Якщо вам вдалося заготовити на зиму хорошою айви чи ви знаєте, де її придбати, то значить, ваш стіл може стати значно різноманітніше, тому що з айвою можна готувати різні смачні і корисні страви.
Для холодного часу року айва - просто знахідка, цей плід містить безліч корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, фруктових кислот і пектинів. Айву використовують в приготуванні різних страв, напоїв і кондитерських виробів в кулінарних традиціях різних народів і країн. Айву можна варити, тушкувати і запікати.
Наведемо кілька рецептів із запеченою айвою. Такий спосіб термічної обробки як запікання - взагалі один з найбільш безпечних та здорових способів приготування їжі.
Айва, запечена в духовці з медом і горіхами
Інгредієнти: плід айви - 3-4 шт.; лимон - 1 шт.; гвоздика - 8 суцвіть; вода - 15 склянки; міцне біле вино (вермут, мускат, херес, якісний портвейн, мадера) - 05 склянки; кориця (або ваніль, але не разом); цукор; горіхи мелені будь - 150-200 г; мед натуральний нежидкий (або збиті вершки). Приготування Плоди ретельно вимиємо під проточною водою і обсушим серветкою. Кожен плід разрежем навпіл уздовж і видалити насіннєві коробочки з насінням. Швидко збризніть соком лимона, щоб уникнути потемніння. Викладемо половинки айви в форму для запікання (опуклою стороною вгору). У кожну половинку увіткнемо по суцвіттю гвоздички. Додамо на форму суміш вина з водою, присиплем корицею і цукром.
Скільки запікати айву?
Запікаємо айву протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів С. Перевертаємо половинки і запікаємо ще протягом 10-15 хвилин. Злегка остуджуємо і видаляємо суцвіття гвоздички. Викладаємо порційно, поливаємо сиропом, що утворився при запіканні. Можна покласти в поглиблення в кожній половинці плода трохи меду з горіхами або збитих вершків з горіхами. До такого дивовижного десерту можна подати біле або рожеве вино, чай ройбуш, маті, каркаде або прохолодний кисло-солодкий компот.
Можна приготувати не тільки смачні десерти, але і м'ясо, запечене з айвою, це може бути, наприклад, курка або качка.
Якщо запікаєте качку або курку цілісної тушкою, просто нашпигуйте її часником, потім начиняйте тушку нетовстими скибочками айви, сбризнутими лимонним соком (можна додати і деякі спеції: гвоздичку, горошини запашного перцю, насіння анісу і коріандру, а також ароматну свіжу зелень, тільки не кріп). Запікайте при середній температурі до готовності, вона легко визначається за зовнішнім виглядом. Час запікання не менше 60-80 хв.
Можна вчинити інакше і запекти шматки качиного або курячого філе з айвою (необов'язково філе, можна і інші шматочки). Гусак, індичка, кролик, нутрія, ягнятина, свинина або телятина теж підійдуть.
Рецепт курки, запеченій з айвою
Інгредієнти: куряча (або качина) грудка - 1 шт. вагою близько 400 м; айва - 2-3 плода; вино біле - близько 130-170 мл; спеції (гвоздичка, перець запашний горошком, насіння коріандру); зелень свіжа різна, виключаючи кріп; часник; сіль; лимон. Приготування Можна зняти м'ясо з грудки і нарізати шматочками середнього розміру, а можна запікати грудки цілком. У будь-якому з випадків, айву наріжемо
на четвертинки або восьмі частки, збризніть соком лимона і викладемо компактно у форму (з гарним бортиком) або поруч з грудкою, або упереміж з шматками м'яса. Присиплем спеціями. Запікаємо в духовій шафі протягом не менше 40-60 хвилин (качку, гуску довше). Періодично збризкуємо сумішшю води і вина. Готове запечене м'ясо з айвою викладаємо порційно, поливаємо соусом, що утворився при запіканні. Приправляємо часником і оформляємо зеленню. Все, наша курка з айвою готова!
Якщо м'ясо темне, можна вибрати темні вина, якщо світле - білі або рожеві.