Торт "Естерхазі": рецепт
Торт «Естерхазі», склад якого таємничо-загадковий не менш, ніж версії його походження, - оригінальне блюдо високої угорської кухні. Являє собою шоколадно-мигдальний торт з бісквітних коржів з прошарками з абрикосового джему, цукатів, горіхів і вершкового крему. Цей десерт дуже популярний в Угорщині, Австрії та Німеччини. За однією з версій, назва придумана в честь міністра закордонних справ Угорщини у часи Революції 1848 - 1849 рр.) Впала Антала Естерхазі.
Інгредієнти:
пергаментний папір;
300 г ядер волоських горіхів або фундука;
10 білків курячих яєць;
300 г цукру;
250 г натурального вершкового масла;
10 жовтків курячих яєць;
150 г цукрової пудри;
щіпка меленої ванілі або 1 пакетик ванільного цукру;
2 ложки коньяку або абрикосового шнапсу;
50-80 г високосортної пшеничного борошна;
250 мл молока середньої жирності;
100 г білого шоколаду;
4 столових ложки натуральних молочних вершків;
60-80 г темного шоколаду;
100 г мелених майже в борошно ядерець мигдалю.
Приготування:
Ядра горіхів злегка прокалим на сухій сковороді на середньому вогні при інтенсивному помішуванні лопаткою, потім охладим і подрібнити за допомогою кавомолки або блендера. Яєчні білки зіб'ємо в пишну стійку пінисту масу. Продовжуючи збивати, потроху додаємо цукор. Додаємо до цієї маси подрібнені горіхи і перемішуємо. На пергаментним папері намалюємо 6 кіл діаметром близько 22 див.
Випікаємо коржі
Як спекти коржі торта «Естерхазі»? Паперові круги розкладемо на плоскі листи, промаж маслом і відносно тонким, по можливості, рівномірно розподілимо на кожному з них підготовлене білкове тісто лопаткою). Випікаємо коржі 8-10 хвилин при температурі 180°С до приємного легко-золотистого відтінку. Готові коржі перевертаємо і відразу прибираємо паперові круги.
Тепер приготуємо крем. Розм'якшене масло зіб'ємо в пишну масу (краще міксером або блендером). Змішаємо яєчні жовтки з цукровою пудрою і ваніллю, поступово всиплемо борошно. Наллємо молоко в мокру ємність (ковшик), доведемо до кипіння і, підливаючи, змішаємо з жовтковою масою. Додамо коньяк. Недовго проваримо цю масу на слабкому вогні, безперервно помішуючи, до загусання. Охладим крем (для цього поставимо кухлик у велику ємність з водою) і взобьем з додаванням масла і половини (50 грам) мигдальної муки.
Збираємо торт
Злегка остиглі за час приготування крему коржі будемо викладати один на одного, рясно промазуючи кремом кожен. Верх і бічну поверхню торта також змастимо кремом, але не рясно. До речі сказати, можна для додання більш багатовимірного смаку додати шар-інший цукатів або абрикосового джему.
Плитку білого шоколаду разломаем на шматочки, помістимо їх у невелику ємність і розтопимо (краще на водяній бані). Потім додамо вершки і перемішати ретельно. Рівномірно покриємо глазур'ю поверхню торта. Нанесемо малюнок. Темний шоколад розтопити (знову-таки на водяній бані) і наповнимо їм кондитерський шприц або пакетик (якщо пакетик, то зріжемо кінчик так, щоб утворилося невелике отвір). На поверхню торта, починаючи від центру, наносимо шоколадний малюнок, наприклад, у вигляді спіралі, потім - від центру до краю 8 радіальних ліній, таким чином сегментуємо торт на 8 частин. Виходить «павутинка». Далі можна ще ускладнити візерунок, щоб використовувати весь розтоплений шоколад. Тепер присипаємо торт мигдальною борошном і витримуємо його в холодильнику хоча б 8 годин (а краще 12).
Подаємо з кавою або чаєм.
Не потрібно згущеного молока!
Існує безліч думок про склад і пропорціях крему для торта Естерхазі, склад і пропорції інгредієнтів для тіста також вельми варіативні. Але потрібно пам'ятати, що до складу крему для справжнього, автентичного торта «Естерхазі» не входить згущене молоко. Торт з кремом на основі згущеного молока може називатися як завгодно, але не «Естерхазі»!
