Скумбрія – рецепти
Ніжна, жирна плоть морської риби, що загальновідомо, дуже корисна. Містяться в рибі кислоти омега-3 омолоджують організм, сприяють регенерації шкіри, запобігають появі зморшок. Також морська риба – джерело необхідного для нормального функціонування організму тваринного білка і мікроелементів, таких як: кальцій, фосфор, магній, йод та інші. Тому варто включати в раціон страви з риби не рідше одного разу на тиждень. Один з найбільш доступних за ціною і якістю варіантів – скумбрія, рецепти страв з цієї чудової рибки прості.
Один з найбільш улюблених на пострадянському просторі варіантів – скумбрія пряного посолу рецепт зазвичай варіюється: приготування в розсолі або на суху. Простіше готувати другим способом, а як смачніше – вирішуйте самі.
Суха засолювання
Інгредієнти:
тушки скумбрії мороженої – 3-4 шт.;
сіль – 1-2 ст. ложки;
цукор білий – 2 ч. ложки;
лавровий лист – 2 шт.;
перець чорний і запашний горошком – по 6-7 шт.;
гвоздичка – 2-3 суцвіття;
насіння кмину або кропу – 1/2 ч. ложки.
Приготування
У ступку поміщаємо сіль, цукор, перець, гвоздику, насіння і лавровий лист, поламавши його шматочками і перетираємо в однорідну суміш. Розморожуємо скумбрію, потрошимо, видаляємо непотрібне: голови, хвости і плавники, добре промиваємо і обсушуємо паперовими рушниками. Ретельно натираємо сумішшю кожну рибку всередині і зовні, щільно пакуємо в харчову плівку і прибираємо в морозильну камеру дня на 2-3 потім ще пару днів тримаємо в холодильнику. Смачна малосольна риба готова.
Використовуємо розсіл
Інгредієнти:
тушки мороженої риби – 2-3 шт.;
перець чилі – 1/2 стручка;
перець чорний і запашний горошком – по 10-12 шт.;
сіль – 15-25 ст. ложки;
цукор білий – 2 ч. ложки;
лавровий лист – 2 шт.;
рослинна олія (соняшникова без запаху – 2 ст. ложки;
гвоздичка – 3-4 суцвіття;
насіння коріандру – 1/2 ч. ложки.
Приготування
Підготуємо рибу: розморозимо, видалити нутрощі, відокремимо голови, добре промиємо. Приготуємо заправку: в закипілу ключем воду (трохи більше 1 л) помістимо всі інгредієнти і після активного закипання вимкнемо вогонь і дамо настоятися. У скляну або емальовану ємність щільно укладемо рибу і заллємо розсолом. Якщо тушки цілі – час засолювання 2-3 доби, якщо зняти філе або нарізати рибу скибочками (на 5-6 частин кожну), то досить доби.
Ще один з варіантів засолювання прийшов з півночі, де рибу намагаються приготувати простіше і швидше.
Інгредієнти:
морожена скумбрія – 12 кг;
сіль – 25-3 ст. ложки;
лавровий лист – 4-5 шт.;
оцет 9% – близько 100 мл;
цукор – 3-4 ч. ложки;
ріпчаста цибуля – 2-3 шт.;
олія рафінована соняшникова – 1/2 склянки;
перець свіжозмелену чорний – 5-6 пучок;
вода кип'ячена – 300 мл;
кріп – 1 пучок.
Приготування
Рибу розморожуємо і готуємо: видаляємо нутрощі, обробляємо на філе. Цибулька чистимо і ріжемо тонкими смужками уздовж. Моєму і дрібно ріжемо кріп. У ємність шарами викладаємо рибу і цибулю, посипаємо сумішшю солі, цукру і перцю, кропом, додаємо лавровий лист. Збиваємо воду з оцтом і олією і заливаємо цією сумішшю рибу. Щільно закриваємо і чекаємо 5-6 годин. Якщо приготувати сагудай з вечора, вранці можна робити бутерброди.
Інгредієнти:
соєвий соус – 2 ч. ложки;
скумбрія – 2 шт.;
часник – 2 зубчики;
лимон – 1 шт.;
рафінована олія без запаху – 60 мл;
лайм – 2 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
набір спецій для страв по-корейськи – 2 ч. ложки.
Приготування
Розбираємо скумбрію на філе і ріжемо тонкими довгими смужками. Оскільки риба продається зазвичай замороженої, можна не боятися паразитів і сміливо готувати без додаткової обробки. Цибулю чистимо і шаткуємо чверть кільцями як можна тонше. Рибні шматочки і цибулю складаємо в глибоку миску і заливаємо свіжовіджатим соком лимона і лаймів. Перемішуємо кілька разів протягом півгодини, поки вони маринуються. Додаємо соєвий соус, роздавлений часник і спеції (краще купити готовий набір у спеціалізованій крамниці), заливаємо киплячим олією і перемішуємо рази 3 через кожні 7-8 хвилин. Можна дати страві настоятися, а можна подати відразу.
