Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Окрошка на кефірі - рецепт

Окрошка на кефірі - рецепт

26-03-2015, 18:46
1 491
Окрошка на кефірі - рецепт
Окрошка - не старий, але перевірений часом страва, яка не тільки освіжає, але і наповнює шлунок без почуття переїдання, що відмінно підходить для трапези вдень або під час дієт і розвантажувальних днів.
Початковий рецепт окрошки, вперше опублікований в куховарській книзі Олени Молоховець 1901 року, передбачав основу страви з квасу і сметани, а також кислих щей, але десятиліття перетворили початкову рецептуру і тепер окрошка готується як на кефірі, так і на сироватці або сметані.

Рецепт: як приготувати окрошку на кефірі?


Інгредієнти:

  • картопля - 2 шт.;

  • яловичина - 400 г;

  • огірок - 2 шт.;

  • яйця - 2 шт.;

  • зелена цибуля - 1/2 пучка;

  • петрушка - 1/2 пучка;

  • лимонна кислота - за смаком;

  • кефір - 500 мл;

  • вода - 250 мл;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Перед тим, як готувати окрошку на кефірі, готуємо наші інгредієнти: картопля миємо і ставимо варитися (в мундирах). Аналогічним чином робимо і з яловичиною, відваривши її в підсоленій воді, і курячими яйцями, які необхідно зварити круто.
    Відварені та свіжі інгредієнти нарізаємо кубиками (картопля і яйця попередньо очищаємо від шкірки), зелень подрібнюємо на будь манер. У глибоку емальований посуд викладаємо наші овочі, м'ясо і яйця, заливаємо їх кефіром, негазованою водою і, за бажанням, додаємо 250 мл айрану. Для додання пікантності окрошку присмачують лимонною кислотою і спеціями.
    Кефірна окрошка також може заправлятися сумішшю кефіру, води і від кількох столових ложок майонезу. Жирна консистенція цього соусу додасть окрошці густоти і «наваристості».
    Приготування окрошки на кефірі - відмінна ідея для любителів кислинки цього молочного продукту, але для тих, хто віддає перевагу менш різкий смак, пропонуємо рецепти на основі сироватки та сметани.

    Окрошка: рецепт на сироватці


    Легка окрошка на сироватці дуже освіжає, а також доповнює дієтичного меню.
    Інгредієнти:

  • ковбаса або шинка - 200 г;

  • редис - 150 г;

  • картопля - 3 шт.;

  • огірок - 2 шт.;

  • яйця - 4 шт.;

  • сироватка - 1 л;

  • гірчиця - 1 ст. ложка;

  • лимон - 1/2 шт.;

  • сіль, перець.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати окрошку на сироватці, необхідно відварити картоплю в мундирі, а після очистити і нарізати його кубиками. Яйця відварюємо круто і подрібнюємо аналогічним чином разом з огірком і шинкою. Редис натираємо на крупній тертці.
    Частина нарізаної картоплі (близько 3-4 ст. ложок) розтираємо в пюре разом з невеликою кількістю сироватки - такий прийом зробить блюдо гущі без застосування жирних соусів начебто сметани і майонезу.
    Нарізані інгредієнти заливаємо сироваткою, солимо, перчимо і заправляємо соком половини лимона і гірчицею. Подаємо страву охолодженим, з кількома кубиками льоду.

    Рецепт окрошки на сметані


    Найбільш наближений до класичного рецепту варіант - це приготування окрошки на квасі з додаванням сметани. Звичайно, дотримуючись рецептури можна залити блюдо і кислих щей, але цілком достатньо і лимонного соку. Головне використовувати для цього рецепта спеціальний, несолодкий квас для окрошки.
    Інгредієнти:

  • квас окрошковому (несолодкий) - 500 мл;

  • сметана - 50 г;

  • язик яловичий (варена) - 50 г;

  • картопля - 2 шт.;

  • яйце - 2 шт.;

  • огірок - 2 шт.;
  • Окрошка на кефірі - рецепт

  • гірчиця - 1 ст. ложка;

  • лимон - 1/2 шт.;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Картопля варимо, чистимо, нарізаємо кубиками. Аналогічним чином подрібнюємо інші інгредієнти страви, крім яєчних жовтків - їх ми розтираємо зі сметаною і гірчицею, а після розводимо цю суміш квасом. В квасну основу закладаємо всі наші інгредієнти подрібнені, заправляємо блюдо лимонним соком і спеціями, а після наполягаємо в холодильнику 30 хвилин. Подаємо окрошку, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Окрошка на мінералці
    Окрошка на мінералці
    Окрошка - одне з найулюбленіших весняних страв. Саме її готують з перших врожаїв зелені, редиски, огірків. До речі кажучи, зробити смачну окрошку
    Окрошка на квасі
    Окрошка на квасі
    Окрошка - знамените блюдо, яке швидко готується і швидко з'їдається. Якщо ви вирішили зробити цей чудовий суп своїй родині, то варто переглянути наші
    Окрошка на воді
    Окрошка на воді
    Окрошка може бути приготована не тільки на кефірі, сироватці, квасі або мінералці, але і на звичайній воді. Так-так, ви не помилилися! Про рецепти
    Окрошка на бульйоні
    Окрошка на бульйоні
    Основою для окрошки може виступати квас, айран, сироватка, або мінеральна вода, однак найбільш прижившимся і звичним рецептом вважається заснований
    Окрошка на сироватці
    Окрошка на сироватці
    Доступний рецепт окрошки на сироватці не тільки простий у приготуванні, але і відмінно насичує, не створюючи почуття переїдання. З рецептами цього
    Борщ на кефірі
    Борщ на кефірі
    У спекотні літні дні нам на допомогу приходять холодні супи: гаспачо, ботвиньї, окрошки і борщ. Ось про останніх ми вам зараз розповімо детальніше.