Торт "Прага" - рецепт
Дуже смачний торт «Прага» любимо усіма без винятку жителями колишнього СРСР - насичений шоколадно-вершковий смак, ніжний бісквіт з ромової або лікерної просоченням, з товстим шаром шоколадної глазурі і м'якою крихтою-обсипанням з боків не залишать байдужим ні одного любителя насолод. Існує декілька варіантів цього популярного торта: бісквіт може бути сметанний і шифоновий, а крем для торта «Прага» - на основі масла, на основі згущеного молока або какао, і навіть білковий крем для тих, хто не любить креми масляні.
Печемо бісквіт
Приготування торта «Прага» починається з приготування бісквіта.
Інгредієнти:
мука в/с - 400 грам;
250 г цукру;
250 р сметани;
2 курячих яйця;
100 г какао;
100 г доброї горілки, не фруктової;
100 г згущеного молока, але воно трохи обтяжує тісто, тому якщо хочете, щоб бісквіт був легким і пухнастим, не додавайте згущене молоко в тісто;
розпушувач - 1 ч. ложка, але можна використовувати і гашену соду.
Приготування:
Борошно просійте 2-3 рази, змішайте з розпушувачем і просіяний какао. Білки відокремте від жовтків (яйця охолодіть). Жовтки збийте з половиною цукру до білого кольору, білки - до стійких піків. У жовтки додайте сметану, горілку і згущене молоко. Добре збийте. Додайте білки і акуратно, ложкою або лопаткою змішайте всі. Додавайте потроху борошно з какао. Тісто замішують обережно, перемішуючи зверху вниз. Як спекти торт «Прага»? Як будь-бісквітний торт! Тісто акуратно викладіть в застелений промасленим пергаментом роз'ємну форму і випікайте в попередньо розігрітій духовій шафі годину. Коли бісквіт охолоне, вийміть його з форми і розріжте.
Готуємо крем
Можна приготувати торт «Прага» зі згущеним молоком, просто промазав коржі згущеним молоком або какао, однак такий десерт можна з повним правом називати тортом «Прага». Рецепт цього крему для цього торта простий: з'єднайте 100 г згущеного молока з жовтком і столовою ложкою води, злегка прогрійте. Дайте крему настоятися, потім поступово введіть пачку м'якого (не розплавленого) вершкового масла, добре збийте і змастіть приготованим кремом коржі. Зазвичай перед змазуванням кремом коржі просочують сиропом або сумішшю сиропу з лікером або ромом.
Глазур
Торт «Прага» класичний обов'язково повинен бути з глазур'ю. Однак крім глазурі для оформлення цього торта обов'язково використовується кисло-солодкий джем: вишневий, журавлинний, абрикосовий. Контраст кислуватого джему і солодкої шоколадної глазурі дарує просто незабутні відчуття. Для приготування глазурі просто змішайте 2 плитки шоколаду (по 100-150 г) і півпачки вершкового масла. Розтопіть шоколад на водяній бані і додайте масло. Змастіть боки і верх крему джемом (тонкий шар) і покрийте глазур'ю.
Як спекти торт «Прага» для малюків, якщо в нього не можна додавати ні алкоголь, ні хімічні речовини? Це нескладно. Бісквіт повинен бути легким: 2 склянки борошна просійте 2 рази, додайте просіяне какао (приблизно півсклянки). Можна замість какао покласти улюблений дітьми порошок Несквік. Відокремте білки від жовтків у 3 яєць. Жовтки розтирайте з 100 г цукру до білого кольору, а білки добре охолодіть і збийте з половиною склянки цукру до стійких піків. 300 г жирної домашньої сметани, додайте жовтки, додайте соду, погашену лимонним соком. Поступово введіть борошно з какао, потім акуратно вмішайте білки, не користуючись міксером. Просто обережно перемішуйте лопаткою зверху вниз всю суміш. Викладіть тісто в роз'ємну форму, застелену пекарським папером. Випікайте приблизно годину в духовці при середній температурі. Готовий корж розрізати на 3-4 частини, коли він добре охолоне, просочити коржі сиропом, приготованим з будь-якого фруктового соку і цукру або меду. Крем можна приготувати з розтопленого шоколаду, вершків та вершкового масла, просто зменшити кількість масла - 200 г шоколаду візьміть 50 мл жирних вершків 50 г вершкового масла.
Печемо бісквіт
Приготування торта «Прага» починається з приготування бісквіта.
