Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Соуси для салатів

Соуси для салатів

25-03-2015, 16:07
2 434
Соуси для салатів
Щоб приготувати салат, крім основних інгредієнтів обов'язково потрібна ще і заправка, тобто салатний соус. По-англійськи він називається «dressing», що перекладається «одяг»: англійці як би одягають салат в заправку, тому в таких варіантах соусу завжди багато, салат практично плаває в заправці. Відомо безліч різних заправок для салатів - від загальновідомих і найбільш популярних класичних до самих екзотичних. Щоб салат вийшов смачним, слід знати, які заправки підходять до тим чи іншим поєднанням продуктів найкращим чином, як у найбільш відомих салатах, так і в різних інших.
Взагалі, слід зауважити, що заправки для салатів діляться на 2 типу:

  • соуси на основі суміші будь-якого рослинного масла і оцту, краще натурального (найбільш підходять для салатів зі свіжих овочів і зелені);

  • густі соуси на основі натурального несолодкого йогурту, сметани, вершків, майонезу (такі дрессинги більше підходять для салатів з рибою, м'ясом, вареними і консервованими овочами, різносолами). Слід зауважити, що йогурт, сметана і вершки добре підходять в якості заправки до салатів в стилі «фьюжн», в тому числі, і фруктовим. Зрозуміло, дієтичні соуси для салатів не повинні містити оцту, а також великої кількості спецій. Йогурт або оливкову олію з соком лимона - ідеальні дієтичне заправки.


  • Розповімо про деякі соуси для салатів без майонезу. В даний час готовий майонез (сам по собі не дуже корисний продукт) активно любимо більшістю населення на пострадянському просторі. А між тим, майонез (навіть якщо він домашнього приготування) аж ніяк не сприяє стрункості фігури.
    Отже, розглянемо кілька рецептів створення соусів для салатів

    Соус для грецького салату


    Найкращими варіантами заправок для будь-яких грецьких салатів можна вважати або грецький (а можна і класичний) йогурт, або соус на основі оливкової олії.
    Інгредієнти:

  • олія оливкова Extra Virgin - 4 ст. ложки;

  • сік лимона і/або оцет виноградний натуральний світлий - 1 ст. ложка;

  • гірчиця готова - 1 ч. ложка;

  • часник - 1-2 зубчики.


  • Приготування
    Товчений часник змішаємо з іншими інгредієнтами. Можна трохи приправити гострим червоним перцем. За бажанням можна процідити соус, однак грецькі кулінари так робити не стали б.
    Якщо в якості основи обраний йогурт, його також можна злегка приправити часником, перцем і ароматними середземноморськими травами. Гірчиця не потрібна.

    Рецепт соусу до салату «Цезар»


    Приготування
    Змішаємо в чаші блендера 1 жовток курячого яйця (або краще 3-4-х перепелиних щоб уникнути сальмонельозу) із соком 1 лимона. Додамо 1-2 чайних ложки діжонської гірчиці, 1 зубчик часнику (краще продавити) і м'якоть від 4-5 анчоусів. Проб'ємо все блендером, додамо близько 80 мл оливкової олії і 2 столові ложки білого мартіні або трохи води. Ще додамо 2-4 ст. ложки тертого сиру «Пармезан». Перемішаємо.
    Соус для салату з креветками у європейському стилі можна приготувати такий же, як і для грецького салату (див. вище). Якщо готуєте салат з рисом і креветками в далекосхідному стилі, використовуйте характерні для регіону продукти.

    Соус для салату з креветками


    Приготування
    Змішуємо в інтуїтивно підібраних пропорціях соєвий соус з кунжутним маслом, соком лайма чи лимона. Приправляємо часником і різними видами перцю. Можна включити до складу соусу імбир (особливо в холодну пору), коріандр і фенхель. Можна додавати і рибні готові соуси.
    Соуси для салатів
    Соуси для овочевих салатів в індійському стилі можна готувати на основі йогурту. Для деяких салатів добре готувати гірчичний соус. Він підійде для салатів з рибою, м'ясом і овочами.

    Соус для овочевого салату


    Приготування
    2 ст. ложки готової гірчиці змішаємо з 30-50 мл вершків і 2 ст. ложками мартіні, 4 жовтками перепелиних яєць і 1 ст. ложкою не надто пахучого натурального меду. Можна додати трохи соєвого соусу і соку лимона.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Соус для ролів
    Соус для ролів
    Роли можна подавати не тільки з соєвим соусом, до якого багато хто з нас звикли. Існує безліч інших додатків до цієї японської страви. І в нашій
    Сметанна заправка для салату
    Сметанна заправка для салату
    Салати - закуска, яку люблять багато. А найцікавішим компонентом, який надає їм особливий і неповторний смак, звичайно ж, є заправка. І сьогодні ми
    Часникова заправка
    Часникова заправка
    Часник - корисний продукт, що володіє унікальними корисними і смаковими властивостями. На його основі роблять різні соуси і заправки для салатів.
    Крабовий салат з помідорами
    Крабовий салат з помідорами
    Під крабовим салатом на пострадянському просторі розуміють салат з так званих крабових паличок з додаванням консервованої кукурудзи, варених яєць,
    Французький салат з м'ясом
    Французький салат з м'ясом
    Французький м'ясний салат - досить широке поняття, воно включає в себе кілька рецептів. Незмінними залишаються два компоненти - заправка з оливкового
    Коул слоу
    Коул слоу
    Американський салат коул слоу - це класичне доповнення до бургерам та інших страв з м'яса і риби. Простий салат з капусти прославився на весь світ