Окрошка - популярне блюдо у слов'янських народів, хоча в багатьох кухнях світу є холодні супи, складом нагадують окрошку.
Вважається, що авторами рецепта сучасної окрошки були бурлаки, яких годували сушеною рибою і квасом. Щоб сушену рибку розжувати, вони размачивали її в квасі. Але, загалом-то, це не важливо. Важливо те, що з плином часу окрошка увійшла в меню і селян, поміщиків і дворян. А на кухнях багатих людей часто господарювали кухаря, виписані з-за кордону і свої, місцеві. Так і сталося змішання кулінарних традицій, з'явилися нові рецепти.
Окрошка може бути тільки овочевий, м'ясної, рибної. Можна поєднувати різні види м'яса: птицю, яловичину, птицю. Зустрічаються рецепти з додаванням квасолі або, наприклад, креветок.
Яку б окрошку ви не захотіли зробити, існує кілька загальних правил. По-перше, основу страви складають дрібно нарізані овочі: картопля, морква, ріпа, огірки. Редис додають за бажанням, так як він має досить різкий смак. Потім до овочів додають м'ясо або рибу. М'ясо беруть відварне нежирне, різних сортів, переважно зрізане з кісточки. У сучасному варіанті це може бути і ковбаса. Що стосується риби, то це може бути судак, осетрина або тріска, у рибну окрошку додають трохи лимонного соку.
Вегетаріанці або постяться в окрошку не кладуть яйця і замінюють м'ясо грибами. Заправляють окрошку квасом , кефіром , айраном, м'ясним бульйоном, або пивом. Ми вирішили розповісти про те, як приготувати окрошку на сироватці.
Окрошка на сироватці з ковбасою
В рецептуру цієї смачної окрошки на сироватці не входить редиска, але ви завжди можете це виправити.
Інгредієнти: сироватка - 1л; морква - 50г; картопля - 150г; яйця - 2 шт.; цибуля зелена - 100 г; ковбаса - 200г; сметана - за смаком; сіль, перець - за смаком; зелень. Приготування Відварюємо моркву, картоплю і яйця. Очищаємо і нарізаємо кубиками. Нарізаємо зелену цибулю і ковбасу. Все перемішуємо, солимо, заливаємо сироваткою і перчимо при необхідності. Подаємо холодної зі сметаною і зеленню.
Окрошка на сироватці і кефірі
Інгредієнти: кефір - 1 л; сироватка - 1 л; відварне м'ясо (ковбаса) - 400 г; картопля відварна - 4-5 шт.; редис - 5-6 шт.; яйця - 4-5 шт.; огірки свіжі - 3-4 шт.; зелена цибуля - 100 р; зелень. Приготування Кефір, сироватку змішуємо, солимо, перчимо і додаємо нарізану зелень і зелену цибулю. Залишаємо все це настоятися, поки будемо нарізати овочі. Всі інгредієнти ріжемо кубиками (редис і огірки можна натерти на тертці). Заливаємо все кефіром з сироваткою, охолоджуємо, даємо страві трохи настоятися.
Окрошка на сироватці
Цей рецепт приготування окрошки на сироватці трохи більш трудомісткий за рахунок самостійного приготування сироватки з кефіру, але може бути, кому-то саме цей варіант здається найбільш прийнятним.
Інгредієнти: кефір - 3 л; картопля - 6 шт.; яйця - 7 шт.; огірки свіжі - 4 шт.; зелена цибуля - 1 пучок; ковбаса варена - 500 г; майонез. Приготування Наливаємо в каструлю 3 літра кефіру і один літр води і ставимо на вогонь, також ставимо варитися картоплю і яйця. Коли кефір закипить, зменшити вогонь і, не даючи підніматися шапці, проварити, часто помішуючи. Коли в каструлі відбудеться поділ на сир і сироватку, даємо рідини покипіти 2 хвилини, потім знімаємо з вогню.
Остуджуємо каструлю, потім відціджуємо сироватку через марлю або бинт. Дрібно кришимо відварені овочі, яйця та ковбасу. Шаткуємо капусту, цибулю. Змішуємо всі інгредієнти і заливаємо сироваткою. Додаємо майонез і солимо, доводячи до смаку. Можна покласти 2-3 ст. ложки отцеженного сиру, для пікантності. Охолоджуємо готову окрошку в холодильнику протягом 2 - 3 годин, після цього можна подавати.