» » Кистибий – рецепт

Кистибий – рецепт

Кистибий – рецепт
Кистибий – популярний татарська і башкирська страва, що являє собою складені навпіл круглі коржі з начинкою. Начинку для кыстыбыя, частіше все, роблять з картопляного пюре чи різних каш (наприклад, з пшоняної), з гарбуза з різними добавками. Іноді роблять солодкі начинки. В принципі, начинка може бути будь, ніщо не перешкоджає вам фантазувати і творити в цьому напрямку.
Розповімо, як приготувати кистибий по-татарськи.
Тісто для коржів найкраще готувати з цільнозерновий шпалерного або спельтового пшеничного борошна, ви можете додати в неї вівсяного борошна або житнього, але не більше 1/4 від загальної кількості.

Кистибий татарський з пшоном – рецепт


Інгредієнти:

  • борошно – 300 г;

  • вода або молоко середньої жирності – 100 мл;

  • натуральне масло вершкове – 50 г і ще трохи для обсмажування;

  • яйце куряче – 1 шт.;

  • сіль – 1 щіпка.


  • Для начинки:

  • пшоняна крупа – 15 склянки;

  • вода – приблизно 2 склянки або трохи більше;

  • зелень городня свіжа;

  • масло вершкове – 50 г.


  • Приготування
    Готуємо строго в певному порядку – так зручніше, оскільки в заключній фазі приготування корж треба згинати швидко.
    Пшоно в казанку заливаємо кип'ятком, потім воду зливаємо, знову заливаємо потрібну кількість чистої води (або молока) і ставимо на вогонь варити пшоняну кашу .
    Паралельно замішуємо тісто в мисці із просіяного борошна, яйця, молока або води і розтопленого (але не гарячого вершкового масла) з додаванням солі. Вимішуємо тісто ретельно, але недовго, воно не повинно бути занадто крутим і липким. Скачуємо в ком і залишаємо підійти, поки приготуємо начинку.
    Зваримо до готовності пшоняну кашу середньої густоти. Заправляємо кашу вершковим маслом, додаємо рубану зелень. Можна приправити кашу меленим чорним перцем і продавлений часником. Трохи присаливаем.
    Тепер коржі. Розкачуємо тісто в пласт і вирізаємо коржі ножем під розмір дна сковороди, на якій будемо їх піч, зручніше за все робити це, накладаючи на пласт тіста кришку від невеликої каструльки. Проходимся як штампом по поверхні коржа спеціальним інструментом, званим чакич, якщо його немає, наносимо візерунок виделкою – буде зручніше складати корж.
    Смажимо коржик з обох боків до золотистого відтінку. Швидко корж викладаємо на блюдо, не менш швидко викладаємо на половину коржа рівний шар начинки середньої товщини і дуже швидко загинаємо вільну частину коржі і притискаємо. Має сенс додати в начинку 150 грам тертого твердого сиру, тоді вона злегка склеїться. Чи можна присипати шар начинки сиром перед загинанням краю. Подаємо кистибий з катыком, кумисом або чаєм.

    Кистибий з картоплею по-татарськи – рецепт


    Інгредієнти:

  • катик або кефір – 500 мл;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • борошно пшеничне з висівками – 1 ст.;

  • гусячий жир перетоплений – 5 ст. ложок + ще трохи для обсмажування;

  • сіль – 1 щіпка;


  • Для начинки:

  • картопля – 5-8 шт.;

  • масло вершкове натуральне або вершки – 30 г;

  • молоко – 50 мл (необов'язковий компонент);

  • перець чорний мелений;

  • сіль;

  • зелень;

  • часник – 2 зубчики.
  • Кистибий – рецепт


    Приготування
    Варимо картоплю будь-яким способом до готовності, пюрируем, додаємо масло, молоко, дрібно посічену зелень, продавлений часник і чорний мелений перець. Присаливаем за смаком.
    Замішуємо тісто на катыке з борошна, яєць з перетопленным гусячим жиром (він не повинен бути гарячим). Вимішуємо тісто, робимо коржі (читати перший рецепт, див. вище), обсмажуємо з обох сторін. Кожну готову корж швидко викладаємо на блюдо, а зверху на половину коржа викладаємо рівний шар начинки, загинаємо вільний край і притискаємо краї один до іншого.
    Додав: admin | 31-01-2016, 16:50
    Переглядів: 859