Емпанадас (Empanadas, ісп., єдине число Empanada) - традиційна випічка, вельми популярна на Піренейському півострові і в Латинській Америці. Являє собою запечені або смажені пиріжки з соковитою начинкою. Варіантів начинки для емпанадас безліч (залежить від місцевих традицій і сімейно-особистих переваг). Слід зауважити, що свої варіанти рецептів спочатку іспанських пиріжків емпанадас існують не тільки в іспанській, але і в галисийской, каталонської, аргентинською та португальської кухні. Пиріжки емпанадас зазвичай готують з пшеничного борошна з додаванням яловичого (або іншого) жиру (у деяких провінціях - з додаванням борошна маніоки).
Аргентинські емпанадас
Для жителів Аргентини емпанадас - зовсім не екзотичне блюдо, це повсякденна, буденна їжа. Начинку для емпанадас готують з різних видів м'яса (з м'яса різних тварин і птиці), іноді з додаванням картоплі, оливок, яєць і навіть родзинок. Можуть використовуватися також і креветки, сири, шинка, шпинат. Емпанадас з солодкою начинкою називають пастель або пастелито.
Готуємо емпанадас
Отже, емпанадас, рецепт близький до автентичного.
Інгредієнти для тіста: близько 1 кілограма пшеничного борошна; 2 чашки води (350-400 мл); щіпка солі; 4 столових ложки топленого жиру (свинячого або, наприклад, курячого, гусячого). Інгредієнти для начинки: близько 500 р яловичого м'яса, не надто пісного; 150 г натурального вершкового масла; 4 столових ложки топленого тваринного жиру; 3 цибулини; 1/2 чашки зелених або темних оливок без кісточок; 1 столова ложка меленої солодкої червоної паприки; 1 столова ложка насіння куміна; пучок зеленої цибулі; 2-4 столових ложки оливкової (або соняшникової) олії; трохи орегано; 3 зварених круто яйця; сіль; перець мелений різних видів. Приготування: Готуємо тісто для емпанадас. У киплячу підсолену воду додамо свинячий жир, перемішати і злегка охладим цю суміш. Замісимо тісто, краще використовуючи міксер зі спеціальною насадкою, ну або спочатку великий виделкою, а потім руками. Сформувати з тіста кулю. Присиплем борошном робочу поверхню і будемо вимішувати тісто, поки не перестане прилипати до рук. Розділимо його на частини і поставимо в холодильник години на 2 - підрости. Поки тісто расстаивается, готуємо начинку.
Подрібнюємо м'ясо гострим ножем на маленькі шматочки. Присаливаем і посипаємо перцем. У сковороді розігріваємо 6 столових ложок вершкового масла і 1 столову ложку жиру. Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Додаємо мелену паприку, кумін і подрібнені білі частини стебел зеленого лука. Обсмажуємо, перемішуючи лопаткою ще 2 хвилини. Знімаємо з вогню і додаємо подрібнені зелені частини цибулевих стебел. Перчимо, солимо. Розігріваємо в іншій сковороді 1 столову ложку рослинної олії і обсмажуємо половину м'яса. М'ясо повинно обсмажуватися, а не постоїть! Знімаємо м'ясо зі сковороди і обсмажуємо другу порцію. Тепер смажене м'ясо додаємо до цибулі додаємо залишився жир і орегано. Начинку слід остудити і навіть можна поставити ненадовго в
холодильник, щоб вона трохи затверділа. Яйця наріжемо на довгасті шматочки.
Розминаємо тісто і формуємо з нього коржики діаметром приблизно 11-12 див. Кінці коржі змащуємо водою для кращого склеювання. На кожну половинку кожної коржі кладемо трохи м'ясної начинки, маленький шматочок вершкового масла, часточку яйця і оливку. Складаємо навпіл, накриваючи начинку вільним краєм. Слепляем емпанадас по краях. А далі - або запікаємо на деку в духовій шафі, або смажимо на сковороді на олії чи смальці.
Готові рум'яні емпанадас зазвичай їдять руками, запиваючи аргентинським червоним столовим вином.