За первинним походженням солянка (інша назва селянка) – страва не грузинської кухні, а російської густий гострий суп заправного типу на основі насиченого м'ясного, грибного або рибного бульйону. Характерні вкусообразующие компоненти солянки – солоні огірки, оливки, солоні, мариновані або свіжі гриби, каперси, лимон, часник, зелень, іноді томат-паста. До складу солянки також може входити капуста (квашена або свіжа), картопля, м'ясні копченості.
Через близькість географічного положення, а також через взаємопроникнення культурно-побутових традицій ідея приготування солянки була переосмислена по-своєму грузинськими кухарями в радянський період історії. Завдяки цьому ми може приготувати солянку по-грузинськи, ці рецепти, деяким чином, відмінні від традиційних російських рецептів солянки.
Як приготувати солянку по-грузинськи?
У загальному і цілому приготування солянки по-грузинськи відбувається також як і приготування російських солянок, однак це блюдо в грузинському варіанті більш густе (ближче до рагу) і, звичайно ж, більш гостре, пряне і запашне. Зрозуміло, можуть використовуватися і традиційні для Грузії продукти, наприклад, гранатовий сік. Капусту звичайно не використовують.
Солянка збірна м'ясна по-грузинськи з яловичини і баранини
Інгредієнти: пісна яловичина без кісточок – близько 300 м; пісна баранина без кісточок – близько 300 м; спеції для бульйону (запашний перець горошком, гвоздика, лавровий лист); свинячий бекон жирний – близько 100 г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; міцні хрусткі солоні огірки – 3-4 шт.; оливки без кісточок (темні та/або молоді) – 12 шт.; свіжий сік граната – 30 мл; часник – 3 зубчики; лимон; суміш прянощів хмелі-сунелі ; червоний пекучий перець; зелень петрушки, кінзи, розмарину, естрагону, базиліка. Приготування Нарізаємо яловиче і бараняче м'ясо шматочками середнього розміру і варимо в невеликій кількості води приблизно 1 годину або трохи довше. Трохи охолоджуємо, виймаємо м'ясо і перекладаємо в друшляк, нехай бульйон стече.
Нарізаємо свинячий бекон кубиками (як на великі шкварки) і злегка обсмажуємо в глибокій сковороді так, щоб витопити жир. Додаємо в сковороду цибулю, нарізану щодо дрібно і злегка обсмажуємо (можна додати ще штук 5-8 нарізаних скибочками печериць). Потім закладаємо м'ясо і тушкуємо все разом протягом 20 хвилин, помішуючи. Додаємо нарізані дрібними поздовжніми скибочками солоні огірки, нарізані кружечками оливки (можна додати 2 ст. ложки каперсів), хмелі-сунелі і тушкуємо все разом ще хвилин 10. Вимикаємо вогонь, додаємо суміш із соків граната і лимона, трохи бульйону, а також товчені з сіллю пекучий червоний перець і часник.
У нас вийшла світла солянка по-грузинськи. Щоб зробити червону солянку можна додати 2 ст. ложки томат-пасти.
Якщо хочете більш густе ситне блюдо, можна перед закладанням м'яса додати 1-2 ст. ложки пшеничного борошна.
Солянку по-грузинськи добре подати з полентою або грузинської мамалигою (називається гомі). Іноді в
грузинську солянку додають готову кашу з кукурудзяної крупи середньо-крупного помелу – теж дуже смачно. Подайте та сметану в окремому посуді.
Якщо солянка по-грузинськи не з кукурудзою, має сенс подати до неї грузинський лаваш або бездріжджові коржі і, звичайно ж, незрівнянне грузинське вино, чачу або виноградне бренді.
В інших варіантах можна готувати збірну м'ясну солянку по-грузинськи, використовуючи замість яловичини і баранини (або разом) м'ясо індички та іншої домашньої птиці (зрозуміло, враховуючи різницю довготи приготування того чи іншого виду м'яса).