Пахлава турецька: рецепт
Вельми популярна в кулінарних традиціях багатьох народів випічка - пахлава (або баклава) - являє собою кондитерський виріб з тонких листів листкового тіста з начинкою з густого фруктового сиропу і мелених горіхів. Пахлаву з горіхами готують в Арабських країнах, Туреччині, Азербайджані, Ірані, Туркменістані, Узбекистані. Домашня пахлава є неодмінним пунктом в меню весняного свята Новруз.
По деяких історичними свідченнями, перша згадка про пахлаву датується XV століттям. Стверджується, що звичай розгортати тонке тісто для пахлави прийшов з ассірійських кулінарних традицій. В одній з куховарських книг османських султанів є запис часів султана Фатіха, ковзаючи згадуються про першому випадку приготуванні «паклави» в серпні 1453 року на палацової кухні. Султанові нібито дуже сподобалася пахлава і він наказав готувати цю чудову випічку на свята. Існує й інша версія, згідно якої традиції приготування пахлави сформувалися на території сучасної Туреччини в далекій давнині - аж у VIII-му столітті до н. е. А вже потім грецькі моряки і торговці, розсмакувавши чарівний смак баклави, завезли рецепт цієї солодощі в Грецію. Греки на свій манер удосконалили рецепт тіста для пахлави, таким чином, що стало можливим його розгортати в дуже тонкі аркуші (у Туреччині використовували більш грубе тісто).
Інгредієнти:
2 склянки пшеничного борошна високосортної;
1/2 склянки незбираного молока;
200 грам натурального розтопленого вершкового масла;
1 куряче яйце;
ще 1 жовток курячого яйця;
20 грам пресованих дріжджів;
200 грам ядерець волоського горіха;
1 склянка цукрової пудри;
1 столова ложка цукру;
80 грам меду;
шафран, кардамон, ваніль, кориця - всього потроху;
половинка лимона;
щіпка солі.
Приготування:
Отже, пахлава турецька, рецепт - один з можливих. Розведемо дріжджі, 1 столову ложку цукру, стільки ж борошна і дрібку солі в злегка підігрітому молоці. Залишимо опару в теплому місці хвилин на 20. Перельем опару в миску, додати яйце, трохи масла і потроху - залишок (обов'язково просіяне) борошно. Замісимо тісто, накриємо його чистою полотняною серветкою і поставимо в тепле місце хвилин на 40. Приготуємо начинку: ядра волоського горіха треба подрібнити - пропустимо через м'ясорубку (або орехомолку), можна, звичайно, порубати ножем вручну або розмолоти, користуючись комбайном, але не дуже дрібно. З'єднаємо мелені горіхи з цукровою пудрою, медом, соком лимона і спеціями. Розкотимо з тіста 14-16 тонких коржів. Промазані маслом (змастити тісто олією потрібно дуже рясно) великі листи тіста товщиною з папір викладаються шарами в прямокутний щодо глибоке деко для випічки (іноді формують дрібні штучні вироби з тіста з начинкою скручуванням в циліндрики). Перші 3 коржа викладаємо без начинки, як і останні 3. Інші коржі прослаиваем начинкою через кожні 2 ну, або в схожому порядку. Змастимо пахлаву яєчним жовтком, наріжемо ромбиками і будемо випікати протягом 30-40 хвилин в духовій шафі при температурі 180?С. Готовність визначаємо за румяному відтінку і характерного аппетитному запаху. Готову гарячу пахлаву рясно поллємо (або промаж за допомогою кисті) залишилися розтопленим вершковим маслом. Щоб вийшло особливо смачно, залиште пахлаву в холодильнику на ніч просочуватися «кремом».
Подавати це східне ласощі можна з чаєм або кавою, їдять його руками (тому добре заздалегідь нарізати пахлаву на маленькі порційні шматочки).
