Вернуться назад Распечатать

Торт "Естерхазі": рецепт

Торт "Естерхазі": рецепт
Торт «Естерхазі», склад якого таємничо-загадковий не менш, ніж версії його походження, - оригінальне блюдо високої угорської кухні. Являє собою шоколадно-мигдальний торт з бісквітних коржів з прошарками з абрикосового джему, цукатів, горіхів і вершкового крему. Цей десерт дуже популярний в Угорщині, Австрії та Німеччини. За однією з версій, назва придумана в честь міністра закордонних справ Угорщини у часи Революції 1848 - 1849 рр.) Впала Антала Естерхазі.

Як приготувати торт «Естерхазі»?


Інгредієнти:

  • пергаментний папір;

  • 300 г ядер волоських горіхів або фундука;

  • 10 білків курячих яєць;

  • 300 г цукру;

  • 250 г натурального вершкового масла;

  • 10 жовтків курячих яєць;

  • 150 г цукрової пудри;

  • щіпка меленої ванілі або 1 пакетик ванільного цукру;

  • 2 ложки коньяку або абрикосового шнапсу;

  • 50-80 г високосортної пшеничного борошна;

  • 250 мл молока середньої жирності;

  • 100 г білого шоколаду;

  • 4 столових ложки натуральних молочних вершків;

  • 60-80 г темного шоколаду;

  • 100 г мелених майже в борошно ядерець мигдалю.


  • Приготування:
    Ядра горіхів злегка прокалим на сухій сковороді на середньому вогні при інтенсивному помішуванні лопаткою, потім охладим і подрібнити за допомогою кавомолки або блендера. Яєчні білки зіб'ємо в пишну стійку пінисту масу. Продовжуючи збивати, потроху додаємо цукор. Додаємо до цієї маси подрібнені горіхи і перемішуємо. На пергаментним папері намалюємо 6 кіл діаметром близько 22 див.
    Випікаємо коржі
    Як спекти коржі торта «Естерхазі»? Паперові круги розкладемо на плоскі листи, промаж маслом і відносно тонким, по можливості, рівномірно розподілимо на кожному з них підготовлене білкове тісто лопаткою). Випікаємо коржі 8-10 хвилин при температурі 180°С до приємного легко-золотистого відтінку. Готові коржі перевертаємо і відразу прибираємо паперові круги.
    Тепер приготуємо крем. Розм'якшене масло зіб'ємо в пишну масу (краще міксером або блендером). Змішаємо яєчні жовтки з цукровою пудрою і ваніллю, поступово всиплемо борошно. Наллємо молоко в мокру ємність (ковшик), доведемо до кипіння і, підливаючи, змішаємо з жовтковою масою. Додамо коньяк. Недовго проваримо цю масу на слабкому вогні, безперервно помішуючи, до загусання. Охладим крем (для цього поставимо кухлик у велику ємність з водою) і взобьем з додаванням масла і половини (50 грам) мигдальної муки.
    Збираємо торт
    Злегка остиглі за час приготування крему коржі будемо викладати один на одного, рясно промазуючи кремом кожен. Верх і бічну поверхню торта також змастимо кремом, але не рясно. До речі сказати, можна для додання більш багатовимірного смаку додати шар-інший цукатів або абрикосового джему.

    Приготуємо глазур


    Плитку білого шоколаду разломаем на шматочки, помістимо їх у невелику ємність і розтопимо (краще на водяній бані). Потім додамо вершки і перемішати ретельно. Рівномірно покриємо глазур'ю поверхню торта. Нанесемо малюнок. Темний шоколад розтопити (знову-таки на водяній бані) і наповнимо їм кондитерський шприц або пакетик (якщо пакетик, то зріжемо кінчик так, щоб утворилося невелике отвір). На поверхню торта, починаючи від центру, наносимо шоколадний малюнок, наприклад, у вигляді спіралі, потім - від центру до краю 8 радіальних ліній, таким чином сегментуємо торт на 8 частин.
    Торт "Естерхазі": рецепт
    Виходить «павутинка». Далі можна ще ускладнити візерунок, щоб використовувати весь розтоплений шоколад. Тепер присипаємо торт мигдальною борошном і витримуємо його в холодильнику хоча б 8 годин (а краще 12).
    Подаємо з кавою або чаєм.
    Не потрібно згущеного молока!
    Існує безліч думок про склад і пропорціях крему для торта Естерхазі, склад і пропорції інгредієнтів для тіста також вельми варіативні. Але потрібно пам'ятати, що до складу крему для справжнього, автентичного торта «Естерхазі» не входить згущене молоко. Торт з кремом на основі згущеного молока може називатися як завгодно, але не «Естерхазі»!