Емпанадас
Емпанадас (Empanadas, ісп., єдине число Empanada) - традиційна випічка, вельми популярна на Піренейському півострові і в Латинській Америці. Являє собою запечені або смажені пиріжки з соковитою начинкою. Варіантів начинки для емпанадас безліч (залежить від місцевих традицій і сімейно-особистих переваг). Слід зауважити, що свої варіанти рецептів спочатку іспанських пиріжків емпанадас існують не тільки в іспанській, але і в галисийской, каталонської, аргентинською та португальської кухні. Пиріжки емпанадас зазвичай готують з пшеничного борошна з додаванням яловичого (або іншого) жиру (у деяких провінціях - з додаванням борошна маніоки).
Для жителів Аргентини емпанадас - зовсім не екзотичне блюдо, це повсякденна, буденна їжа. Начинку для емпанадас готують з різних видів м'яса (з м'яса різних тварин і птиці), іноді з додаванням картоплі, оливок, яєць і навіть родзинок. Можуть використовуватися також і креветки, сири, шинка, шпинат. Емпанадас з солодкою начинкою називають пастель або пастелито.
Отже, емпанадас, рецепт близький до автентичного.
Інгредієнти для тіста:
близько 1 кілограма пшеничного борошна;
2 чашки води (350-400 мл);
щіпка солі;
4 столових ложки топленого жиру (свинячого або, наприклад, курячого, гусячого).
Інгредієнти для начинки:
близько 500 р яловичого м'яса, не надто пісного;
150 г натурального вершкового масла;
4 столових ложки топленого тваринного жиру;
3 цибулини;
1/2 чашки зелених або темних оливок без кісточок;
1 столова ложка меленої солодкої червоної паприки;
1 столова ложка насіння куміна;
пучок зеленої цибулі;
2-4 столових ложки оливкової (або соняшникової) олії;
трохи орегано;
3 зварених круто яйця;
сіль;
перець мелений різних видів.
Приготування:
Готуємо тісто для емпанадас. У киплячу підсолену воду додамо свинячий жир, перемішати і злегка охладим цю суміш. Замісимо тісто, краще використовуючи міксер зі спеціальною насадкою, ну або спочатку великий виделкою, а потім руками. Сформувати з тіста кулю. Присиплем борошном робочу поверхню і будемо вимішувати тісто, поки не перестане прилипати до рук. Розділимо його на частини і поставимо в холодильник години на 2 - підрости. Поки тісто расстаивается, готуємо начинку.
Подрібнюємо м'ясо гострим ножем на маленькі шматочки. Присаливаем і посипаємо перцем. У сковороді розігріваємо 6 столових ложок вершкового масла і 1 столову ложку жиру. Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Додаємо мелену паприку, кумін і подрібнені білі частини стебел зеленого лука. Обсмажуємо, перемішуючи лопаткою ще 2 хвилини. Знімаємо з вогню і додаємо подрібнені зелені частини цибулевих стебел. Перчимо, солимо. Розігріваємо в іншій сковороді 1 столову ложку рослинної олії і обсмажуємо половину м'яса. М'ясо повинно обсмажуватися, а не постоїть! Знімаємо м'ясо зі сковороди і обсмажуємо другу порцію. Тепер смажене м'ясо додаємо до цибулі додаємо залишився жир і орегано. Начинку слід остудити і навіть можна поставити ненадовго в холодильник, щоб вона трохи затверділа. Яйця наріжемо на довгасті шматочки.
Розминаємо тісто і формуємо з нього коржики діаметром приблизно 11-12 див. Кінці коржі змащуємо водою для кращого склеювання. На кожну половинку кожної коржі кладемо трохи м'ясної начинки, маленький шматочок вершкового масла, часточку яйця і оливку. Складаємо навпіл, накриваючи начинку вільним краєм. Слепляем емпанадас по краях. А далі - або запікаємо на деку в духовій шафі, або смажимо на сковороді на олії чи смальці.
