Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Окрошка на сироватці

Окрошка на сироватці

26-03-2015, 18:14
4 073
Окрошка на сироватці
Окрошка - популярне блюдо у слов'янських народів, хоча в багатьох кухнях світу є холодні супи, складом нагадують окрошку.

Вважається, що авторами рецепта сучасної окрошки були бурлаки, яких годували сушеною рибою і квасом. Щоб сушену рибку розжувати, вони размачивали її в квасі. Але, загалом-то, це не важливо. Важливо те, що з плином часу окрошка увійшла в меню і селян, поміщиків і дворян. А на кухнях багатих людей часто господарювали кухаря, виписані з-за кордону і свої, місцеві. Так і сталося змішання кулінарних традицій, з'явилися нові рецепти.
Окрошка може бути тільки овочевий, м'ясної, рибної. Можна поєднувати різні види м'яса: птицю, яловичину, птицю. Зустрічаються рецепти з додаванням квасолі або, наприклад, креветок.
Яку б окрошку ви не захотіли зробити, існує кілька загальних правил. По-перше, основу страви складають дрібно нарізані овочі: картопля, морква, ріпа, огірки. Редис додають за бажанням, так як він має досить різкий смак. Потім до овочів додають м'ясо або рибу. М'ясо беруть відварне нежирне, різних сортів, переважно зрізане з кісточки. У сучасному варіанті це може бути і ковбаса. Що стосується риби, то це може бути судак, осетрина або тріска, у рибну окрошку додають трохи лимонного соку.
Вегетаріанці або постяться в окрошку не кладуть яйця і замінюють м'ясо грибами. Заправляють окрошку квасом , кефіром , айраном, м'ясним бульйоном, або пивом. Ми вирішили розповісти про те, як приготувати окрошку на сироватці.

Окрошка на сироватці з ковбасою



В рецептуру цієї смачної окрошки на сироватці не входить редиска, але ви завжди можете це виправити.

Інгредієнти:


  • сироватка - 1л;

  • морква - 50г;

  • картопля - 150г;

  • яйця - 2 шт.;

  • цибуля зелена - 100 г;

  • ковбаса - 200г;

  • сметана - за смаком;

  • сіль, перець - за смаком;

  • зелень.



  • Приготування

    Відварюємо моркву, картоплю і яйця. Очищаємо і нарізаємо кубиками. Нарізаємо зелену цибулю і ковбасу. Все перемішуємо, солимо, заливаємо сироваткою і перчимо при необхідності. Подаємо холодної зі сметаною і зеленню.

    Окрошка на сироватці і кефірі



    Інгредієнти:


  • кефір - 1 л;

  • сироватка - 1 л;

  • відварне м'ясо (ковбаса) - 400 г;

  • картопля відварна - 4-5 шт.;

  • редис - 5-6 шт.;

  • яйця - 4-5 шт.;

  • огірки свіжі - 3-4 шт.;

  • зелена цибуля - 100 р;

  • зелень.



  • Приготування

    Кефір, сироватку змішуємо, солимо, перчимо і додаємо нарізану зелень і зелену цибулю. Залишаємо все це настоятися, поки будемо нарізати овочі. Всі інгредієнти ріжемо кубиками (редис і огірки можна натерти на тертці). Заливаємо все кефіром з сироваткою, охолоджуємо, даємо страві трохи настоятися.

    Окрошка на сироватці



    Цей рецепт приготування окрошки на сироватці трохи більш трудомісткий за рахунок самостійного приготування сироватки з кефіру, але може бути, кому-то саме цей варіант здається найбільш прийнятним.

    Інгредієнти:


  • кефір - 3 л;

  • картопля - 6 шт.;

  • яйця - 7 шт.;

  • огірки свіжі - 4 шт.;

  • зелена цибуля - 1 пучок;

  • ковбаса варена - 500 г;

  • майонез.



  • Приготування
    Окрошка на сироватці
    Наливаємо в каструлю 3 літра кефіру і один літр води і ставимо на вогонь, також ставимо варитися картоплю і яйця. Коли кефір закипить, зменшити вогонь і, не даючи підніматися шапці, проварити, часто помішуючи. Коли в каструлі відбудеться поділ на сир і сироватку, даємо рідини покипіти 2 хвилини, потім знімаємо з вогню.
    Остуджуємо каструлю, потім відціджуємо сироватку через марлю або бинт. Дрібно кришимо відварені овочі, яйця та ковбасу. Шаткуємо капусту, цибулю. Змішуємо всі інгредієнти і заливаємо сироваткою. Додаємо майонез і солимо, доводячи до смаку. Можна покласти 2-3 ст. ложки отцеженного сиру, для пікантності. Охолоджуємо готову окрошку в холодильнику протягом 2 - 3 годин, після цього можна подавати.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Окрошка на мінералці
    Окрошка на мінералці
    Окрошка - одне з найулюбленіших весняних страв. Саме її готують з перших врожаїв зелені, редиски, огірків. До речі кажучи, зробити смачну окрошку
    Окрошка на кефірі - рецепт
    Окрошка на кефірі - рецепт
    Окрошка на кефірі - смачне, ситне і в теж час легке блюдо, яке хочеться їсти, не зупиняючись. Готують його по-різному, а тому сьогодні ми розглянемо
    Окрошка на квасі
    Окрошка на квасі
    Окрошка - знамените блюдо, яке швидко готується і швидко з'їдається. Якщо ви вирішили зробити цей чудовий суп своїй родині, то варто переглянути наші
    Окрошка на воді
    Окрошка на воді
    Окрошка може бути приготована не тільки на кефірі, сироватці, квасі або мінералці, але і на звичайній воді. Так-так, ви не помилилися! Про рецепти
    Окрошка на бульйоні
    Окрошка на бульйоні
    Основою для окрошки може виступати квас, айран, сироватка, або мінеральна вода, однак найбільш прижившимся і звичним рецептом вважається заснований
    Борщ на квасі
    Борщ на квасі
    Борщ - це холодний суп з додаванням буряків. За способом приготування схожий на окрошку. Давайте детально розберемося, як його зробити на квасі.