Соуси під загальною назвою «Адобо» спочатку відбувалися з іспанської Іберії (відомі також і португальські варіанти). Ці соуси розсільно-маринадного типу з гострим червоним перцем, часником, натуральними фруктовими оцтами і сіллю не тільки певним чином, надавали страв нові смаки, але й, насамперед, сприяли збереженню продуктів в умовах теплого клімату без холодильників.
Ідея і практика приготування соусів «Адобо» широко поширилася у всіх іспанських колоніях (Латинська Америка, Азорські острови і Мадейра, Філіппіни) і піддалася національно-регіонального переосмислення з включенням до складу характерних автентичних продуктів та формуванням деяких місцевих підходів до приготування. Соуси, подібні «Адобо», відомі і в інших країнах.
В даний час соуси «Адобо» готують швидше смакових переваг, ніж для збереження продуктів без холодильників, проте й останнє не виключено, особливо в небагатих країнах.
Загальним для соусів «Адобо» став один особливий прийом: гострий перець, який є одним з основних компонентів таких соусів, попередньо, як правило, піддають легкому дымному копченню.
Якщо ви не маєте можливості подкоптить гострий перець натуральним чином над димом, виділюваним фруктовими або вільховими стружками-тирсою, використовуйте перець в сирому вигляді або злегка запечіть її в духовій шафі і, по можливості, очистіть від шкірки. Ні в якому разі не використовуйте ароматизатор «Рідкий дим», добавка ця вкрай шкідлива.
Наведені рецепти адаптовані під наші умови і продукти.
Крильця в соусі «Адобо»у філіппінському стилі
Інгредієнти: курячі крильця - 10 шт.; перець гострий червоний - 5 горошин; часник -3 зубчики; оцет фруктовий натуральний (наприклад, винний світлий) - 50 р; соєвий соус - 50 г; олія кунжутна або оливкова - 200 г; сік лимона або лайма; мед або цукор - 1 ч. ложка; сухі мелені спеції; сухі або свіжі запашні трави і їх насіння (чебрець, орегано, розмарин і ін). Приготування Використовуючи всі інгредієнти, крім крилець і оливкової олії, складемо соус в довільних пропорціях (пробуємо на смак). Можна пробити його блендером до однорідності. Замаринуем крильця в соусі мінімум на 2 години. Далі їх можна смажити на решітці (барбекю, мангал, гратар). Або витягнути з маринаду, відкинути на друшляк, злегка обсмажити на рослинному маслі в сковороді або сотейнику і тушкувати до готовності, прикривши кришкою, з додаванням соусу, в якому вони маринувалися. Подавати з вином, свіжими овочами та фруктами або з пивом.
Включення в соус «Адобо» солодкого перцю може надати додаткові відтінки смаку. Соєвий соус можна замінити звичайною кухонною сіллю.
Приблизно таким же чином (див. вище) з соусом «Адобо» можна приготувати яловичі стейки або стейки зі свинини або просто свинину, нарізану як на гуляш.
Баклажани під соусом «Адобо»
Приготування Трохи недостиглі баклажани наріжте бажаним чином, вимочити протягом 10 хвилин у холодній підсоленій воді і відкиньте на друшляк. Обсмажте баклажани в сковороді на рослинній олії до золотистого відтінку. Залийте смажені баклажани соусом «Адобо» (див. вище),
нехай постоять так 2 години. Чи можете залити соусом обсмажені баклажани в сковороді і трохи протушкувати (протягом 5-8-ми хвилин), прикривши кришкою.
До речі, соуси-маринади, подібні «Адобо», чудово підходять і для тривалої консервації овочів (закатування), і добре нам знайомі.
Також соуси «Адобо» чудово підходять для маринування філе морської риби, як сирої, так і злегка обсмаженою. Сиру морську рибу (шматочки філе без кісточок) маринуйте не менше 20 хвилин (тушкус кісточками - не менше доби, річкову рибу - не менше 2-3-х діб).