Інгредієнти:
Приготування:
Борошно просійте 2-3 рази, змішайте з розпушувачем і просіяний какао. Білки відокремте від жовтків (яйця охолодіть). Жовтки збийте з половиною цукру до білого кольору, білки - до стійких піків. У жовтки додайте сметану, горілку і згущене молоко. Добре збийте. Додайте білки і акуратно, ложкою або лопаткою змішайте всі. Додавайте потроху борошно з какао. Тісто замішують обережно, перемішуючи зверху вниз. Як спекти торт «Прага»? Як будь-бісквітний торт! Тісто акуратно викладіть в застелений промасленим пергаментом роз'ємну форму і випікайте в попередньо розігрітій духовій шафі годину. Коли бісквіт охолоне, вийміть його з форми і розріжте.
Готуємо крем
Можна приготувати торт «Прага» зі згущеним молоком, просто промазав коржі згущеним молоком або какао, однак такий десерт можна з повним правом називати тортом «Прага». Рецепт цього крему для цього торта простий: з'єднайте 100 г згущеного молока з жовтком і столовою ложкою води, злегка прогрійте. Дайте крему настоятися, потім поступово введіть пачку м'якого (не розплавленого) вершкового масла, добре збийте і змастіть приготованим кремом коржі. Зазвичай перед змазуванням кремом коржі просочують сиропом або сумішшю сиропу з лікером або ромом.
Глазур
Торт «Прага» класичний обов'язково повинен бути з глазур'ю. Однак крім глазурі для оформлення цього торта обов'язково використовується кисло-солодкий джем: вишневий, журавлинний, абрикосовий. Контраст кислуватого джему і солодкої шоколадної глазурі дарує просто незабутні відчуття. Для приготування глазурі просто змішайте 2 плитки шоколаду (по 100-150 г) і півпачки вершкового масла. Розтопіть шоколад на водяній бані і додайте масло. Змастіть боки і верх крему джемом (тонкий шар) і покрийте глазур'ю.
Торт «Прага» для малюків
Як спекти торт «Прага» для малюків, якщо в нього не можна додавати ні алкоголь, ні хімічні речовини? Це нескладно. Бісквіт повинен бути легким: 2 склянки борошна просійте 2 рази, додайте просіяне какао (приблизно півсклянки). Можна замість какао покласти улюблений дітьми порошок Несквік. Відокремте білки від жовтків у 3 яєць. Жовтки розтирайте з 100 г цукру до білого кольору, а білки добре охолодіть і збийте з половиною склянки цукру до стійких піків. 300 г жирної домашньої сметани, додайте жовтки, додайте соду, погашену лимонним соком. Поступово введіть борошно з какао, потім акуратно вмішайте білки, не користуючись міксером. Просто обережно перемішуйте лопаткою зверху вниз всю суміш. Викладіть тісто в роз'ємну форму, застелену пекарським папером. Випікайте приблизно годину в духовці при середній температурі. Готовий корж розрізати на 3-4 частини, коли він добре охолоне, просочити коржі сиропом, приготованим з будь-якого фруктового соку і цукру або меду. Крем можна приготувати з розтопленого шоколаду, вершків та вершкового масла, просто зменшити кількість масла - 200 г шоколаду візьміть 50 мл жирних вершків 50 г вершкового масла.
Рекомендуємо добрі рецепти
Торт «Прага» в мультиварці
Якщо ви хочете спекти торт «Прага», але не знаєте, з якого боку до нього підійти - не поспішайте. У даній статті ми розповімо більш простий, але не
Шоколадний торт рецепт
Шоколад - один з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих, як, втім, і торт. Ці десерти збирають на чаювання всю сім'ю, то чому б їх не об'єднати і
Торт «Панчо» в домашніх умовах
Торт "Панчо" здобув популярність не так давно, всього якихось 10 років тому. Але це зовсім не означає, що він не смачний або складно готуватися,
Як спекти «Сметанник»?
Сметанник - торт, популярний в усі часи. Саме тому готують його досить часто. Хочете і ви зробити цей десерт і пригостити ним усю родину? Тоді ця
Торт «Прага» по ГОСТу
Торт «Прага» - складний для приготування, але неймовірно смачний десерт. Можливо саме тому всі господині намагаються навчитися його готувати. Щоб вам
Трюфельний торт
Трюфельний торт - вишукане й непросте ласощі, для приготування якого потрібно багато часу. Набираємося терпіння і приступаємо до готування, за