Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Айва, запечена в духовці

Айва, запечена в духовці

21-03-2015, 20:09
2 489
Айва, запечена в духовці
Якщо вам вдалося заготовити на зиму хорошою айви чи ви знаєте, де її придбати, то значить, ваш стіл може стати значно різноманітніше, тому що з айвою можна готувати різні смачні і корисні страви.
Для холодного часу року айва - просто знахідка, цей плід містить безліч корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, фруктових кислот і пектинів. Айву використовують в приготуванні різних страв, напоїв і кондитерських виробів в кулінарних традиціях різних народів і країн. Айву можна варити, тушкувати і запікати.
Наведемо кілька рецептів із запеченою айвою. Такий спосіб термічної обробки як запікання - взагалі один з найбільш безпечних та здорових способів приготування їжі.

Айва, запечена в духовці з медом і горіхами


Інгредієнти:

  • плід айви - 3-4 шт.;

  • лимон - 1 шт.;

  • гвоздика - 8 суцвіть;

  • вода - 15 склянки;

  • міцне біле вино (вермут, мускат, херес, якісний портвейн, мадера) - 05 склянки;

  • кориця (або ваніль, але не разом);

  • цукор;

  • горіхи мелені будь - 150-200 г;

  • мед натуральний нежидкий (або збиті вершки).


  • Приготування
    Плоди ретельно вимиємо під проточною водою і обсушим серветкою. Кожен плід разрежем навпіл уздовж і видалити насіннєві коробочки з насінням. Швидко збризніть соком лимона, щоб уникнути потемніння. Викладемо половинки айви в форму для запікання (опуклою стороною вгору). У кожну половинку увіткнемо по суцвіттю гвоздички. Додамо на форму суміш вина з водою, присиплем корицею і цукром.

    Скільки запікати айву?


    Запікаємо айву протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів С. Перевертаємо половинки і запікаємо ще протягом 10-15 хвилин. Злегка остуджуємо і видаляємо суцвіття гвоздички. Викладаємо порційно, поливаємо сиропом, що утворився при запіканні. Можна покласти в поглиблення в кожній половинці плода трохи меду з горіхами або збитих вершків з горіхами. До такого дивовижного десерту можна подати біле або рожеве вино, чай ройбуш, маті, каркаде або прохолодний кисло-солодкий компот.
    Можна приготувати не тільки смачні десерти, але і м'ясо, запечене з айвою, це може бути, наприклад, курка або качка.
    Якщо запікаєте качку або курку цілісної тушкою, просто нашпигуйте її часником, потім начиняйте тушку нетовстими скибочками айви, сбризнутими лимонним соком (можна додати і деякі спеції: гвоздичку, горошини запашного перцю, насіння анісу і коріандру, а також ароматну свіжу зелень, тільки не кріп). Запікайте при середній температурі до готовності, вона легко визначається за зовнішнім виглядом. Час запікання не менше 60-80 хв.
    Можна вчинити інакше і запекти шматки качиного або курячого філе з айвою (необов'язково філе, можна і інші шматочки). Гусак, індичка, кролик, нутрія, ягнятина, свинина або телятина теж підійдуть.

    Рецепт курки, запеченій з айвою


    Інгредієнти:

  • куряча (або качина) грудка - 1 шт. вагою близько 400 м;

  • айва - 2-3 плода;

  • вино біле - близько 130-170 мл;

  • спеції (гвоздичка, перець запашний горошком, насіння коріандру);

  • зелень свіжа різна, виключаючи кріп;

  • часник;

  • сіль;

  • лимон.


  • Приготування
    Можна зняти м'ясо з грудки і нарізати шматочками середнього розміру, а можна запікати грудки цілком. У будь-якому з випадків, айву наріжемо
    Айва, запечена в духовці
    на четвертинки або восьмі частки, збризніть соком лимона і викладемо компактно у форму (з гарним бортиком) або поруч з грудкою, або упереміж з шматками м'яса. Присиплем спеціями. Запікаємо в духовій шафі протягом не менше 40-60 хвилин (качку, гуску довше). Періодично збризкуємо сумішшю води і вина. Готове запечене м'ясо з айвою викладаємо порційно, поливаємо соусом, що утворився при запіканні. Приправляємо часником і оформляємо зеленню. Все, наша курка з айвою готова!
    Якщо м'ясо темне, можна вибрати темні вина, якщо світле - білі або рожеві.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    М'ясо з айвою - рецепт
    М'ясо з айвою - рецепт
    Айва - дивовижний плід, що володіє незвичайним смаком і ароматом. Його широко використовують в створенні різних страв. І сьогодні ми розповімо, як
    Свинина з айвою
    Свинина з айвою
    Свинина з айвою - це універсальне блюдо, підійде як для святкового столу, так вечері у вихідний день у колі родини або друзів. У нашій статті ми
    Курка з айвою - рецепт
    Курка з айвою - рецепт
    Птицю досить часто готують з яблуками, або з сухофруктами. Ми ж сьогодні пропонуємо вам приготувати курку з дивовижним фруктом - айвою. Читайте наші
    Качка з айвою
    Качка з айвою
    Качка з айвою - оригінальне і вишукане блюдо, яке припаде до смаку і дорослим і дітям. Приготувати таку смакота не складе особливої праці. Ми для вас
    Баранина з айвою
    Баранина з айвою
    Баранина, смажена або тушкована - це дивовижне ситне блюдо, а в поєднанні з таким фруктом, як айва стане оригінальним і незабутнім. Давайте
    Компот з айви
    Компот з айви
    Айва - своєрідний продукт, який рідко вживають сирим, але зате з нього виходять чудовий варення і компоти. Ось про останніх ми і поговоримо в нашій