Ніжна, жирна плоть морської риби, що загальновідомо, дуже корисна. Містяться в рибі кислоти омега-3 омолоджують організм, сприяють регенерації шкіри, запобігають появі зморшок. Також морська риба – джерело необхідного для нормального функціонування організму тваринного білка і мікроелементів, таких як: кальцій, фосфор, магній, йод та інші. Тому варто включати в раціон страви з риби не рідше одного разу на тиждень. Один з найбільш доступних за ціною і якістю варіантів – скумбрія, рецепти страв з цієї чудової рибки прості.
Один з найбільш улюблених на пострадянському просторі варіантів – скумбрія пряного посолу рецепт зазвичай варіюється: приготування в розсолі або на суху. Простіше готувати другим способом, а як смачніше – вирішуйте самі.
Суха засолювання Інгредієнти: тушки скумбрії мороженої – 3-4 шт.; сіль – 1-2 ст. ложки; цукор білий – 2 ч. ложки; лавровий лист – 2 шт.; перець чорний і запашний горошком – по 6-7 шт.; гвоздичка – 2-3 суцвіття; насіння кмину або кропу – 1/2 ч. ложки. Приготування У ступку поміщаємо сіль, цукор, перець, гвоздику, насіння і лавровий лист, поламавши його шматочками і перетираємо в однорідну суміш. Розморожуємо скумбрію, потрошимо, видаляємо непотрібне: голови, хвости і плавники, добре промиваємо і обсушуємо паперовими рушниками. Ретельно натираємо сумішшю кожну рибку всередині і зовні, щільно пакуємо в харчову плівку і прибираємо в морозильну камеру дня на 2-3 потім ще пару днів тримаємо в холодильнику. Смачна малосольна риба готова.
Використовуємо розсіл Інгредієнти: тушки мороженої риби – 2-3 шт.; перець чилі – 1/2 стручка; перець чорний і запашний горошком – по 10-12 шт.; сіль – 15-25 ст. ложки; цукор білий – 2 ч. ложки; лавровий лист – 2 шт.; рослинна олія (соняшникова без запаху – 2 ст. ложки; гвоздичка – 3-4 суцвіття; насіння коріандру – 1/2 ч. ложки. Приготування Підготуємо рибу: розморозимо, видалити нутрощі, відокремимо голови, добре промиємо. Приготуємо заправку: в закипілу ключем воду (трохи більше 1 л) помістимо всі інгредієнти і після активного закипання вимкнемо вогонь і дамо настоятися. У скляну або емальовану ємність щільно укладемо рибу і заллємо розсолом. Якщо тушки цілі – час засолювання 2-3 доби, якщо зняти філе або нарізати рибу скибочками (на 5-6 частин кожну), то досить доби.
Сагудай з скумбрії - рецепт
Ще один з варіантів засолювання прийшов з півночі, де рибу намагаються приготувати простіше і швидше.
Інгредієнти: морожена скумбрія – 12 кг; сіль – 25-3 ст. ложки; лавровий лист – 4-5 шт.; оцет 9% – близько 100 мл; цукор – 3-4 ч. ложки; ріпчаста цибуля – 2-3 шт.; олія рафінована соняшникова – 1/2 склянки; перець свіжозмелену чорний – 5-6 пучок; вода кип'ячена – 300 мл; кріп – 1 пучок. Приготування Рибу розморожуємо і готуємо: видаляємо нутрощі, обробляємо на філе. Цибулька чистимо і ріжемо тонкими смужками уздовж. Моєму і дрібно ріжемо кріп. У ємність шарами викладаємо рибу і цибулю, посипаємо сумішшю солі, цукру і перцю, кропом, додаємо лавровий лист. Збиваємо воду з оцтом і олією і заливаємо цією сумішшю рибу. Щільно закриваємо і чекаємо 5-6 годин. Якщо приготувати сагудай з вечора, вранці можна робити бутерброди.
Хе з скумбрії - рецепт
Інгредієнти: соєвий соус – 2 ч. ложки; скумбрія – 2 шт.; часник – 2 зубчики; лимон – 1 шт.; рафінована олія без запаху – 60 мл; лайм – 2 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; набір спецій для страв по-корейськи – 2 ч. ложки. Приготування Розбираємо скумбрію на філе і ріжемо тонкими довгими смужками. Оскільки риба продається зазвичай замороженої, можна не боятися паразитів і сміливо готувати без додаткової обробки. Цибулю чистимо і шаткуємо чверть кільцями як можна тонше. Рибні шматочки і цибулю складаємо в глибоку миску і заливаємо свіжовіджатим соком лимона і лаймів. Перемішуємо кілька разів протягом півгодини, поки вони маринуються. Додаємо соєвий соус, роздавлений часник і спеції (краще купити готовий набір у спеціалізованій крамниці), заливаємо киплячим олією і перемішуємо рази 3 через кожні 7-8 хвилин. Можна дати страві настоятися, а можна подати відразу.
Шашлик зі скумбрії на решітці - рецепт
Інгредієнти: петрушка, кінза, кріп, базилік – 1 великий пучок; скумбрія – 2-3 шт.; лимон з тонкою шкіркою – 1 шт.; сіль – 3-4 щіпки; оливкова Extra Virgin олія – 30 мл Приготування Рибу розморожуємо, потрошимо, в черевця вкладаємо тонко нарізані скибочки лимона (обов'язково видаляємо кісточки) і зелень. Солимо, чекаємо 20-40 хвилин, потім змащуємо кожну рибину маслом і готуємо на грилі, барбекю або звичайною решітці. Можна готувати і на шпажках або шампурах, порізавши тушки скибочками. Не забуваємо перевертати і пам'ятайте – риба не вимагає тривалої термічної обробки. Всього 20 хвилин і смачний шашлик зі скумбрії готовий.