Як приготувати торт «Естерхазі»?
Інгредієнти:
Приготування:
Ядра горіхів злегка прокалим на сухій сковороді на середньому вогні при інтенсивному помішуванні лопаткою, потім охладим і подрібнити за допомогою кавомолки або блендера. Яєчні білки зіб'ємо в пишну стійку пінисту масу. Продовжуючи збивати, потроху додаємо цукор. Додаємо до цієї маси подрібнені горіхи і перемішуємо. На пергаментним папері намалюємо 6 кіл діаметром близько 22 див.
Випікаємо коржі
Як спекти коржі торта «Естерхазі»? Паперові круги розкладемо на плоскі листи, промаж маслом і відносно тонким, по можливості, рівномірно розподілимо на кожному з них підготовлене білкове тісто лопаткою). Випікаємо коржі 8-10 хвилин при температурі 180°С до приємного легко-золотистого відтінку. Готові коржі перевертаємо і відразу прибираємо паперові круги.
Тепер приготуємо крем. Розм'якшене масло зіб'ємо в пишну масу (краще міксером або блендером). Змішаємо яєчні жовтки з цукровою пудрою і ваніллю, поступово всиплемо борошно. Наллємо молоко в мокру ємність (ковшик), доведемо до кипіння і, підливаючи, змішаємо з жовтковою масою. Додамо коньяк. Недовго проваримо цю масу на слабкому вогні, безперервно помішуючи, до загусання. Охладим крем (для цього поставимо кухлик у велику ємність з водою) і взобьем з додаванням масла і половини (50 грам) мигдальної муки.
Збираємо торт
Злегка остиглі за час приготування крему коржі будемо викладати один на одного, рясно промазуючи кремом кожен. Верх і бічну поверхню торта також змастимо кремом, але не рясно. До речі сказати, можна для додання більш багатовимірного смаку додати шар-інший цукатів або абрикосового джему.
Приготуємо глазур
Плитку білого шоколаду разломаем на шматочки, помістимо їх у невелику ємність і розтопимо (краще на водяній бані). Потім додамо вершки і перемішати ретельно. Рівномірно покриємо глазур'ю поверхню торта. Нанесемо малюнок. Темний шоколад розтопити (знову-таки на водяній бані) і наповнимо їм кондитерський шприц або пакетик (якщо пакетик, то зріжемо кінчик так, щоб утворилося невелике отвір). На поверхню торта, починаючи від центру, наносимо шоколадний малюнок, наприклад, у вигляді спіралі, потім - від центру до краю 8 радіальних ліній, таким чином сегментуємо торт на 8 частин. Виходить «павутинка». Далі можна ще ускладнити візерунок, щоб використовувати весь розтоплений шоколад. Тепер присипаємо торт мигдальною борошном і витримуємо його в холодильнику хоча б 8 годин (а краще 12).
Подаємо з кавою або чаєм.
Не потрібно згущеного молока!
Існує безліч думок про склад і пропорціях крему для торта Естерхазі, склад і пропорції інгредієнтів для тіста також вельми варіативні. Але потрібно пам'ятати, що до складу крему для справжнього, автентичного торта «Естерхазі» не входить згущене молоко. Торт з кремом на основі згущеного молока може називатися як завгодно, але не «Естерхазі»!
Рекомендуємо добрі рецепти
Крем для бісквітного торта
Щоб приготувати бісквітний торт вам знадобитися спекти бісквітні коржі і промазати їх яким-небудь кремом. А ось про те, які саме бувають крему для
Торт "Прага" - рецепт
Хто не пробував в дитинстві торт "Прага"? Чи Не правда, цей смак знайомий всім? Але тепер знамените радянських ласощі загубилася серед численних
Торт «Добош»
Любите солодке? Тоді вам сподобається торт Добош, що належить угорської кухні. Він дуже смачний і ніжний, з улюбленим всіма бісквітом і карамельним
Торт "Захер"
Торт "Захер" на пострадянському просторі більше відомий як торт "Прага". Цей варіант не зовсім відповідає оригінальному австрійському рецептом, але