Вернуться назад Распечатать

Гостра сальса

Гостра сальса
Термін «сальса» прийшов з іспанської язика (ісп. salsa). Слово сальса використовується для загальної назви соусів у мексиканській і інших латиноамериканських кулінарних традиціях, зараз слово широко використовується і в інших мовах.
Основні базові інгредієнти для приготування сальси - помідори, перець чилі різних видів і ступеня стиглості, цибулю, часник і коріандр (кінза), іноді томатильо (фізаліс). До складу сальси різних видів також можуть входити й інші інгредієнти (це різні місцеві плоди манго, авокадо, фейхоа, ананас, лайм, лимон, гарбуз, моркву, мигдаль і ін), а також різні рослинні олії.
Спочатку гострий соус сальса виготовлявся з допомогою ступки і маточки, в даний час часто використовуються блендери. Помідори та інші інгредієнти можуть піддаватися термічній обробці (їх бланшують або проварюють), що для помідорів корисно, оскільки в них підвищується вміст лікопіну, а ось для фруктів, особливо містять вітамін С, некорисно, це слід враховувати.

Гостра томатна сальса


Інгредієнти:

  • стиглі тугі помідори - 5 шт. (або 2-5 ст. ложки томат-пасти без консервантів розведеною водою у співвідношенні 1:2 або 1:1);

  • перець чилі гострий червоний (свіжий або сухий) - 1 шт.;

  • часник - 2-5 зубчиків (залежить від розміру);

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • лайм або лимон;

  • кінза свіжа - великий пучок.


  • Приготування
    Помідори бланшируем (обдаємо окропом) і протираємо через сито, так ми відокремимо насіння і шкірку.
    Насіння треба акуратно видалити з стручка гострого перцю. Можна стовкти його в ступці з часником і невеликою кількістю солі, а можна подрібнити в блендері з очищеної і розрізаної на 2 частини цибулею і помідорами. Якщо блендера немає, просто наріжте цибулю максимально дрібно або пропустіть через м'ясорубку, натріть на тертці. Зелену кінзу теж треба подрібнити, можна просто порубати ножем, а можна і розтерти в ступці.
    Коли ви все підготували і змішали, додайте в соус свіжого соку лайма. Готову сальсу добре б потримати в закритій ємності в холодильнику 2 години.
    Можна додати в цю гостру сальсу солодкий перець (подрібнити максимально), трохи тертих ядер мигдалю, тертого мускатного горіха, приправити сіллю, цукром, оливковою або іншою рослинною олією холодного віджиму.

    Гостра зелена сальса з авокадо і огірками


    Використовуємо молоді овочі зелених кольорів і відтінків.
    Інгредієнти:

  • авокадо - 1-2 плоду;

  • огірки свіжі дрібні - 1-3 шт.;

  • перець чилі гострий зелений - 1-2 шт.;

  • перець солодкий недозрілий зелений або світлого відтінку - 1-2 шт. (необов'язковий компонент);

  • цибуля біла - 1 шт. (теж необов'язковий);

  • лайм або лимон - 1 шт.;

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • зелень кінзи і петрушки.


  • Приготування
    Виймаємо м'якоть авокадо, чистимо цибулю і часник, видаляємо насіння з перців. Все подрібнюємо будь-яким зручним способом (блендер або м'ясорубка) і перемішуємо. Додаємо сік лайма. Даємо настоятися. До складу зеленої сальси також можна включити цукіні, фейхоа та/або ківі, молоді оливки (без кісточок, зрозуміло).
    Зелена сальса в цьому варіанті хоч і гостра, але дуже ніжна, оскільки гострий перець недозрілий. Авокадо надає зеленої сальси пікантності і додає корисності. Особливо гарна ця сальса під страви з риби, морепродуктів і куряче біле м'ясо.

    Жовта гостра сальса


    Використовуємо овочі жовтих і помаранчевих кольорів і відтінків.
    Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза (краще мускатної);

  • стиглий манго;

  • морква (необов'язкова);

  • гострий перець чилі;

  • солодкий перець, жовтого або оранжевого кольору;

  • цибулю білий;

  • часник;

  • зелень кінзи;

  • сік лайма;

  • тертий мускатний горіх.


  • Приготування
    Гарбуз можна проварити протягом 20 хвилин або запекти в духовій шафі, втім, це необов'язково, сира вона корисніша.
    Якщо ви прочитали 2 перших рецепту, ви вже зрозуміли, що всі інгредієнти
    Гостра сальса
    треба подрібнити і перемішати, а потім приправити соком лайма чи лимона.
    А загалом, сальса - соус нестрогої рецептури. В приготуванні різних соусів сальса ваше креативне мислення та кулінарна фантазія можуть розгорнутися повною мірою.
    Подавайте сальсу з будь-якими латиноамериканськими стравами, м'ясними овочевими і рибними. Сальса просто необхідна для тортільяс, такос, начос, буритос та інших мексиканських страв. Прекрасно поєднується сальса і зі звичними стравами нашої традиційної кухні.