Соус «Адобо»

Ідея і практика приготування соусів «Адобо» широко поширилася у всіх іспанських колоніях (Латинська Америка, Азорські острови і Мадейра, Філіппіни) і піддалася національно-регіонального переосмислення з включенням до складу характерних автентичних продуктів та формуванням деяких місцевих підходів до приготування. Соуси, подібні «Адобо», відомі і в інших країнах.
В даний час соуси «Адобо» готують швидше смакових переваг, ніж для збереження продуктів без холодильників, проте й останнє не виключено, особливо в небагатих країнах.
Загальним для соусів «Адобо» став один особливий прийом: гострий перець, який є одним з основних компонентів таких соусів, попередньо, як правило, піддають легкому дымному копченню.
Якщо ви не маєте можливості подкоптить гострий перець натуральним чином над димом, виділюваним фруктовими або вільховими стружками-тирсою, використовуйте перець в сирому вигляді або злегка запечіть її в духовій шафі і, по можливості, очистіть від шкірки. Ні в якому разі не використовуйте ароматизатор «Рідкий дим», добавка ця вкрай шкідлива.
Наведені рецепти адаптовані під наші умови і продукти.
Крильця в соусі «Адобо»у філіппінському стилі
Інгредієнти:
Приготування
Використовуючи всі інгредієнти, крім крилець і оливкової олії, складемо соус в довільних пропорціях (пробуємо на смак). Можна пробити його блендером до однорідності. Замаринуем крильця в соусі мінімум на 2 години. Далі їх можна смажити на решітці (барбекю, мангал, гратар). Або витягнути з маринаду, відкинути на друшляк, злегка обсмажити на рослинному маслі в сковороді або сотейнику і тушкувати до готовності, прикривши кришкою, з додаванням соусу, в якому вони маринувалися. Подавати з вином, свіжими овочами та фруктами або з пивом.
Включення в соус «Адобо» солодкого перцю може надати додаткові відтінки смаку. Соєвий соус можна замінити звичайною кухонною сіллю.
Приблизно таким же чином (див. вище) з соусом «Адобо» можна приготувати яловичі стейки або стейки зі свинини або просто свинину, нарізану як на гуляш.
Баклажани під соусом «Адобо»
Приготування
Трохи недостиглі баклажани наріжте бажаним чином, вимочити протягом 10 хвилин у холодній підсоленій воді і відкиньте на друшляк. Обсмажте баклажани в сковороді на рослинній олії до золотистого відтінку. Залийте смажені баклажани соусом «Адобо» (див. вище),

До речі, соуси-маринади, подібні «Адобо», чудово підходять і для тривалої консервації овочів (закатування), і добре нам знайомі.
Також соуси «Адобо» чудово підходять для маринування філе морської риби, як сирої, так і злегка обсмаженою. Сиру морську рибу (шматочки філе без кісточок) маринуйте не менше 20 хвилин (тушкус кісточками - не менше доби, річкову рибу - не менше 2-3-х діб).
Рекомендуємо добрі рецепти

Соуси для салатів
Щоб приготувати салат, до основних інгредієнтів ще потрібна заправка, тобто салатний соус. І сьогодні ми поговоримо про найбільш популярних

Соус чилі
В даний час гострий червоний перець під назвою «чилі» широко застосовується в кулінарії для створення оригінальних страв. Досить часто його

Соус сациві
Соус сациві - це традиційне блюдо грузинської кухні, яке готується з волоських горіхів з додаванням різних спецій. Його зазвичай подають до риби і

Курячі крильця на сковороді
Курячі крильця - улюблені ласощі багатьох. І природно, що багато господині смажать їх у фритюрі у великій кількості масла, що є досить корисним. Але

Курячі ніжки в медовому соусі
Курячі ніжки можна приготувати безліч різних способів: запекти, згасити, посмажити і т. д. Пікантності та вишуканості ніжок, звичайно ж, додають

Баклажани в клярі
З баклажанів можна зробити безліч цікавих страв. І сьогодні ми вам розповімо, як приготувати смачну закуску - баклажани в клярі. Читаємо наші поради