Гостра сальса
Термін «сальса» прийшов з іспанської язика (ісп. salsa). Слово сальса використовується для загальної назви соусів у мексиканській і інших латиноамериканських кулінарних традиціях, зараз слово широко використовується і в інших мовах.
Основні базові інгредієнти для приготування сальси - помідори, перець чилі різних видів і ступеня стиглості, цибулю, часник і коріандр (кінза), іноді томатильо (фізаліс). До складу сальси різних видів також можуть входити й інші інгредієнти (це різні місцеві плоди манго, авокадо, фейхоа, ананас, лайм, лимон, гарбуз, моркву, мигдаль і ін), а також різні рослинні олії.
Спочатку гострий соус сальса виготовлявся з допомогою ступки і маточки, в даний час часто використовуються блендери. Помідори та інші інгредієнти можуть піддаватися термічній обробці (їх бланшують або проварюють), що для помідорів корисно, оскільки в них підвищується вміст лікопіну, а ось для фруктів, особливо містять вітамін С, некорисно, це слід враховувати.
Інгредієнти:
стиглі тугі помідори - 5 шт. (або 2-5 ст. ложки томат-пасти без консервантів розведеною водою у співвідношенні 1:2 або 1:1);
перець чилі гострий червоний (свіжий або сухий) - 1 шт.;
часник - 2-5 зубчиків (залежить від розміру);
цибуля ріпчаста - 1 шт.;
лайм або лимон;
кінза свіжа - великий пучок.
Приготування
Помідори бланшируем (обдаємо окропом) і протираємо через сито, так ми відокремимо насіння і шкірку.
Насіння треба акуратно видалити з стручка гострого перцю. Можна стовкти його в ступці з часником і невеликою кількістю солі, а можна подрібнити в блендері з очищеної і розрізаної на 2 частини цибулею і помідорами. Якщо блендера немає, просто наріжте цибулю максимально дрібно або пропустіть через м'ясорубку, натріть на тертці. Зелену кінзу теж треба подрібнити, можна просто порубати ножем, а можна і розтерти в ступці.
Коли ви все підготували і змішали, додайте в соус свіжого соку лайма. Готову сальсу добре б потримати в закритій ємності в холодильнику 2 години.
Можна додати в цю гостру сальсу солодкий перець (подрібнити максимально), трохи тертих ядер мигдалю, тертого мускатного горіха, приправити сіллю, цукром, оливковою або іншою рослинною олією холодного віджиму.
Використовуємо молоді овочі зелених кольорів і відтінків.
Інгредієнти:
авокадо - 1-2 плоду;
огірки свіжі дрібні - 1-3 шт.;
перець чилі гострий зелений - 1-2 шт.;
перець солодкий недозрілий зелений або світлого відтінку - 1-2 шт. (необов'язковий компонент);
цибуля біла - 1 шт. (теж необов'язковий);
лайм або лимон - 1 шт.;
часник - 2-5 зубчиків;
зелень кінзи і петрушки.
Приготування
Виймаємо м'якоть авокадо, чистимо цибулю і часник, видаляємо насіння з перців. Все подрібнюємо будь-яким зручним способом (блендер або м'ясорубка) і перемішуємо. Додаємо сік лайма. Даємо настоятися. До складу зеленої сальси також можна включити цукіні, фейхоа та/або ківі, молоді оливки (без кісточок, зрозуміло).
Зелена сальса в цьому варіанті хоч і гостра, але дуже ніжна, оскільки гострий перець недозрілий. Авокадо надає зеленої сальси пікантності і додає корисності. Особливо гарна ця сальса під страви з риби, морепродуктів і куряче біле м'ясо.
Використовуємо овочі жовтих і помаранчевих кольорів і відтінків.
Інгредієнти:
м'якоть гарбуза (краще мускатної);
стиглий манго;
морква (необов'язкова);
гострий перець чилі;
солодкий перець, жовтого або оранжевого кольору;
цибулю білий;
часник;
зелень кінзи;
сік лайма;
тертий мускатний горіх.
Приготування
Гарбуз можна проварити протягом 20 хвилин або запекти в духовій шафі, втім, це необов'язково, сира вона корисніша.
Якщо ви прочитали 2 перших рецепту, ви вже зрозуміли, що всі інгредієнти треба подрібнити і перемішати, а потім приправити соком лайма чи лимона.
А загалом, сальса - соус нестрогої рецептури. В приготуванні різних соусів сальса ваше креативне мислення та кулінарна фантазія можуть розгорнутися повною мірою.
Подавайте сальсу з будь-якими латиноамериканськими стравами, м'ясними овочевими і рибними. Сальса просто необхідна для тортільяс, такос, начос, буритос та інших мексиканських страв. Прекрасно поєднується сальса і зі звичними стравами нашої традиційної кухні.
