Окрошка - не старий, але перевірений часом страва, яка не тільки освіжає, але і наповнює шлунок без почуття переїдання, що відмінно підходить для трапези вдень або під час дієт і розвантажувальних днів.
Початковий рецепт окрошки, вперше опублікований в куховарській книзі Олени Молоховець 1901 року, передбачав основу страви з квасу і сметани, а також кислих щей, але десятиліття перетворили початкову рецептуру і тепер окрошка готується як на кефірі, так і на сироватці або сметані.
Рецепт: як приготувати окрошку на кефірі?
Інгредієнти: картопля - 2 шт.; яловичина - 400 г; огірок - 2 шт.; яйця - 2 шт.; зелена цибуля - 1/2 пучка; петрушка - 1/2 пучка; лимонна кислота - за смаком; кефір - 500 мл; вода - 250 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як готувати окрошку на кефірі, готуємо наші інгредієнти: картопля миємо і ставимо варитися (в мундирах). Аналогічним чином робимо і з яловичиною, відваривши її в підсоленій воді, і курячими яйцями, які необхідно зварити круто.
Відварені та свіжі інгредієнти нарізаємо кубиками (картопля і яйця попередньо очищаємо від шкірки), зелень подрібнюємо на будь манер. У глибоку емальований посуд викладаємо наші овочі, м'ясо і яйця, заливаємо їх кефіром, негазованою водою і, за бажанням, додаємо 250 мл айрану. Для додання пікантності окрошку присмачують лимонною кислотою і спеціями.
Кефірна окрошка також може заправлятися сумішшю кефіру, води і від кількох столових ложок майонезу. Жирна консистенція цього соусу додасть окрошці густоти і «наваристості».
Приготування окрошки на кефірі - відмінна ідея для любителів кислинки цього молочного продукту, але для тих, хто віддає перевагу менш різкий смак, пропонуємо рецепти на основі сироватки та сметани.
Окрошка: рецепт на сироватці
Легка окрошка на сироватці дуже освіжає, а також доповнює дієтичного меню.
Інгредієнти: ковбаса або шинка - 200 г; редис - 150 г; картопля - 3 шт.; огірок - 2 шт.; яйця - 4 шт.; сироватка - 1 л; гірчиця - 1 ст. ложка; лимон - 1/2 шт.; сіль, перець. Приготування Перед тим, як приготувати окрошку на сироватці, необхідно відварити картоплю в мундирі, а після очистити і нарізати його кубиками. Яйця відварюємо круто і подрібнюємо аналогічним чином разом з огірком і шинкою. Редис натираємо на крупній тертці.
Частина нарізаної картоплі (близько 3-4 ст. ложок) розтираємо в пюре разом з невеликою кількістю сироватки - такий прийом зробить блюдо гущі без застосування жирних соусів начебто сметани і майонезу.
Нарізані інгредієнти заливаємо сироваткою, солимо, перчимо і заправляємо соком половини лимона і гірчицею. Подаємо страву охолодженим, з кількома кубиками льоду.
Рецепт окрошки на сметані
Найбільш наближений до класичного рецепту варіант - це приготування окрошки на квасі з додаванням сметани. Звичайно, дотримуючись рецептури можна залити блюдо і кислих щей, але цілком достатньо і лимонного соку. Головне використовувати для цього рецепта спеціальний, несолодкий квас для окрошки.
Інгредієнти: квас окрошковому (несолодкий) - 500 мл; сметана - 50 г; язик яловичий (варена) - 50 г; картопля - 2 шт.; яйце - 2 шт.; огірок - 2 шт.; гірчиця - 1 ст. ложка; лимон - 1/2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Картопля варимо, чистимо, нарізаємо кубиками. Аналогічним чином подрібнюємо інші інгредієнти страви, крім яєчних жовтків - їх ми розтираємо зі сметаною і гірчицею, а після розводимо цю суміш квасом. В квасну основу закладаємо всі наші інгредієнти подрібнені, заправляємо блюдо лимонним соком і спеціями, а після наполягаємо в холодильнику 30 хвилин. Подаємо окрошку, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!