Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Кутаби: рецепт

4-01-2015, 16:14
1 320
Кутаби: рецепт
Fзербайджанские кутаби - традиційна випічка, представляє собою пиріжки з якою-небудь, найчастіше сезонної начинкою, зліплені у формі півмісяця. Тісто для кутабів зазвичай готують прісне, в якості начинки використовують м'ясо, гарбуз, цибулю, зелень і навіть зерна граната. Готують і кутаби з сиром. В даний час м'ясну начинку для кутабів найчастіше роблять з баранячого м'яса (в тому числі, і з субпродуктів). У минулому м'ясну начинку для кутабів робили з верблюжатіни. Взагалі, приготування кутабів - справа нескладна, з цим впорається навіть початківець кулінар, адже прісне бездріжджове тісто не вимагає особливого зосередження.

Простий рецепт кутабів


Інгредієнти:

  • грам 400-500 баранячого м'яса;

  • 2 склянки пшеничного борошна;

  • 2 цибулини;

  • 2-3 столових ложки рубаної зелені (петрушка, кінза, естрагон, базилік та інші - власне кажучи, це справа смаку);

  • мелений чорний перець;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування:
    Як приготувати кутаби? Спочатку готуємо начинку. М'ясо пропустимо через м'ясорубку разом з цибулею. Додамо подрібненої зелені. Приправимо меленим перцем і трохи присолим. При бажанні можна приправити фарш і іншими сухими спеціями. Ретельно перемішати.
    Борошно обов'язково просеем для збагачення киснем - так випічка виходить пишніше. Замісимо тісто з додаванням щіпки солі та води. Розкочуємо пласт до товщини приблизно 1 мм і вирізаємо кружечки розміром з невелику тарілку. Можна вчинити інакше: розділити тісто на рівні колобки і з кожного розгортати круглу основу для кутаба. Розмір кола залежить від діаметра вашої сковороди.
    Заключний етап
    Викладаємо начинку на кружечки з одного краю, акуратно розподіляємо до середини і накриваємо вільним краєм тесту, защипуємо краю - виходить кутаб у формі півмісяця. Смажимо кутаби у фритюрі (у киплячому маслі) 4-6 хвилин, пиріжки повинні стати рівного золотисто-коричневого кольору. Подаємо кутаби теплими або холодними з чаєм, айраном, кумисом, шубатом.

    Як приготувати кутаби з зеленню?


    Насправді, це прекрасна альтернатива для вегетаріанців. Для приготування кутабів з зеленню тісто готуємо так само, як у попередньому рецепті. Для начинки підготуємо будь-які їстівні свіжі трави, які можна знайти у вашому регіоні по сезону. Це можуть бути щавель, шпинат, зелений лук, кріп, петрушка, естрагон, кінза, базилік, любисток. Можна використовувати і інші їстівні трави - це справа смаку. Також для начинки знадобиться і трохи натурального вершкового масла.

    Готуємо кутаби


    Зелень треба промити і просушити. Перебрати і видалити товсті стебла. Всю зелень слід дрібно нарубати. Формуємо кутаби з зеленню і обсмажуємо їх з обох сторін на сухій (саме на сухій!), добре розігрітій сковороді без масла. Так кутаби вийдуть суперполезними - без канцерогенних речовин, що містяться у фритюрі. Тепер обсмажені кутаби змастимо розтопленим вершковим маслом. Подавати будемо зі сметаною, кефіром або айраном.

    Кутаби з сиром


    Для приготування кутабів з сиром можна використовувати будь-які сири. У тому числі домашні, сичужні і навіть сир. До речі, при використанні для начинки кутабів домашніх сирів добре поєднувати їх з зеленню. Сир для начинки, зрозуміло, треба подрібнити - натерти на тертці, а потім змішати з подрібненою зеленню. Підсолювати таку начинку не варто - сир і так містить достатню кількість солі. Технологія приготування сирних кутабів така ж, як для кутабів з зеленню.
    Кутаби: рецепт

    Кутаби в лаваші


    Для тих, у кого мало часу, хто не любить возитися з тестом і морочитися довгим приготуванням випічки, є спрощений варіант: готувати кутаби в лаваші. В даний час лаваш входить в асортимент хлібного відділу великих супермаркетів. Звичайно, в цьому випадку кутаби не виходять у формі півмісяця. Тонкий готовий лаваш ділять на рівні частини ножем, загортають начинку на лаваш «конвертиком» - виходить щось типу млинців, їх обсмажують на сковороді. Начинку для таких кутабів краще брати таку, яка не вимагає тривалої термічної обробки. Такі «ліниві» кутаби цілком непоганий варіант, якщо до вас несподівано прийшли гості.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пиріжки з сиром
    Пиріжки з сиром
    Пиріжки - смачне блюдо, яке обожнюють і дорослі і діти. Їх готують з різними начинками: капустою, грибами, м'ясом, варенням і т. д. І зараз ми
    Пиріжки з лаваша
    Пиріжки з лаваша
    Швидкі пиріжки з лаваша - це відмінна альтернатива домашній випічці, процес приготування якої, часом, займає дуже багато часу. Швидкі пиріжки зручно
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили
    Бозбаш з баранини
    Бозбаш з баранини
    Азербайджанський густий суп бозбаш має декілька варіацій, але поєднання баранини і бобових (найчастіше це нут) залишається відмінною рисою цього
    Пахлава азербайджанська
    Пахлава азербайджанська
    Пахлава азербайджанська - це незвичайно смачне і соковите ласощі, яке сподобатися всім, варто спробувати лише раз. Потім буде вже складно відязикати
    Кутаби з зеленню
    Кутаби з зеленню
    Кутаби - це тонкі коржі з начинкою у формі півмісяця. Традиційно це блюдо готують в Азербайджані. І зараз ми підкажемо вам кілька рецептів створення