Основні базові інгредієнти для приготування сальси - помідори, перець чилі різних видів і ступеня стиглості, цибулю, часник і коріандр (кінза), іноді томатильо (фізаліс). До складу сальси різних видів також можуть входити й інші інгредієнти (це різні місцеві плоди манго, авокадо, фейхоа, ананас, лайм, лимон, гарбуз, моркву, мигдаль і ін), а також різні рослинні олії.
Спочатку гострий соус сальса виготовлявся з допомогою ступки і маточки, в даний час часто використовуються блендери. Помідори та інші інгредієнти можуть піддаватися термічній обробці (їх бланшують або проварюють), що для помідорів корисно, оскільки в них підвищується вміст лікопіну, а ось для фруктів, особливо містять вітамін С, некорисно, це слід враховувати.
Гостра томатна сальса
Інгредієнти:
Приготування
Помідори бланшируем (обдаємо окропом) і протираємо через сито, так ми відокремимо насіння і шкірку.
Насіння треба акуратно видалити з стручка гострого перцю. Можна стовкти його в ступці з часником і невеликою кількістю солі, а можна подрібнити в блендері з очищеної і розрізаної на 2 частини цибулею і помідорами. Якщо блендера немає, просто наріжте цибулю максимально дрібно або пропустіть через м'ясорубку, натріть на тертці. Зелену кінзу теж треба подрібнити, можна просто порубати ножем, а можна і розтерти в ступці.
Коли ви все підготували і змішали, додайте в соус свіжого соку лайма. Готову сальсу добре б потримати в закритій ємності в холодильнику 2 години.
Можна додати в цю гостру сальсу солодкий перець (подрібнити максимально), трохи тертих ядер мигдалю, тертого мускатного горіха, приправити сіллю, цукром, оливковою або іншою рослинною олією холодного віджиму.
Гостра зелена сальса з авокадо і огірками
Використовуємо молоді овочі зелених кольорів і відтінків.
Інгредієнти:
Приготування
Виймаємо м'якоть авокадо, чистимо цибулю і часник, видаляємо насіння з перців. Все подрібнюємо будь-яким зручним способом (блендер або м'ясорубка) і перемішуємо. Додаємо сік лайма. Даємо настоятися. До складу зеленої сальси також можна включити цукіні, фейхоа та/або ківі, молоді оливки (без кісточок, зрозуміло).
Зелена сальса в цьому варіанті хоч і гостра, але дуже ніжна, оскільки гострий перець недозрілий. Авокадо надає зеленої сальси пікантності і додає корисності. Особливо гарна ця сальса під страви з риби, морепродуктів і куряче біле м'ясо.
Жовта гостра сальса
Використовуємо овочі жовтих і помаранчевих кольорів і відтінків.
Інгредієнти:
Приготування
Гарбуз можна проварити протягом 20 хвилин або запекти в духовій шафі, втім, це необов'язково, сира вона корисніша.
Якщо ви прочитали 2 перших рецепту, ви вже зрозуміли, що всі інгредієнти треба подрібнити і перемішати, а потім приправити соком лайма чи лимона.
А загалом, сальса - соус нестрогої рецептури. В приготуванні різних соусів сальса ваше креативне мислення та кулінарна фантазія можуть розгорнутися повною мірою.
Подавайте сальсу з будь-якими латиноамериканськими стравами, м'ясними овочевими і рибними. Сальса просто необхідна для тортільяс, такос, начос, буритос та інших мексиканських страв. Прекрасно поєднується сальса і зі звичними стравами нашої традиційної кухні.
Рекомендуємо добрі рецепти
Чилі кон карне: рецепт
Чилі кон карне - традиційне мексиканське блюдо, гострий м'ясний суп з чилі. Для його приготування використовується досить багато інгредієнтів, але
Соус сальса - рецепт
Якщо ви любите гострі страви, то цей рецепт доведеться вам до вподоби. Соус сальса відноситься до мексиканської кухні. Його головний і незмінний
Чіпси начос
Чіпси начос відомі на весь світ своїм яскравим смаком і хрускотом. Купити їх можна в великих супермаркетах, але задоволення це не дешеве. Саме тому
Мексиканська перепічка
Мексиканські коржі - це не тільки чудова альтернатива хліба, але і прекрасна основа для піци або фахітос. Сьогодні ми поговоримо, як спекти
Сальса з манго
Сальса - мексиканський гострий соус, який популярний у всьому світі. Його основою є помідори і гострий червоний перець, а додавання інших
Тортілья з язиком
Тортилья - смачна мексиканська корж з кукурудзяного борошна, дуже схожа на вірменський лаваш, і тому загортати в неї можна все, що завгодно. І