Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Солянка по-грузинськи – класичний рецепт

Солянка по-грузинськи – класичний рецепт

21-06-2015, 15:36
999
Солянка по-грузинськи – класичний рецепт
За первинним походженням солянка (інша назва селянка) – страва не грузинської кухні, а російської густий гострий суп заправного типу на основі насиченого м'ясного, грибного або рибного бульйону. Характерні вкусообразующие компоненти солянки – солоні огірки, оливки, солоні, мариновані або свіжі гриби, каперси, лимон, часник, зелень, іноді томат-паста. До складу солянки також може входити капуста (квашена або свіжа), картопля, м'ясні копченості.
Через близькість географічного положення, а також через взаємопроникнення культурно-побутових традицій ідея приготування солянки була переосмислена по-своєму грузинськими кухарями в радянський період історії. Завдяки цьому ми може приготувати солянку по-грузинськи, ці рецепти, деяким чином, відмінні від традиційних російських рецептів солянки.

Як приготувати солянку по-грузинськи?


У загальному і цілому приготування солянки по-грузинськи відбувається також як і приготування російських солянок, однак це блюдо в грузинському варіанті більш густе (ближче до рагу) і, звичайно ж, більш гостре, пряне і запашне. Зрозуміло, можуть використовуватися і традиційні для Грузії продукти, наприклад, гранатовий сік. Капусту звичайно не використовують.

Солянка збірна м'ясна по-грузинськи з яловичини і баранини


Інгредієнти:

  • пісна яловичина без кісточок – близько 300 м;

  • пісна баранина без кісточок – близько 300 м;

  • спеції для бульйону (запашний перець горошком, гвоздика, лавровий лист);

  • свинячий бекон жирний – близько 100 г;

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;

  • міцні хрусткі солоні огірки – 3-4 шт.;

  • оливки без кісточок (темні та/або молоді) – 12 шт.;

  • свіжий сік граната – 30 мл;

  • часник – 3 зубчики;

  • лимон;

  • суміш прянощів хмелі-сунелі ;

  • червоний пекучий перець;

  • зелень петрушки, кінзи, розмарину, естрагону, базиліка.


  • Приготування
    Нарізаємо яловиче і бараняче м'ясо шматочками середнього розміру і варимо в невеликій кількості води приблизно 1 годину або трохи довше. Трохи охолоджуємо, виймаємо м'ясо і перекладаємо в друшляк, нехай бульйон стече.
    Нарізаємо свинячий бекон кубиками (як на великі шкварки) і злегка обсмажуємо в глибокій сковороді так, щоб витопити жир. Додаємо в сковороду цибулю, нарізану щодо дрібно і злегка обсмажуємо (можна додати ще штук 5-8 нарізаних скибочками печериць). Потім закладаємо м'ясо і тушкуємо все разом протягом 20 хвилин, помішуючи. Додаємо нарізані дрібними поздовжніми скибочками солоні огірки, нарізані кружечками оливки (можна додати 2 ст. ложки каперсів), хмелі-сунелі і тушкуємо все разом ще хвилин 10. Вимикаємо вогонь, додаємо суміш із соків граната і лимона, трохи бульйону, а також товчені з сіллю пекучий червоний перець і часник.
    У нас вийшла світла солянка по-грузинськи. Щоб зробити червону солянку можна додати 2 ст. ложки томат-пасти.
    Якщо хочете більш густе ситне блюдо, можна перед закладанням м'яса додати 1-2 ст. ложки пшеничного борошна.
    Солянку по-грузинськи добре подати з полентою або грузинської мамалигою (називається гомі). Іноді в
    Солянка по-грузинськи – класичний рецепт
    грузинську солянку додають готову кашу з кукурудзяної крупи середньо-крупного помелу – теж дуже смачно. Подайте та сметану в окремому посуді.
    Якщо солянка по-грузинськи не з кукурудзою, має сенс подати до неї грузинський лаваш або бездріжджові коржі і, звичайно ж, незрівнянне грузинське вино, чачу або виноградне бренді.
    В інших варіантах можна готувати збірну м'ясну солянку по-грузинськи, використовуючи замість яловичини і баранини (або разом) м'ясо індички та іншої домашньої птиці (зрозуміло, враховуючи різницю довготи приготування того чи іншого виду м'яса).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Солянка збірна м'ясна
    Солянка збірна м'ясна
    М'ясна збірна солянка - улюблене багатьма перше блюдо. І його є за що любити! Цей суп зібрав в собі безліч смачних інгредієнтів, які роблять його
    Рибна солянка - рецепт
    Рибна солянка - рецепт
    Рибна солянка - менш популярний, але не менш класичний рецепт приготування цієї страви, якщо його м'ясної аналог. Готують рибну солянку з осетрових і
    Солянка зі свининою
    Солянка зі свининою
    Солянка - це густий гострий суп, зварений на крутому, рибному, грибному або м'ясному бульйоні з додаванням солоних огірків, квашеної капусти, маслин.
    Донська солянка
    Донська солянка
    Солянка - гаряче блюдо, яке готується на м'ясному, рибному або грибному бульйоні, з додаванням лимона, маслини. І сьогодні ми розповімо, як
    Рецепт солянки в мультиварці
    Рецепт солянки в мультиварці
    Солянка - популярний і смачний суп, улюблений багатьма з нас. Вона буває м'ясна, рибна, грибна, збірна. Її приготувати досить просто, і в цьому нам
    Солянка по-грузинськи
    Солянка по-грузинськи
    Як такої солянки в грузинській кухні, звичайно ж, немає. З класичним варіантом ця страва має мало спільного, хіба що гостроту, і тому супчик