Рибне азу
Азу - повсякденне блюдо татарської кухні. Зазвичай азу готують з м'яса (баранина, яловичина, конина) з різними овочами та спеціями. Дуже смачне пісне азу можна приготувати з риби. Зрозуміло, багато що залежить і від того, яку рибу ми виберемо.
Краще вибирати рибку з найменшою кількістю кісток. Чудово підійдуть судак, кефаль, ставрида та інші види риби з білим тілом. Можна приготувати азу з червоної риби (в даному випадку мова йде про лососевих, форелі, горбуші і деяких інших видах).
Для приготування рибного азу використовуємо філе (тобто зрізаємо м'якоть з кісток двома пластами і, по можливості, видаляємо кістки). Шкіру можна залишити, але, зрозуміло, якщо у риби є луска, її слід попередньо видалити.
Інгредієнти:
рибне філе - 600-800 г;
цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
морква - 1 шт.;
картопля - 3-4 шт. середнього розміру;
помідори стиглі червоні щільні - 2 шт. (можна замінити томат-пастою, тоді 2 ст. ложки);
солоні огірки міцні - 3-5 шт. середнього розміру (краще невеликі);
часник - 2-3 зубчики;
зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік та ін);
спеції сухі мелені (за вашим вибором, без солі, глутамату натрію та інших некорисних добавок);
трохи рослинного масла.
Приготування
Філе розморожуємо або филируем очищену і випатрану рибу самостійно. Ретельно промиваємо.Гострим ножем нарізаємо рибу на дрібні шматочки (приблизно розміром 2 на 4 см).
Очищений цибулю нарізаємо тонкими кільцями (півкільцями або чверть кільцями), а картопля - невеликими брусочками. Помідори бланшируем (обливаємо окропом) і акуратно знімаємо шкірку. Рубаємо помідори дрібно ножем. Моркву натираємо на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Солоні огірки нарізаємо дрібним короткою соломкою або дрібними кубиками.
У розігрітій сковороді на середньому вогні обсмажуємо на рослинному маслі цибулю і картоплю. Трохи згодом (коли цибуля придбав бажаний відтінок) додаємо моркву. Обсмажуємо все разом протягом 3-5 хвилин, помішуючи лопаткою.
Додаємо шматочки риби і рубані помідори (або трохи розведену водою томат-пасту) і спеції. Акуратно перемішуємо.
Прикриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 8 хвилин (звичайно, за цей час риба практично готова). При необхідності можна додати трохи води. В останню чергу додаємо солоні огірки (як ви розумієте, солити страву вже не потрібно). Даємо страви відпочити під кришкою протягом 8-15 хвилин.
Подаємо до столу, притрусивши січеною зеленню і часником.
Краще вибирати рибку з найменшою кількістю кісток. Чудово підійдуть судак, кефаль, ставрида та інші види риби з білим тілом. Можна приготувати азу з червоної риби (в даному випадку мова йде про лососевих, форелі, горбуші і деяких інших видах).
Для приготування рибного азу використовуємо філе (тобто зрізаємо м'якоть з кісток двома пластами і, по можливості, видаляємо кістки). Шкіру можна залишити, але, зрозуміло, якщо у риби є луска, її слід попередньо видалити.
Рецепт рибного азу
Інгредієнти:
Приготування
Філе розморожуємо або филируем очищену і випатрану рибу самостійно. Ретельно промиваємо.Гострим ножем нарізаємо рибу на дрібні шматочки (приблизно розміром 2 на 4 см).
Очищений цибулю нарізаємо тонкими кільцями (півкільцями або чверть кільцями), а картопля - невеликими брусочками. Помідори бланшируем (обливаємо окропом) і акуратно знімаємо шкірку. Рубаємо помідори дрібно ножем. Моркву натираємо на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Солоні огірки нарізаємо дрібним короткою соломкою або дрібними кубиками.
У розігрітій сковороді на середньому вогні обсмажуємо на рослинному маслі цибулю і картоплю. Трохи згодом (коли цибуля придбав бажаний відтінок) додаємо моркву. Обсмажуємо все разом протягом 3-5 хвилин, помішуючи лопаткою.
Додаємо шматочки риби і рубані помідори (або трохи розведену водою томат-пасту) і спеції. Акуратно перемішуємо.
Прикриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 8 хвилин (звичайно, за цей час риба практично готова). При необхідності можна додати трохи води. В останню чергу додаємо солоні огірки (як ви розумієте, солити страву вже не потрібно). Даємо страви відпочити під кришкою протягом 8-15 хвилин.
Подаємо до столу, притрусивши січеною зеленню і часником.
Рекомендуємо добрі рецепти
Риба під овочами
Рибку можна готувати сотнею різних способів. Один з них - запікання під овочами. Таке блюдо завжди вийде ніжним, соковитим і ароматним. Як
Тушкована риба з овочами
Коли хочеться чогось дуже корисного, згадайте про рибу і овочах. Обидва інгредієнта дуже корисні, а якщо їх поєднати, то вийде не тільки вітамінне і
Скумбрія, запечена з овочами
Скумбрія - досить корисна і смачна риба. Приготувати її можна самими різними способами. І зараз ми розповімо, як запекти її з овочами. Вийде просте і
Лосось в духовці
Лосось - цінна промислова риба, яку можна приготувати різними способами. Одним з найбільш корисних і здорових є її запікання в духовці. Давайте
Форель - рецепти
Форель - одна з найсмачніших риб. Її смажать, запікають цілком, солять, використовують в створенні різних супів. Ось про всіх цих способах
Тріска з морквою
Тріска - смачна і корисна рибка, яка в приготуванні чудово поєднується з цибулею і морквою. І в нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як її