З історії страви
По деяких історичними свідченнями, перша згадка про пахлаву датується XV століттям. Стверджується, що звичай розгортати тонке тісто для пахлави прийшов з ассірійських кулінарних традицій. В одній з куховарських книг османських султанів є запис часів султана Фатіха, ковзаючи згадуються про першому випадку приготуванні «паклави» в серпні 1453 року на палацової кухні. Султанові нібито дуже сподобалася пахлава і він наказав готувати цю чудову випічку на свята. Існує й інша версія, згідно якої традиції приготування пахлави сформувалися на території сучасної Туреччини в далекій давнині - аж у VIII-му столітті до н. е. А вже потім грецькі моряки і торговці, розсмакувавши чарівний смак баклави, завезли рецепт цієї солодощі в Грецію. Греки на свій манер удосконалили рецепт тіста для пахлави, таким чином, що стало можливим його розгортати в дуже тонкі аркуші (у Туреччині використовували більш грубе тісто).
Як робити пахлаву?
Інгредієнти:
Приготування:
Отже, пахлава турецька, рецепт - один з можливих. Розведемо дріжджі, 1 столову ложку цукру, стільки ж борошна і дрібку солі в злегка підігрітому молоці. Залишимо опару в теплому місці хвилин на 20. Перельем опару в миску, додати яйце, трохи масла і потроху - залишок (обов'язково просіяне) борошно. Замісимо тісто, накриємо його чистою полотняною серветкою і поставимо в тепле місце хвилин на 40. Приготуємо начинку: ядра волоського горіха треба подрібнити - пропустимо через м'ясорубку (або орехомолку), можна, звичайно, порубати ножем вручну або розмолоти, користуючись комбайном, але не дуже дрібно. З'єднаємо мелені горіхи з цукровою пудрою, медом, соком лимона і спеціями. Розкотимо з тіста 14-16 тонких коржів. Промазані маслом (змастити тісто олією потрібно дуже рясно) великі листи тіста товщиною з папір викладаються шарами в прямокутний щодо глибоке деко для випічки (іноді формують дрібні штучні вироби з тіста з начинкою скручуванням в циліндрики). Перші 3 коржа викладаємо без начинки, як і останні 3. Інші коржі прослаиваем начинкою через кожні 2 ну, або в схожому порядку. Змастимо пахлаву яєчним жовтком, наріжемо ромбиками і будемо випікати протягом 30-40 хвилин в духовій шафі при температурі 180?С. Готовність визначаємо за румяному відтінку і характерного аппетитному запаху. Готову гарячу пахлаву рясно поллємо (або промаж за допомогою кисті) залишилися розтопленим вершковим маслом. Щоб вийшло особливо смачно, залиште пахлаву в холодильнику на ніч просочуватися «кремом».
Подавати це східне ласощі можна з чаєм або кавою, їдять його руками (тому добре заздалегідь нарізати пахлаву на маленькі порційні шматочки).
Рекомендуємо добрі рецепти
Пахлава медова - рецепт
Пахлава - це смачний десерт з тонких листів листкового тіста і начинкою з фруктового сиропу і мелених горіхів. Її готують у багатьох Арабських
Пахлава з листкового тіста
Пахлава листкова - чудовий десерт, популярний у східних народів Туреччини, Азербайджану, Туркменістану, Узбекистану, у кримських татар. Процес її
Рецепт хачапурі з сиром
Всім відомо грузинське блюдо хачапурі. Робити його можна з сиром, сиром, а іноді навіть і з м'ясом. Багато хто з нас звикли ласувати хачапурі в
Пахлава вірменська - рецепт приготування
Пахлава - відомий десерт у багатьох країнах і кухнях світу. А ось як цей десерт готують у вірменській кухні? У цьому вам допоможе розібратися наш
Пахлава азербайджанська
Пахлава азербайджанська - це незвичайно смачне і соковите ласощі, яке сподобатися всім, варто спробувати лише раз. Потім буде вже складно відязикати