Вернуться назад Распечатать

Емпанадас

Емпанадас
Емпанадас (Empanadas, ісп., єдине число Empanada) - традиційна випічка, вельми популярна на Піренейському півострові і в Латинській Америці. Являє собою запечені або смажені пиріжки з соковитою начинкою. Варіантів начинки для емпанадас безліч (залежить від місцевих традицій і сімейно-особистих переваг). Слід зауважити, що свої варіанти рецептів спочатку іспанських пиріжків емпанадас існують не тільки в іспанській, але і в галисийской, каталонської, аргентинською та португальської кухні. Пиріжки емпанадас зазвичай готують з пшеничного борошна з додаванням яловичого (або іншого) жиру (у деяких провінціях - з додаванням борошна маніоки).

Аргентинські емпанадас


Для жителів Аргентини емпанадас - зовсім не екзотичне блюдо, це повсякденна, буденна їжа. Начинку для емпанадас готують з різних видів м'яса (з м'яса різних тварин і птиці), іноді з додаванням картоплі, оливок, яєць і навіть родзинок. Можуть використовуватися також і креветки, сири, шинка, шпинат. Емпанадас з солодкою начинкою називають пастель або пастелито.

Готуємо емпанадас


Отже, емпанадас, рецепт близький до автентичного.
Інгредієнти для тіста:

  • близько 1 кілограма пшеничного борошна;

  • 2 чашки води (350-400 мл);

  • щіпка солі;

  • 4 столових ложки топленого жиру (свинячого або, наприклад, курячого, гусячого).


  • Інгредієнти для начинки:

  • близько 500 р яловичого м'яса, не надто пісного;

  • 150 г натурального вершкового масла;

  • 4 столових ложки топленого тваринного жиру;

  • 3 цибулини;

  • 1/2 чашки зелених або темних оливок без кісточок;

  • 1 столова ложка меленої солодкої червоної паприки;

  • 1 столова ложка насіння куміна;

  • пучок зеленої цибулі;

  • 2-4 столових ложки оливкової (або соняшникової) олії;

  • трохи орегано;

  • 3 зварених круто яйця;

  • сіль;

  • перець мелений різних видів.


  • Приготування:
    Готуємо тісто для емпанадас. У киплячу підсолену воду додамо свинячий жир, перемішати і злегка охладим цю суміш. Замісимо тісто, краще використовуючи міксер зі спеціальною насадкою, ну або спочатку великий виделкою, а потім руками. Сформувати з тіста кулю. Присиплем борошном робочу поверхню і будемо вимішувати тісто, поки не перестане прилипати до рук. Розділимо його на частини і поставимо в холодильник години на 2 - підрости. Поки тісто расстаивается, готуємо начинку.
    Подрібнюємо м'ясо гострим ножем на маленькі шматочки. Присаливаем і посипаємо перцем. У сковороді розігріваємо 6 столових ложок вершкового масла і 1 столову ложку жиру. Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Додаємо мелену паприку, кумін і подрібнені білі частини стебел зеленого лука. Обсмажуємо, перемішуючи лопаткою ще 2 хвилини. Знімаємо з вогню і додаємо подрібнені зелені частини цибулевих стебел. Перчимо, солимо. Розігріваємо в іншій сковороді 1 столову ложку рослинної олії і обсмажуємо половину м'яса. М'ясо повинно обсмажуватися, а не постоїть! Знімаємо м'ясо зі сковороди і обсмажуємо другу порцію. Тепер смажене м'ясо додаємо до цибулі додаємо залишився жир і орегано. Начинку слід остудити і навіть можна поставити ненадовго в
    Емпанадас
    холодильник, щоб вона трохи затверділа. Яйця наріжемо на довгасті шматочки.
    Розминаємо тісто і формуємо з нього коржики діаметром приблизно 11-12 див. Кінці коржі змащуємо водою для кращого склеювання. На кожну половинку кожної коржі кладемо трохи м'ясної начинки, маленький шматочок вершкового масла, часточку яйця і оливку. Складаємо навпіл, накриваючи начинку вільним краєм. Слепляем емпанадас по краях. А далі - або запікаємо на деку в духовій шафі, або смажимо на сковороді на олії чи смальці.
    Готові рум'яні емпанадас зазвичай їдять руками, запиваючи аргентинським червоним столовим вином.