Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Ханум - рецепт

5-01-2015, 09:53
1 424
Ханум - рецепт
Ми досить часто розповідаємо вам про незвичайних, але дуже смачних стравах. Не так давно ми говорили про те, як приготувати манти . Зараз же давайте дізнаємося про ще один кулінарний шедевр, який прийшов до нас зі східної кухні - узбецький ханум. Його рецепт настільки простий, що приготувати страву може навіть починаюча господиня. І при всій своїй простоті, страва чудово можна подаватися на святковий стіл. Ми вже розповідали як приготувати ханум в мультиварці тепер же поговоримо про більш звичних нам рецептах.

Як приготувати узбецький ханум?


Готують рулет з прісного тіста зазвичай в мантишнице або пароварці. Абсолютно природно у вас виникне питання: як готувати ханум, якщо немає ні того, ні іншого? Беріть звичайну каструлю, наповнюйте водою і ставте зверху друшляк. Ось вам і «мантишница», а значить рецепт ханума, який ми вам пропонуємо, можете читати до кінця.

Ханум з картоплею - рецепт


Для начинки ви можете брати і овочі, і м'ясо. Тут обмежень немає. Класичний рецепт ханума готується з картоплею, але ви можете змішувати її з м'ясом або готувати тільки з м'ясом і цибулею. Тим, хто любить овочі, доведеться за смаком ханум з гарбузом, морквою, баклажанами. А можете просто змастити тісто сметаною і скачати в рулет.
Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно - 300 г;

  • масло рослинне - 1 ст. ложка;

  • вода - 180 мл;

  • сіль - 1 ч. ложка.


  • Для начинки:

  • картопля - 800 г;

  • сіль, перець - за смаком;

  • цибуля - 3 шт.;

  • олія рослинна.


  • Для соусу:

  • помідори - 6 шт.;

  • часник - 1-2 зубчики;

  • перець солодкий - 1 шт.;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • сіль, перець, зелень - за смаком;

  • цибуля - 1 шт.;

  • цукор - 1 ч. ложка.


  • Приготування

    Спочатку приготуємо тісто на ханум. Просіюємо в миску борошно, додаємо сіль, олія рослинна і акуратно вводимо воду. Замішуємо ложкою тісто, потім руками продовжуємо місити хвилин 5-6. Скачуємо в кулю, накриваємо плівкою і залишаємо хвилин на 40.

    Тим часом готуємо начинку для ханума. За рецептом у нас йде картопля, ось його-то очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкою соломкою (можна натерти на крупній тертці). Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями і додаємо до картоплі, заправляємо перцем (не солити!) і перемішуємо. Тісто ділимо на дві рівні частини, одну частину розгортаємо в тонкий пласт і змащуємо рослинним маслом. Половину начинки викладаємо на тісто, відступивши від країв (від одного залишити близько 7-10 см), солимо і поливаємо двома столовими ложками олії. Звертаємо в нетугий рулет. Таким же чином готуємо другий рулет. Дно мантишници змащуємо рослинним маслом і акуратно викладаємо рулет ханум. Доводимо воду в мантишнице до кипіння і ставимо наш ханум готуватися на 45-50 хвилин.
    Для соусу чистимо і дрібно нарізаємо цибулю і часник. У перцю видаляємо серцевину і насіння, нарізаємо кубиками. У сотейнику розігріваємо рослинне масло, закладаємо цибулю, додаємо сіль і обсмажуємо 3-4 хвилини до м'якості. Потім додаємо солодкий перець і часник, перемішуємо і готуємо ще 1 хвилину. Додаємо нарізані дрібними кубиками помідори (попередньо очищені від шкірки), спеції (чудово підійдуть чебрець, базилік) і продовжуємо готувати соус 15 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. Солимо, додаємо цукор, знімаємо соус з вогню, даємо охолонути і посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушки, кінзи і базиліку.
    Ханум - рецепт
    Готовий домашній ханум викладаємо на блюдо, нарізаємо порційними шматочками і посипаємо рубаною зеленню петрушки і кінзи. Подаємо з томатним соусом.
    Також ви можете приготувати ханум з м'ясом. Для цього замініть половину картоплі бараниною (порізаної дрібними кубиками або фаршем). А для любителів овочевих начинок, пропонуємо зробити ханум з гарбузом і м'ясом. Для рецепту вам буде потрібно взяти м'ясо і гарбуз в пропорції 50/50 гарбуз нарізати дрібними кубиками, а м'ясо перемолоти на фарш. Навіть ті, хто гарбуз недолюблює, практично не відчують її смак, вона тільки додасть начинці соковитості і ніжності.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Квасолевий суп в мультиварці
    Квасолевий суп в мультиварці
    Ви не знаєте, де використовувати квасоля? Спробуйте приготувати з неї квасолевий суп. Причому, варити його ви будете не на плиті, а в мультиварці.
    Ханум в мультиварці
    Ханум в мультиварці
    Узбецьку кухню хвалять у всьому світі. Вашій увазі представлено чергове смачне блюдо, яке прийшло до нас з Узбекистану. Ханум - це рулет з тіста з
    Катлама - рецепт
    Катлама - рецепт
    Катлама, як відомо, являє собою виріб з пісного тіста. Дана страва є надбанням узбецької і татарської кухонь. Ви навчитеся готувати катламу, якщо
    Узбецький коржик
    Узбецький коржик
    Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
    Манти з гарбузом - рецепт
    Манти з гарбузом - рецепт
    Соковиті манти з гарбузом - прекрасна дієтична альтернатива знаменитому східному страви з м'ясом. Готувати такі манти не складніше класичних, а