Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пахлава з листкового тіста

Пахлава з листкового тіста

18-01-2015, 12:15
1 292
Пахлава з листкового тіста
Пахлава листкова - популярний кондитерський виріб, широко поширене у східних народів, наприклад, у Туреччині, Азербайджані, Туркменістані, Узбекистані, в арабських країнах, у кримських татар, а також у Болгарії, Македонії та Греції. Пахлаву готують з листкового тіста з начинкою з горіхів і сиропу або меду. Традиційно це блюдо включається в меню весняного свята Новруз.
Можна готувати пахлаву з готового листкового тіста це нормально, проте краще приготувати тісто самостійно, тоді ви точно будете знати, що в ньому немає, наприклад, неполезного маргарину.

Рецепт медової пахлави з листкового тіста


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - 300 г (2 склянки);

  • вершкове масло - 200 г;

  • дуже холодна вода - 70-80 мл;

  • яйце куряче - 1 шт.;

  • сіль поварена - 1 щіпка;

  • цукор-пісок - 1 ч. ложка.


  • Для начинки:

  • горіхи (зазвичай волоські) - 250 гр.;

  • кориця - 1 ч. ложка;

  • масло натуральне вершкове - 250 гр.;

  • цукрова пудра - 250 гр.;

  • ваніль - 1 щіпка.


  • Для прикраси:

  • красиві половинки волоських горіхів (за кількістю шматочків);

  • яйце куряче - 1 шт.


  • Для заливки:

  • мед квітковий натуральний густий - 150 г;

  • гаряча вода - не більше 100 мл


  • Приготування
    Спочатку приготуємо листкове бездріжджове тісто. Класичний рецепт вимагає уваги, терпіння і деяких навичок. Проте відомий спрощений спосіб приготування листкового тіста. Масло, яйця і воду за 2 години поміщаємо в холодильник. У миску просіваємо борошно. Масло натираємо на крупній тертці або дуже дрібно рубаємо ножем. Розчиняємо в холодній воді сіль і цукор, додаємо яйце і розмішуємо, не збовтуючи. Вливаємо цю суміш у миску і замішуємо тісто. Ретельно вимішуємо, до еластичності змазаними маслом руками. Тісто має підійти хоча б протягом 40 хвилин. Можна накрити його серветкою або, загорнувши в харчову плівку і покласти в холодильник.
    Розкачуємо з тіста 4 приблизно однакових пласта. Верх кожного змащуємо маслом і кладемо їх один на одного. Згинаємо посередині і розкочуємо. Отриманий пласт знову ділимо на 4 частини, промазуємо, накладаємо і розкочуємо. Чим більше повторень, тим краще.
    Начинка: подрібнюємо горіхи і змішуємо з цукровою пудрою, ваніллю і корицею.
    Заливка: в окремій ємності змішуємо мед з гарячою водою (не окропом).
    Змащуємо маслом деко. Злегка присипаємо борошном качалку, з її допомогою акуратно укладаємо шар тонко розкатаного тіста так, щоб він закривав краю листа. Розтоплюємо масло і щедро змащуємо їм тісто, розподіляємо горіхово-корично-цукрову начинку. Викладаємо зверху другий шар тіста, також змащуємо його вершковим маслом і посипаємо горіховою начинкою. Повторюємо шари. Защипуємо краю і залишаємо при кімнатній температурі хвилин на 20. Змащуємо верхній шар пахлави яєчним жовтком, нарізаємо на ромбики і прикрашаємо немолотими горіхами.
    Випікаємо в духовій шафі при температурі 200 градусів протягом півгодини. За чверть години до готовності поливаємо пахлаву медової заливкою. Подаємо з чаєм, кавою, каркаде або компотом.

    Пахлава з листкового дріжджового тіста


    Пахлава з листкового дріжджового тіста готується приблизно таким же чином, тільки тісто готуємо по-іншому.
    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - 300 г;

  • яйце куряче - 1 шт.;

  • живі дріжджі - 10 г;

  • цукор - 1 ч. ложка;

  • молоко - 50 мл;

  • розтоплене масло - 100 г;

  • Пахлава з листкового тіста

  • щіпка солі.


  • Приготування
    Розводимо в теплому молоці цукор і дріжджі. Додаємо 100 г просіяного борошна. Отриману опару на 2 години покласти в тепле місце.
    Після закінчення зазначеного часу додаємо розтоплене масло і борошно. Замішуємо тісто і знову поміщаємо його в тепле місце на 1 годину. Виминаємо, розкачуємо кілька пластів, промазуємо маслом і вкладаємо їх один на одного. Згинаємо і розкочуємо. Повторюємо кілька разів. Готовому тісту даємо постояти хвилин 20.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пахлава медова - рецепт
    Пахлава медова - рецепт
    Пахлава - це смачний десерт з тонких листів листкового тіста і начинкою з фруктового сиропу і мелених горіхів. Її готують у багатьох Арабських
    Булочки з варенням
    Булочки з варенням
    Булочки з варенням - смачна випічка, яку можна подати до свіжозвареної кави або чаю на сніданок. Таке ласощі неодмінно оцінять і дорослі, і діти.
    Пахлава турецька: рецепт
    Пахлава турецька: рецепт
    Пахлава - улюблене всіма турецьке ласощі, яке ми звикли їсти на відпочинку на його батьківщині. Але ж приготувати такий незвичайний десерт східний
    Пахлава вірменська - рецепт приготування
    Пахлава вірменська - рецепт приготування
    Пахлава - відомий десерт у багатьох країнах і кухнях світу. А ось як цей десерт готують у вірменській кухні? У цьому вам допоможе розібратися наш
    Пахлава азербайджанська
    Пахлава азербайджанська
    Пахлава азербайджанська - це незвичайно смачне і соковите ласощі, яке сподобатися всім, варто спробувати лише раз. Потім буде вже складно відязикати