Ханум - рецепт
Ми досить часто розповідаємо вам про незвичайних, але дуже смачних стравах. Не так давно ми говорили про те, як приготувати манти . Зараз же давайте дізнаємося про ще один кулінарний шедевр, який прийшов до нас зі східної кухні - узбецький ханум. Його рецепт настільки простий, що приготувати страву може навіть починаюча господиня. І при всій своїй простоті, страва чудово можна подаватися на святковий стіл. Ми вже розповідали як приготувати ханум в мультиварці тепер же поговоримо про більш звичних нам рецептах.
Готують рулет з прісного тіста зазвичай в мантишнице або пароварці. Абсолютно природно у вас виникне питання: як готувати ханум, якщо немає ні того, ні іншого? Беріть звичайну каструлю, наповнюйте водою і ставте зверху друшляк. Ось вам і «мантишница», а значить рецепт ханума, який ми вам пропонуємо, можете читати до кінця.
Для начинки ви можете брати і овочі, і м'ясо. Тут обмежень немає. Класичний рецепт ханума готується з картоплею, але ви можете змішувати її з м'ясом або готувати тільки з м'ясом і цибулею. Тим, хто любить овочі, доведеться за смаком ханум з гарбузом, морквою, баклажанами. А можете просто змастити тісто сметаною і скачати в рулет.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 300 г;
масло рослинне - 1 ст. ложка;
вода - 180 мл;
сіль - 1 ч. ложка.
Для начинки:
картопля - 800 г;
сіль, перець - за смаком;
цибуля - 3 шт.;
олія рослинна.
Для соусу:
помідори - 6 шт.;
часник - 1-2 зубчики;
перець солодкий - 1 шт.;
масло рослинне - 2 ст. ложки;
сіль, перець, зелень - за смаком;
цибуля - 1 шт.;
цукор - 1 ч. ложка.
Приготування
Спочатку приготуємо тісто на ханум. Просіюємо в миску борошно, додаємо сіль, олія рослинна і акуратно вводимо воду. Замішуємо ложкою тісто, потім руками продовжуємо місити хвилин 5-6. Скачуємо в кулю, накриваємо плівкою і залишаємо хвилин на 40.
Тим часом готуємо начинку для ханума. За рецептом у нас йде картопля, ось його-то очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкою соломкою (можна натерти на крупній тертці). Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями і додаємо до картоплі, заправляємо перцем (не солити!) і перемішуємо. Тісто ділимо на дві рівні частини, одну частину розгортаємо в тонкий пласт і змащуємо рослинним маслом. Половину начинки викладаємо на тісто, відступивши від країв (від одного залишити близько 7-10 см), солимо і поливаємо двома столовими ложками олії. Звертаємо в нетугий рулет. Таким же чином готуємо другий рулет. Дно мантишници змащуємо рослинним маслом і акуратно викладаємо рулет ханум. Доводимо воду в мантишнице до кипіння і ставимо наш ханум готуватися на 45-50 хвилин.
Для соусу чистимо і дрібно нарізаємо цибулю і часник. У перцю видаляємо серцевину і насіння, нарізаємо кубиками. У сотейнику розігріваємо рослинне масло, закладаємо цибулю, додаємо сіль і обсмажуємо 3-4 хвилини до м'якості. Потім додаємо солодкий перець і часник, перемішуємо і готуємо ще 1 хвилину. Додаємо нарізані дрібними кубиками помідори (попередньо очищені від шкірки), спеції (чудово підійдуть чебрець, базилік) і продовжуємо готувати соус 15 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. Солимо, додаємо цукор, знімаємо соус з вогню, даємо охолонути і посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушки, кінзи і базиліку. Готовий домашній ханум викладаємо на блюдо, нарізаємо порційними шматочками і посипаємо рубаною зеленню петрушки і кінзи. Подаємо з томатним соусом.
Також ви можете приготувати ханум з м'ясом. Для цього замініть половину картоплі бараниною (порізаної дрібними кубиками або фаршем). А для любителів овочевих начинок, пропонуємо зробити ханум з гарбузом і м'ясом. Для рецепту вам буде потрібно взяти м'ясо і гарбуз в пропорції 50/50 гарбуз нарізати дрібними кубиками, а м'ясо перемолоти на фарш. Навіть ті, хто гарбуз недолюблює, практично не відчують її смак, вона тільки додасть начинці соковитості і ніжності.