Інгредієнти:
петрушка, кінза, кріп, базилік – 1 великий пучок;
скумбрія – 2-3 шт.;
лимон з тонкою шкіркою – 1 шт.;
сіль – 3-4 щіпки;
оливкова Extra Virgin олія – 30 мл
Приготування
Рибу розморожуємо, потрошимо, в черевця вкладаємо тонко нарізані скибочки лимона (обов'язково видаляємо кісточки) і зелень. Солимо, чекаємо 20-40 хвилин, потім змащуємо кожну рибину маслом і готуємо на грилі, барбекю або звичайною решітці. Можна готувати і на шпажках або шампурах, порізавши тушки скибочками. Не забуваємо перевертати і пам'ятайте – риба не вимагає тривалої термічної обробки. Всього 20 хвилин і смачний шашлик зі скумбрії готовий.
Один з найбільш улюблених на пострадянському просторі варіантів – скумбрія пряного посолу рецепт зазвичай варіюється: приготування в розсолі або на суху. Простіше готувати другим способом, а як смачніше – вирішуйте самі.
Суха засолювання
Інгредієнти:
Приготування
У ступку поміщаємо сіль, цукор, перець, гвоздику, насіння і лавровий лист, поламавши його шматочками і перетираємо в однорідну суміш. Розморожуємо скумбрію, потрошимо, видаляємо непотрібне: голови, хвости і плавники, добре промиваємо і обсушуємо паперовими рушниками. Ретельно натираємо сумішшю кожну рибку всередині і зовні, щільно пакуємо в харчову плівку і прибираємо в морозильну камеру дня на 2-3 потім ще пару днів тримаємо в холодильнику. Смачна малосольна риба готова.
Використовуємо розсіл
Інгредієнти:
Приготування
Підготуємо рибу: розморозимо, видалити нутрощі, відокремимо голови, добре промиємо. Приготуємо заправку: в закипілу ключем воду (трохи більше 1 л) помістимо всі інгредієнти і після активного закипання вимкнемо вогонь і дамо настоятися. У скляну або емальовану ємність щільно укладемо рибу і заллємо розсолом. Якщо тушки цілі – час засолювання 2-3 доби, якщо зняти філе або нарізати рибу скибочками (на 5-6 частин кожну), то досить доби.
Сагудай з скумбрії - рецепт
Ще один з варіантів засолювання прийшов з півночі, де рибу намагаються приготувати простіше і швидше.
Інгредієнти:
Приготування
Рибу розморожуємо і готуємо: видаляємо нутрощі, обробляємо на філе. Цибулька чистимо і ріжемо тонкими смужками уздовж. Моєму і дрібно ріжемо кріп. У ємність шарами викладаємо рибу і цибулю, посипаємо сумішшю солі, цукру і перцю, кропом, додаємо лавровий лист. Збиваємо воду з оцтом і олією і заливаємо цією сумішшю рибу. Щільно закриваємо і чекаємо 5-6 годин. Якщо приготувати сагудай з вечора, вранці можна робити бутерброди.
Хе з скумбрії - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Розбираємо скумбрію на філе і ріжемо тонкими довгими смужками. Оскільки риба продається зазвичай замороженої, можна не боятися паразитів і сміливо готувати без додаткової обробки. Цибулю чистимо і шаткуємо чверть кільцями як можна тонше. Рибні шматочки і цибулю складаємо в глибоку миску і заливаємо свіжовіджатим соком лимона і лаймів. Перемішуємо кілька разів протягом півгодини, поки вони маринуються. Додаємо соєвий соус, роздавлений часник і спеції (краще купити готовий набір у спеціалізованій крамниці), заливаємо киплячим олією і перемішуємо рази 3 через кожні 7-8 хвилин. Можна дати страві настоятися, а можна подати відразу.
Шашлик зі скумбрії на решітці - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Рибу розморожуємо, потрошимо, в черевця вкладаємо тонко нарізані скибочки лимона (обов'язково видаляємо кісточки) і зелень. Солимо, чекаємо 20-40 хвилин, потім змащуємо кожну рибину маслом і готуємо на грилі, барбекю або звичайною решітці. Можна готувати і на шпажках або шампурах, порізавши тушки скибочками. Не забуваємо перевертати і пам'ятайте – риба не вимагає тривалої термічної обробки. Всього 20 хвилин і смачний шашлик зі скумбрії готовий.
Рекомендуємо добрі рецепти
Засолювання скумбрії шматочками в розсолі
На відміну від звичного для багатьох способу засолювання скумбрії цілою тушкою, експрес метод дозволяє ласувати солоною рибкою вже через кілька
Маринована скумбрія в розсолі в домашніх умовах
Існує багато способів засолювання риби в домашніх умовах. Пропонуємо найбільш прості і бюджетні методи маринування скумбрії. Розповімо, як засолити
Скумбрія на багатті на решітці
Сезон пікніків в самому розпалі, і вже на вогнищі перепробовано безліч варіантів м'ясного шашлику. Саме час перейти на рибу. Скумбрія, запечена на
Шашлик зі скумбрії на решітці – рецепт
Любителі пікніків часто цікавляться новинками кулінарії, тому що хочеться приготувати що-небудь, щоб і час для відпочинку залишилося, і їжа була не
Малосольна скумбрія
Малосольна скумбрія в продаж представлена у великому асортименті. Природно, цей продукт не захочеться їсти кожен день, але періодично адже можна і
Скумбрія в мікрохвильовці
Скумбрія - корисна риба, в якій містяться жирні кислоти омега-3. І сьогодні ми розповімо, як приготувати цю рибку в мікрохвильовці. Виходить швидко,