Пахлава листкова - популярний кондитерський виріб, широко поширене у східних народів, наприклад, у Туреччині, Азербайджані, Туркменістані, Узбекистані, в арабських країнах, у кримських татар, а також у Болгарії, Македонії та Греції. Пахлаву готують з листкового тіста з начинкою з горіхів і сиропу або меду. Традиційно це блюдо включається в меню весняного свята Новруз.
Можна готувати пахлаву з готового листкового тіста це нормально, проте краще приготувати тісто самостійно, тоді ви точно будете знати, що в ньому немає, наприклад, неполезного маргарину.
Рецепт медової пахлави з листкового тіста
Інгредієнти: борошно пшеничне - 300 г (2 склянки); вершкове масло - 200 г; дуже холодна вода - 70-80 мл; яйце куряче - 1 шт.; сіль поварена - 1 щіпка; цукор-пісок - 1 ч. ложка. Для начинки:
горіхи (зазвичай волоські) - 250 гр.; кориця - 1 ч. ложка; масло натуральне вершкове - 250 гр.; цукрова пудра - 250 гр.; ваніль - 1 щіпка. Для прикраси:
красиві половинки волоських горіхів (за кількістю шматочків); яйце куряче - 1 шт. Для заливки:
мед квітковий натуральний густий - 150 г; гаряча вода - не більше 100 мл Приготування Спочатку приготуємо листкове бездріжджове тісто. Класичний рецепт вимагає уваги, терпіння і деяких навичок. Проте відомий спрощений спосіб приготування листкового тіста. Масло, яйця і воду за 2 години поміщаємо в холодильник. У миску просіваємо борошно. Масло натираємо на крупній тертці або дуже дрібно рубаємо ножем. Розчиняємо в холодній воді сіль і цукор, додаємо яйце і розмішуємо, не збовтуючи. Вливаємо цю суміш у миску і замішуємо тісто. Ретельно вимішуємо, до еластичності змазаними маслом руками. Тісто має підійти хоча б протягом 40 хвилин. Можна накрити його серветкою або, загорнувши в харчову плівку і покласти в холодильник.
Розкачуємо з тіста 4 приблизно однакових пласта. Верх кожного змащуємо маслом і кладемо їх один на одного. Згинаємо посередині і розкочуємо. Отриманий пласт знову ділимо на 4 частини, промазуємо, накладаємо і розкочуємо. Чим більше повторень, тим краще.
Начинка: подрібнюємо горіхи і змішуємо з цукровою пудрою, ваніллю і корицею.
Заливка: в окремій ємності змішуємо мед з гарячою водою (не окропом).
Змащуємо маслом деко. Злегка присипаємо борошном качалку, з її допомогою акуратно укладаємо шар тонко розкатаного тіста так, щоб він закривав краю листа. Розтоплюємо масло і щедро змащуємо їм тісто, розподіляємо горіхово-корично-цукрову начинку. Викладаємо зверху другий шар тіста, також змащуємо його вершковим маслом і посипаємо горіховою начинкою. Повторюємо шари. Защипуємо краю і залишаємо при кімнатній температурі хвилин на 20. Змащуємо верхній шар пахлави яєчним жовтком, нарізаємо на ромбики і прикрашаємо немолотими горіхами.
Випікаємо в духовій шафі при температурі 200 градусів протягом півгодини. За чверть години до готовності поливаємо пахлаву медової заливкою. Подаємо з чаєм, кавою, каркаде або компотом.
Пахлава з листкового дріжджового тіста
Пахлава з листкового дріжджового тіста готується приблизно таким же чином, тільки тісто готуємо по-іншому.
Інгредієнти: борошно пшеничне - 300 г; яйце куряче - 1 шт.; живі дріжджі - 10 г; цукор - 1 ч. ложка; молоко - 50 мл; розтоплене масло - 100 г; щіпка солі. Приготування Розводимо в теплому молоці цукор і дріжджі. Додаємо 100 г просіяного борошна. Отриману опару на 2 години покласти в тепле місце.
Після закінчення зазначеного часу додаємо розтоплене масло і борошно. Замішуємо тісто і знову поміщаємо його в тепле місце на 1 годину. Виминаємо, розкачуємо кілька пластів, промазуємо маслом і вкладаємо їх один на одного. Згинаємо і розкочуємо. Повторюємо кілька разів. Готовому тісту даємо постояти хвилин 20.