Торт «Естерхазі», склад якого таємничо-загадковий не менш, ніж версії його походження, - оригінальне блюдо високої угорської кухні. Являє собою шоколадно-мигдальний торт з бісквітних коржів з прошарками з абрикосового джему, цукатів, горіхів і вершкового крему. Цей десерт дуже популярний в Угорщині, Австрії та Німеччини. За однією з версій, назва придумана в честь міністра закордонних справ Угорщини у часи Революції 1848 - 1849 рр.) Впала Антала Естерхазі.
Як приготувати торт «Естерхазі»?
Інгредієнти: пергаментний папір; 300 г ядер волоських горіхів або фундука; 10 білків курячих яєць; 300 г цукру; 250 г натурального вершкового масла; 10 жовтків курячих яєць; 150 г цукрової пудри; щіпка меленої ванілі або 1 пакетик ванільного цукру; 2 ложки коньяку або абрикосового шнапсу; 50-80 г високосортної пшеничного борошна; 250 мл молока середньої жирності; 100 г білого шоколаду; 4 столових ложки натуральних молочних вершків; 60-80 г темного шоколаду; 100 г мелених майже в борошно ядерець мигдалю. Приготування: Ядра горіхів злегка прокалим на сухій сковороді на середньому вогні при інтенсивному помішуванні лопаткою, потім охладим і подрібнити за допомогою кавомолки або блендера. Яєчні білки зіб'ємо в пишну стійку пінисту масу. Продовжуючи збивати, потроху додаємо цукор. Додаємо до цієї маси подрібнені горіхи і перемішуємо. На пергаментним папері намалюємо 6 кіл діаметром близько 22 див.
Випікаємо коржі Як спекти коржі торта «Естерхазі»? Паперові круги розкладемо на плоскі листи, промаж маслом і відносно тонким, по можливості, рівномірно розподілимо на кожному з них підготовлене білкове тісто лопаткою). Випікаємо коржі 8-10 хвилин при температурі 180°С до приємного легко-золотистого відтінку. Готові коржі перевертаємо і відразу прибираємо паперові круги.
Тепер приготуємо крем. Розм'якшене масло зіб'ємо в пишну масу (краще міксером або блендером). Змішаємо яєчні жовтки з цукровою пудрою і ваніллю, поступово всиплемо борошно. Наллємо молоко в мокру ємність (ковшик), доведемо до кипіння і, підливаючи, змішаємо з жовтковою масою. Додамо коньяк. Недовго проваримо цю масу на слабкому вогні, безперервно помішуючи, до загусання. Охладим крем (для цього поставимо кухлик у велику ємність з водою) і взобьем з додаванням масла і половини (50 грам) мигдальної муки.
Збираємо торт Злегка остиглі за час приготування крему коржі будемо викладати один на одного, рясно промазуючи кремом кожен. Верх і бічну поверхню торта також змастимо кремом, але не рясно. До речі сказати, можна для додання більш багатовимірного смаку додати шар-інший цукатів або абрикосового джему.
Приготуємо глазур
Плитку білого шоколаду разломаем на шматочки, помістимо їх у невелику ємність і розтопимо (краще на водяній бані). Потім додамо вершки і перемішати ретельно. Рівномірно покриємо глазур'ю поверхню торта. Нанесемо малюнок. Темний шоколад розтопити (знову-таки на водяній бані) і наповнимо їм кондитерський шприц або пакетик (якщо пакетик, то зріжемо кінчик так, щоб утворилося невелике отвір). На поверхню торта, починаючи від центру, наносимо шоколадний малюнок, наприклад, у вигляді спіралі, потім - від центру до краю 8 радіальних ліній, таким чином сегментуємо торт на 8 частин.
Виходить «павутинка». Далі можна ще ускладнити візерунок, щоб використовувати весь розтоплений шоколад. Тепер присипаємо торт мигдальною борошном і витримуємо його в холодильнику хоча б 8 годин (а краще 12).
Подаємо з кавою або чаєм.
Не потрібно згущеного молока! Існує безліч думок про склад і пропорціях крему для торта Естерхазі, склад і пропорції інгредієнтів для тіста також вельми варіативні. Але потрібно пам'ятати, що до складу крему для справжнього, автентичного торта «Естерхазі» не входить згущене молоко. Торт з кремом на основі згущеного молока може називатися як завгодно, але не «Естерхазі»!