Вернуться назад Распечатать

Скумбрія – рецепти

Скумбрія – рецепти
Ніжна, жирна плоть морської риби, що загальновідомо, дуже корисна. Містяться в рибі кислоти омега-3 омолоджують організм, сприяють регенерації шкіри, запобігають появі зморшок. Також морська риба – джерело необхідного для нормального функціонування організму тваринного білка і мікроелементів, таких як: кальцій, фосфор, магній, йод та інші. Тому варто включати в раціон страви з риби не рідше одного разу на тиждень. Один з найбільш доступних за ціною і якістю варіантів – скумбрія, рецепти страв з цієї чудової рибки прості.
Один з найбільш улюблених на пострадянському просторі варіантів – скумбрія пряного посолу рецепт зазвичай варіюється: приготування в розсолі або на суху. Простіше готувати другим способом, а як смачніше – вирішуйте самі.
Суха засолювання
Інгредієнти:

  • тушки скумбрії мороженої – 3-4 шт.;

  • сіль – 1-2 ст. ложки;

  • цукор білий – 2 ч. ложки;

  • лавровий лист – 2 шт.;

  • перець чорний і запашний горошком – по 6-7 шт.;

  • гвоздичка – 2-3 суцвіття;

  • насіння кмину або кропу – 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    У ступку поміщаємо сіль, цукор, перець, гвоздику, насіння і лавровий лист, поламавши його шматочками і перетираємо в однорідну суміш. Розморожуємо скумбрію, потрошимо, видаляємо непотрібне: голови, хвости і плавники, добре промиваємо і обсушуємо паперовими рушниками. Ретельно натираємо сумішшю кожну рибку всередині і зовні, щільно пакуємо в харчову плівку і прибираємо в морозильну камеру дня на 2-3 потім ще пару днів тримаємо в холодильнику. Смачна малосольна риба готова.
    Використовуємо розсіл
    Інгредієнти:

  • тушки мороженої риби – 2-3 шт.;

  • перець чилі – 1/2 стручка;

  • перець чорний і запашний горошком – по 10-12 шт.;

  • сіль – 15-25 ст. ложки;

  • цукор білий – 2 ч. ложки;

  • лавровий лист – 2 шт.;

  • рослинна олія (соняшникова без запаху – 2 ст. ложки;

  • гвоздичка – 3-4 суцвіття;

  • насіння коріандру – 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Підготуємо рибу: розморозимо, видалити нутрощі, відокремимо голови, добре промиємо. Приготуємо заправку: в закипілу ключем воду (трохи більше 1 л) помістимо всі інгредієнти і після активного закипання вимкнемо вогонь і дамо настоятися. У скляну або емальовану ємність щільно укладемо рибу і заллємо розсолом. Якщо тушки цілі – час засолювання 2-3 доби, якщо зняти філе або нарізати рибу скибочками (на 5-6 частин кожну), то досить доби.

    Сагудай з скумбрії - рецепт


    Ще один з варіантів засолювання прийшов з півночі, де рибу намагаються приготувати простіше і швидше.
    Інгредієнти:

  • морожена скумбрія – 12 кг;

  • сіль – 25-3 ст. ложки;

  • лавровий лист – 4-5 шт.;

  • оцет 9% – близько 100 мл;

  • цукор – 3-4 ч. ложки;

  • ріпчаста цибуля – 2-3 шт.;

  • олія рафінована соняшникова – 1/2 склянки;

  • перець свіжозмелену чорний – 5-6 пучок;

  • вода кип'ячена – 300 мл;

  • кріп – 1 пучок.


  • Приготування
    Рибу розморожуємо і готуємо: видаляємо нутрощі, обробляємо на філе. Цибулька чистимо і ріжемо тонкими смужками уздовж. Моєму і дрібно ріжемо кріп. У ємність шарами викладаємо рибу і цибулю, посипаємо сумішшю солі, цукру і перцю, кропом, додаємо лавровий лист. Збиваємо воду з оцтом і олією і заливаємо цією сумішшю рибу. Щільно закриваємо і чекаємо 5-6 годин. Якщо приготувати сагудай з вечора, вранці можна робити бутерброди.

    Хе з скумбрії - рецепт


    Інгредієнти:

  • соєвий соус – 2 ч. ложки;

  • скумбрія – 2 шт.;

  • часник – 2 зубчики;

  • лимон – 1 шт.;

  • рафінована олія без запаху – 60 мл;

  • лайм – 2 шт.;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • набір спецій для страв по-корейськи – 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Розбираємо скумбрію на філе і ріжемо тонкими довгими смужками. Оскільки риба продається зазвичай замороженої, можна не боятися паразитів і сміливо готувати без додаткової обробки. Цибулю чистимо і шаткуємо чверть кільцями як можна тонше. Рибні шматочки і цибулю складаємо в глибоку миску і заливаємо свіжовіджатим соком лимона і лаймів. Перемішуємо кілька разів протягом півгодини, поки вони маринуються. Додаємо соєвий соус, роздавлений часник і спеції (краще купити готовий набір у спеціалізованій крамниці), заливаємо киплячим олією і перемішуємо рази 3 через кожні 7-8 хвилин. Можна дати страві настоятися, а можна подати відразу.

    Шашлик зі скумбрії на решітці - рецепт


    Інгредієнти:

  • петрушка, кінза, кріп, базилік – 1 великий пучок;

  • скумбрія – 2-3 шт.;
  • Скумбрія – рецепти

  • лимон з тонкою шкіркою – 1 шт.;

  • сіль – 3-4 щіпки;

  • оливкова Extra Virgin олія – 30 мл


  • Приготування
    Рибу розморожуємо, потрошимо, в черевця вкладаємо тонко нарізані скибочки лимона (обов'язково видаляємо кісточки) і зелень. Солимо, чекаємо 20-40 хвилин, потім змащуємо кожну рибину маслом і готуємо на грилі, барбекю або звичайною решітці. Можна готувати і на шпажках або шампурах, порізавши тушки скибочками. Не забуваємо перевертати і пам'ятайте – риба не вимагає тривалої термічної обробки. Всього 20 хвилин і смачний шашлик зі скумбрії готовий.