Вельми популярна в кулінарних традиціях багатьох народів випічка - пахлава (або баклава) - являє собою кондитерський виріб з тонких листів листкового тіста з начинкою з густого фруктового сиропу і мелених горіхів. Пахлаву з горіхами готують в Арабських країнах, Туреччині, Азербайджані, Ірані, Туркменістані, Узбекистані. Домашня пахлава є неодмінним пунктом в меню весняного свята Новруз.
З історії страви
По деяких історичними свідченнями, перша згадка про пахлаву датується XV століттям. Стверджується, що звичай розгортати тонке тісто для пахлави прийшов з ассірійських кулінарних традицій. В одній з куховарських книг османських султанів є запис часів султана Фатіха, ковзаючи згадуються про першому випадку приготуванні «паклави» в серпні 1453 року на палацової кухні. Султанові нібито дуже сподобалася пахлава і він наказав готувати цю чудову випічку на свята. Існує й інша версія, згідно якої традиції приготування пахлави сформувалися на території сучасної Туреччини в далекій давнині - аж у VIII-му столітті до н. е. А вже потім грецькі моряки і торговці, розсмакувавши чарівний смак баклави, завезли рецепт цієї солодощі в Грецію. Греки на свій манер удосконалили рецепт тіста для пахлави, таким чином, що стало можливим його розгортати в дуже тонкі аркуші (у Туреччині використовували більш грубе тісто).
Як робити пахлаву?
Інгредієнти: 2 склянки пшеничного борошна високосортної; 1/2 склянки незбираного молока; 200 грам натурального розтопленого вершкового масла; 1 куряче яйце; ще 1 жовток курячого яйця; 20 грам пресованих дріжджів; 200 грам ядерець волоського горіха; 1 склянка цукрової пудри; 1 столова ложка цукру; 80 грам меду; шафран, кардамон, ваніль, кориця - всього потроху; половинка лимона; щіпка солі. Приготування: Отже, пахлава турецька, рецепт - один з можливих. Розведемо дріжджі, 1 столову ложку цукру, стільки ж борошна і дрібку солі в злегка підігрітому молоці. Залишимо опару в теплому місці хвилин на 20. Перельем опару в миску, додати яйце, трохи масла і потроху - залишок (обов'язково просіяне) борошно. Замісимо тісто, накриємо його чистою полотняною серветкою і поставимо в тепле місце хвилин на 40. Приготуємо начинку: ядра волоського горіха треба подрібнити - пропустимо через м'ясорубку (або орехомолку), можна, звичайно, порубати ножем вручну або розмолоти, користуючись комбайном, але не дуже дрібно. З'єднаємо мелені горіхи з цукровою пудрою, медом, соком лимона і спеціями. Розкотимо з тіста 14-16 тонких коржів. Промазані маслом (змастити тісто олією потрібно дуже рясно) великі листи тіста товщиною з папір викладаються шарами в прямокутний щодо глибоке деко для випічки (іноді формують дрібні штучні вироби з тіста з начинкою скручуванням в циліндрики). Перші 3 коржа викладаємо без начинки, як і останні 3. Інші

коржі прослаиваем начинкою через кожні 2 ну, або в схожому порядку. Змастимо пахлаву яєчним жовтком, наріжемо ромбиками і будемо випікати протягом 30-40 хвилин в духовій шафі при температурі 180?С. Готовність визначаємо за румяному відтінку і характерного аппетитному запаху. Готову гарячу пахлаву рясно поллємо (або промаж за допомогою кисті) залишилися розтопленим вершковим маслом. Щоб вийшло особливо смачно, залиште пахлаву в холодильнику на ніч просочуватися «кремом».
Подавати це східне ласощі можна з чаєм або кавою, їдять його руками (тому добре заздалегідь нарізати пахлаву на маленькі порційні шматочки).