Готові рум'яні емпанадас зазвичай їдять руками, запиваючи аргентинським червоним столовим вином.
Аргентинські емпанадас
Для жителів Аргентини емпанадас - зовсім не екзотичне блюдо, це повсякденна, буденна їжа. Начинку для емпанадас готують з різних видів м'яса (з м'яса різних тварин і птиці), іноді з додаванням картоплі, оливок, яєць і навіть родзинок. Можуть використовуватися також і креветки, сири, шинка, шпинат. Емпанадас з солодкою начинкою називають пастель або пастелито.
Готуємо емпанадас
Отже, емпанадас, рецепт близький до автентичного.
Інгредієнти для тіста:
Інгредієнти для начинки:
Приготування:
Готуємо тісто для емпанадас. У киплячу підсолену воду додамо свинячий жир, перемішати і злегка охладим цю суміш. Замісимо тісто, краще використовуючи міксер зі спеціальною насадкою, ну або спочатку великий виделкою, а потім руками. Сформувати з тіста кулю. Присиплем борошном робочу поверхню і будемо вимішувати тісто, поки не перестане прилипати до рук. Розділимо його на частини і поставимо в холодильник години на 2 - підрости. Поки тісто расстаивается, готуємо начинку.
Подрібнюємо м'ясо гострим ножем на маленькі шматочки. Присаливаем і посипаємо перцем. У сковороді розігріваємо 6 столових ложок вершкового масла і 1 столову ложку жиру. Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Додаємо мелену паприку, кумін і подрібнені білі частини стебел зеленого лука. Обсмажуємо, перемішуючи лопаткою ще 2 хвилини. Знімаємо з вогню і додаємо подрібнені зелені частини цибулевих стебел. Перчимо, солимо. Розігріваємо в іншій сковороді 1 столову ложку рослинної олії і обсмажуємо половину м'яса. М'ясо повинно обсмажуватися, а не постоїть! Знімаємо м'ясо зі сковороди і обсмажуємо другу порцію. Тепер смажене м'ясо додаємо до цибулі додаємо залишився жир і орегано. Начинку слід остудити і навіть можна поставити ненадовго в холодильник, щоб вона трохи затверділа. Яйця наріжемо на довгасті шматочки.
Розминаємо тісто і формуємо з нього коржики діаметром приблизно 11-12 див. Кінці коржі змащуємо водою для кращого склеювання. На кожну половинку кожної коржі кладемо трохи м'ясної начинки, маленький шматочок вершкового масла, часточку яйця і оливку. Складаємо навпіл, накриваючи начинку вільним краєм. Слепляем емпанадас по краях. А далі - або запікаємо на деку в духовій шафі, або смажимо на сковороді на олії чи смальці.
Готові рум'яні емпанадас зазвичай їдять руками, запиваючи аргентинським червоним столовим вином.
Рекомендуємо добрі рецепти
Хичини - рецепт
Якщо ви бували на Кавказі, то вас напевно пригощали чудовим блюдом - хичинами. Ці тоненькі коржі можна приготувати в домашніх умовах, якщо мати
Фаготини
Фаготини - це кулінарне надбання Італії. Цю випічку можна назвати пиріжками з різною начинкою. Готується вона з листкового тіста. Його можна зробити
Чуррос
Іспанський десерт чуррос солодкі витягнуті палички, смажені у фритюрі, іноді з начинкою, іноді - без. Смачніше всього подавати чуррос з гарячим і
Рецепт хачапурі з сиром
Всім відомо грузинське блюдо хачапурі. Робити його можна з сиром, сиром, а іноді навіть і з м'ясом. Багато хто з нас звикли ласувати хачапурі в
Як приготувати хичини?
Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили
Кутаби: рецепт
Азербайджанська кухня славиться своєю випічкою. Наприклад, один з варіантів - пиріжки у вигляді півмісяця під назвою кутаби. Саме головне тут -