Азу - повсякденне блюдо татарської кухні. Зазвичай азу готують з м'яса (баранина, яловичина, конина) з різними овочами та спеціями. Дуже смачне пісне азу можна приготувати з риби. Зрозуміло, багато що залежить і від того, яку рибу ми виберемо.
Краще вибирати рибку з найменшою кількістю кісток. Чудово підійдуть судак, кефаль, ставрида та інші види риби з білим тілом. Можна приготувати азу з червоної риби (в даному випадку мова йде про лососевих, форелі, горбуші і деяких інших видах).
Для приготування рибного азу використовуємо філе (тобто зрізаємо м'якоть з кісток двома пластами і, по можливості, видаляємо кістки). Шкіру можна залишити, але, зрозуміло, якщо у риби є луска, її слід попередньо видалити.
Рецепт рибного азу
Інгредієнти: рибне філе - 600-800 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 3-4 шт. середнього розміру; помідори стиглі червоні щільні - 2 шт. (можна замінити томат-пастою, тоді 2 ст. ложки); солоні огірки міцні - 3-5 шт. середнього розміру (краще невеликі); часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік та ін); спеції сухі мелені (за вашим вибором, без солі, глутамату натрію та інших некорисних добавок); трохи рослинного масла. Приготування Філе розморожуємо або филируем очищену і випатрану рибу самостійно. Ретельно промиваємо.Гострим ножем нарізаємо рибу на дрібні шматочки (приблизно розміром 2 на 4 см).
Очищений цибулю нарізаємо тонкими кільцями (півкільцями або чверть кільцями), а картопля - невеликими брусочками. Помідори бланшируем (обливаємо окропом) і акуратно знімаємо шкірку. Рубаємо помідори дрібно ножем. Моркву натираємо на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Солоні огірки нарізаємо дрібним короткою соломкою або дрібними кубиками.
У розігрітій сковороді на середньому вогні обсмажуємо на рослинному маслі цибулю і картоплю. Трохи згодом (коли цибуля придбав бажаний відтінок) додаємо моркву. Обсмажуємо все разом протягом 3-5 хвилин, помішуючи лопаткою.
Додаємо шматочки риби і рубані помідори (або трохи розведену водою томат-пасту) і спеції. Акуратно перемішуємо.
Прикриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 8 хвилин (звичайно, за цей час риба практично готова). При необхідності можна додати трохи води. В останню чергу додаємо солоні огірки (як ви розумієте, солити страву вже не потрібно). Даємо страви відпочити під кришкою протягом 8-15 хвилин.
Подаємо до столу, притрусивши січеною зеленню і часником.