Як приготувати узбецький ханум?
Готують рулет з прісного тіста зазвичай в мантишнице або пароварці. Абсолютно природно у вас виникне питання: як готувати ханум, якщо немає ні того, ні іншого? Беріть звичайну каструлю, наповнюйте водою і ставте зверху друшляк. Ось вам і «мантишница», а значить рецепт ханума, який ми вам пропонуємо, можете читати до кінця.
Ханум з картоплею - рецепт
Для начинки ви можете брати і овочі, і м'ясо. Тут обмежень немає. Класичний рецепт ханума готується з картоплею, але ви можете змішувати її з м'ясом або готувати тільки з м'ясом і цибулею. Тим, хто любить овочі, доведеться за смаком ханум з гарбузом, морквою, баклажанами. А можете просто змастити тісто сметаною і скачати в рулет.
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Для соусу:
Приготування
Спочатку приготуємо тісто на ханум. Просіюємо в миску борошно, додаємо сіль, олія рослинна і акуратно вводимо воду. Замішуємо ложкою тісто, потім руками продовжуємо місити хвилин 5-6. Скачуємо в кулю, накриваємо плівкою і залишаємо хвилин на 40.
Тим часом готуємо начинку для ханума. За рецептом у нас йде картопля, ось його-то очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкою соломкою (можна натерти на крупній тертці). Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями і додаємо до картоплі, заправляємо перцем (не солити!) і перемішуємо. Тісто ділимо на дві рівні частини, одну частину розгортаємо в тонкий пласт і змащуємо рослинним маслом. Половину начинки викладаємо на тісто, відступивши від країв (від одного залишити близько 7-10 см), солимо і поливаємо двома столовими ложками олії. Звертаємо в нетугий рулет. Таким же чином готуємо другий рулет. Дно мантишници змащуємо рослинним маслом і акуратно викладаємо рулет ханум. Доводимо воду в мантишнице до кипіння і ставимо наш ханум готуватися на 45-50 хвилин.
Для соусу чистимо і дрібно нарізаємо цибулю і часник. У перцю видаляємо серцевину і насіння, нарізаємо кубиками. У сотейнику розігріваємо рослинне масло, закладаємо цибулю, додаємо сіль і обсмажуємо 3-4 хвилини до м'якості. Потім додаємо солодкий перець і часник, перемішуємо і готуємо ще 1 хвилину. Додаємо нарізані дрібними кубиками помідори (попередньо очищені від шкірки), спеції (чудово підійдуть чебрець, базилік) і продовжуємо готувати соус 15 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. Солимо, додаємо цукор, знімаємо соус з вогню, даємо охолонути і посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушки, кінзи і базиліку. Готовий домашній ханум викладаємо на блюдо, нарізаємо порційними шматочками і посипаємо рубаною зеленню петрушки і кінзи. Подаємо з томатним соусом.
Також ви можете приготувати ханум з м'ясом. Для цього замініть половину картоплі бараниною (порізаної дрібними кубиками або фаршем). А для любителів овочевих начинок, пропонуємо зробити ханум з гарбузом і м'ясом. Для рецепту вам буде потрібно взяти м'ясо і гарбуз в пропорції 50/50 гарбуз нарізати дрібними кубиками, а м'ясо перемолоти на фарш. Навіть ті, хто гарбуз недолюблює, практично не відчують її смак, вона тільки додасть начинці соковитості і ніжності.
Рекомендуємо добрі рецепти
Квасолевий суп в мультиварці
Ви не знаєте, де використовувати квасоля? Спробуйте приготувати з неї квасолевий суп. Причому, варити його ви будете не на плиті, а в мультиварці.
Ханум в мультиварці
Узбецьку кухню хвалять у всьому світі. Вашій увазі представлено чергове смачне блюдо, яке прийшло до нас з Узбекистану. Ханум - це рулет з тіста з
Катлама - рецепт
Катлама, як відомо, являє собою виріб з пісного тіста. Дана страва є надбанням узбецької і татарської кухонь. Ви навчитеся готувати катламу, якщо
Узбецький коржик
Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
Манти з гарбузом - рецепт
Соковиті манти з гарбузом - прекрасна дієтична альтернатива знаменитому східному страви з м'ясом. Готувати такі манти не складніше класичних, а