Вернуться назад Распечатать

Окрошка на кефірі - рецепт

Окрошка на кефірі - рецепт
Окрошка - не старий, але перевірений часом страва, яка не тільки освіжає, але і наповнює шлунок без почуття переїдання, що відмінно підходить для трапези вдень або під час дієт і розвантажувальних днів.
Початковий рецепт окрошки, вперше опублікований в куховарській книзі Олени Молоховець 1901 року, передбачав основу страви з квасу і сметани, а також кислих щей, але десятиліття перетворили початкову рецептуру і тепер окрошка готується як на кефірі, так і на сироватці або сметані.

Рецепт: як приготувати окрошку на кефірі?


Інгредієнти:

  • картопля - 2 шт.;

  • яловичина - 400 г;

  • огірок - 2 шт.;

  • яйця - 2 шт.;

  • зелена цибуля - 1/2 пучка;

  • петрушка - 1/2 пучка;

  • лимонна кислота - за смаком;

  • кефір - 500 мл;

  • вода - 250 мл;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Перед тим, як готувати окрошку на кефірі, готуємо наші інгредієнти: картопля миємо і ставимо варитися (в мундирах). Аналогічним чином робимо і з яловичиною, відваривши її в підсоленій воді, і курячими яйцями, які необхідно зварити круто.
    Відварені та свіжі інгредієнти нарізаємо кубиками (картопля і яйця попередньо очищаємо від шкірки), зелень подрібнюємо на будь манер. У глибоку емальований посуд викладаємо наші овочі, м'ясо і яйця, заливаємо їх кефіром, негазованою водою і, за бажанням, додаємо 250 мл айрану. Для додання пікантності окрошку присмачують лимонною кислотою і спеціями.
    Кефірна окрошка також може заправлятися сумішшю кефіру, води і від кількох столових ложок майонезу. Жирна консистенція цього соусу додасть окрошці густоти і «наваристості».
    Приготування окрошки на кефірі - відмінна ідея для любителів кислинки цього молочного продукту, але для тих, хто віддає перевагу менш різкий смак, пропонуємо рецепти на основі сироватки та сметани.

    Окрошка: рецепт на сироватці


    Легка окрошка на сироватці дуже освіжає, а також доповнює дієтичного меню.
    Інгредієнти:

  • ковбаса або шинка - 200 г;

  • редис - 150 г;

  • картопля - 3 шт.;

  • огірок - 2 шт.;

  • яйця - 4 шт.;

  • сироватка - 1 л;

  • гірчиця - 1 ст. ложка;

  • лимон - 1/2 шт.;

  • сіль, перець.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати окрошку на сироватці, необхідно відварити картоплю в мундирі, а після очистити і нарізати його кубиками. Яйця відварюємо круто і подрібнюємо аналогічним чином разом з огірком і шинкою. Редис натираємо на крупній тертці.
    Частина нарізаної картоплі (близько 3-4 ст. ложок) розтираємо в пюре разом з невеликою кількістю сироватки - такий прийом зробить блюдо гущі без застосування жирних соусів начебто сметани і майонезу.
    Нарізані інгредієнти заливаємо сироваткою, солимо, перчимо і заправляємо соком половини лимона і гірчицею. Подаємо страву охолодженим, з кількома кубиками льоду.

    Рецепт окрошки на сметані


    Найбільш наближений до класичного рецепту варіант - це приготування окрошки на квасі з додаванням сметани. Звичайно, дотримуючись рецептури можна залити блюдо і кислих щей, але цілком достатньо і лимонного соку. Головне використовувати для цього рецепта спеціальний, несолодкий квас для окрошки.
    Інгредієнти:

  • квас окрошковому (несолодкий) - 500 мл;

  • сметана - 50 г;

  • язик яловичий (варена) - 50 г;

  • картопля - 2 шт.;

  • яйце - 2 шт.;

  • огірок - 2 шт.;
  • Окрошка на кефірі - рецепт

  • гірчиця - 1 ст. ложка;

  • лимон - 1/2 шт.;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Картопля варимо, чистимо, нарізаємо кубиками. Аналогічним чином подрібнюємо інші інгредієнти страви, крім яєчних жовтків - їх ми розтираємо зі сметаною і гірчицею, а після розводимо цю суміш квасом. В квасну основу закладаємо всі наші інгредієнти подрібнені, заправляємо блюдо лимонним соком і спеціями, а після наполягаємо в холодильнику 30 хвилин. Подаємо окрошку, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!