Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Соус чилі

25-03-2015, 10:08
1 415
Соус чилі
В даний час різні сорти і підвиди гострого червоного перцю з загальновживаним в агрономії, торгівлі та кулінарії назвою «чилі» вирощуються у багатьох країнах з теплим кліматом. Гострий червоний перець використовують у свіжому вигляді (стиглим і зеленим), а також в засушеному (і молотом). Він широко вживається в приготуванні різних страв у різних кулінарних традиціях, а також для складання різних сумішей спецій.
З гострим червоним перцем готують і різні соуси під загальною назвою «чилі» з різним ступенем гостроти і модифікаціями смаків, надавалося іншими компонентами. Другим неодмінною компонентом гострих соусів чилі є помідори.
Соуси чилі, що відбуваються з мексиканських кулінарних традицій, зараз дуже популярні в багатьох країнах. Ці соуси відносяться до типу дип (dip, англ.); мають консистенцією щодо густої сметани. Соуси чилі чудово поєднується з картоплею, мамалигою , рисом, пастою і, зрозуміло, з будь-якими стравами з м'яса, птиці і риби.
Звичайно, зараз можна купити готові соуси чилі практично в будь-якому продуктовому магазині, харчова промисловість і торгові мережі пропонують цей продукт в широкому асортименті смаків і брендів. Але погодьтеся, краще приготувати соус чилі в домашніх умовах - так ви точно будете впевнені в його складі, принаймні, у відсутності всяких некорисних хімічних добавок.

Базовий рецепт соусу чилі


Інгредієнти:

  • перець червоний гострий (свіжий або засушений) - 1-4 шт. (або мелений - за вашим смаком);

  • перець солодкий червоний свіжий - 2 шт.;

  • томат-паста без консервантів - 4 ст. ложки;

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • сіль.


  • Додаткові інгредієнти:

  • зелень свіжа (кінза, петрушка, розмарин);

  • мелені спеції різні;

  • оцет натуральний фруктовий або сік лимона;

  • масло рослинне (наприклад, оливкова Extra Virgin або кукурудзяна);

  • біле або рожеве вино;

  • крохмаль і вода кип'ячена - щоб домогтися потрібної консистенції.


  • Приготування
    Солодкий перець промиємо, обсушим, видалимо насіння і плодоніжки і наріжемо довільно, не занадто дрібними шматками. Гострий перчик також звільнимо від насіння, плодоніжок і подрібнити його тим чи іншим способом. Часник очистимо. Все це за допомогою блендера, комбайна або м'ясорубки перетворимо в кашку. Тепер можна додавати інші інгредієнти за вашим смаком. Деякі недовго соус проварюють, але томат вже проварений, а для перцю це некорисно. Консистенцію регулюємо водою і крохмалем. Все ретельно перемішуємо. Можна і через рідке сито протерти, якщо бажаєте. Такий соус можна зберігати в скляній або керамічній закритій ємності в холодильнику
    Соус чилі
    протягом тижня. Присутність у складі олії, оцту і солі, деяким чином, що подовжують термін зберігання.
    Щоб приготувати солодкий соус чилі, включаємо до складу цукор (що некорисно) або натуральний мед. Ці компоненти також продовжують термін збереження соусу.
    Щоб приготувати тайський соус чилі, трохи видоизменяем рецепт, включаючи в склад характерні для тайських кулінарних традицій продукти: сік лайма, кунжутне масло, імбир (в якому вигляді), солодке рисове вино (мірін), можливе додавання готової тамаринодовой пасти, рибних соусів (ці інгредієнти можна купити в спеціалізованих крамницях або відділах супермаркетів).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус з авокадо
    Соус з авокадо
    Авокадо - цінний харчовий продукт, який широко використовують в кулінарії. Його найчастіше використовують для створення салатів і соусів. Ось про
    Тайське каррі
    Тайське каррі
    Каррі - це назва популярної суміші спецій, батьківщиною якої є Індія. Але в даний час подібні спеції використовуються в кулінарних традиціях багатьох
    Соус гуакамоле: рецепт
    Соус гуакамоле: рецепт
    Гуакамоле - традиційний мексиканський соус, який прийшов у сучасні кулінарні традиції ще від ацтеків. Втім, сьогодні його можна назвати
    Сальса з манго
    Сальса з манго
    Сальса - мексиканський гострий соус, який популярний у всьому світі. Його основою є помідори і гострий червоний перець, а додавання інших
    Гостра сальса
    Гостра сальса
    Сальса - це соус мексиканської та інших латиноамериканських кухонь. Його базовими компонентами є помідори, перець чилі, цибуля, часник, кінза. Також
    Лютеница
    Лютеница
    Ароматна болгарська лютеница, на основі томатів і перців, - це приголомшлива заміна кетчупу, і просто універсальний холодний соус. Подавати лютеницю