Дуже смачний торт «Прага» любимо усіма без винятку жителями колишнього СРСР - насичений шоколадно-вершковий смак, ніжний бісквіт з ромової або лікерної просоченням, з товстим шаром шоколадної глазурі і м'якою крихтою-обсипанням з боків не залишать байдужим ні одного любителя насолод. Існує декілька варіантів цього популярного торта: бісквіт може бути сметанний і шифоновий, а крем для торта «Прага» - на основі масла, на основі згущеного молока або какао, і навіть білковий крем для тих, хто не любить креми масляні.
Печемо бісквіт Приготування торта «Прага» починається з приготування бісквіта.
Інгредієнти: мука в/с - 400 грам; 250 г цукру; 250 р сметани; 2 курячих яйця; 100 г какао; 100 г доброї горілки, не фруктової; 100 г згущеного молока, але воно трохи обтяжує тісто, тому якщо хочете, щоб бісквіт був легким і пухнастим, не додавайте згущене молоко в тісто; розпушувач - 1 ч. ложка, але можна використовувати і гашену соду. Приготування: Борошно просійте 2-3 рази, змішайте з розпушувачем і просіяний какао. Білки відокремте від жовтків (яйця охолодіть). Жовтки збийте з половиною цукру до білого кольору, білки - до стійких піків. У жовтки додайте сметану, горілку і згущене молоко. Добре збийте. Додайте білки і акуратно, ложкою або лопаткою змішайте всі. Додавайте потроху борошно з какао. Тісто замішують обережно, перемішуючи зверху вниз. Як спекти торт «Прага»? Як будь-бісквітний торт! Тісто акуратно викладіть в застелений промасленим пергаментом роз'ємну форму і випікайте в попередньо розігрітій духовій шафі годину. Коли бісквіт охолоне, вийміть його з форми і розріжте.
Готуємо крем Можна приготувати торт «Прага» зі згущеним молоком, просто промазав коржі згущеним молоком або какао, однак такий десерт можна з повним правом називати тортом «Прага». Рецепт цього крему для цього торта простий: з'єднайте 100 г згущеного молока з жовтком і столовою ложкою води, злегка прогрійте. Дайте крему настоятися, потім поступово введіть пачку м'якого (не розплавленого) вершкового масла, добре збийте і змастіть приготованим кремом коржі. Зазвичай перед змазуванням кремом коржі просочують сиропом або сумішшю сиропу з лікером або ромом.
Глазур Торт «Прага» класичний обов'язково повинен бути з глазур'ю. Однак крім глазурі для оформлення цього торта обов'язково використовується кисло-солодкий джем: вишневий, журавлинний, абрикосовий. Контраст кислуватого джему і солодкої шоколадної глазурі дарує просто незабутні відчуття. Для приготування глазурі просто змішайте 2 плитки шоколаду (по 100-150 г) і півпачки вершкового масла. Розтопіть шоколад на водяній бані і додайте масло. Змастіть боки і верх крему джемом (тонкий шар) і покрийте глазур'ю.
Торт «Прага» для малюків
Як спекти торт «Прага» для малюків, якщо в нього не можна додавати ні алкоголь, ні хімічні речовини? Це нескладно. Бісквіт повинен бути легким: 2 склянки борошна просійте 2 рази, додайте просіяне какао (приблизно півсклянки). Можна замість какао покласти улюблений дітьми порошок Несквік. Відокремте білки від жовтків у 3 яєць. Жовтки розтирайте з 100 г цукру до білого кольору, а білки добре охолодіть і збийте з половиною склянки цукру до стійких піків. 300 г жирної домашньої сметани, додайте

жовтки, додайте соду, погашену лимонним соком. Поступово введіть борошно з какао, потім акуратно вмішайте білки, не користуючись міксером. Просто обережно перемішуйте лопаткою зверху вниз всю суміш. Викладіть тісто в роз'ємну форму, застелену пекарським папером. Випікайте приблизно годину в духовці при середній температурі. Готовий корж розрізати на 3-4 частини, коли він добре охолоне, просочити коржі сиропом, приготованим з будь-якого фруктового соку і цукру або меду. Крем можна приготувати з розтопленого шоколаду, вершків та вершкового масла, просто зменшити кількість масла - 200 г шоколаду візьміть 50 мл жирних вершків 50 г вершкового масла.