Голубці у виноградному листі
По суті справи, голубці у виноградному листі, або долма (толма), є стравою з неймовірно багатою історією і географією. Долма під різними назвами присутня в кухні Туреччини, Лівану, Сирії, Абхазії, Узбекистану та інших країнах Центральної і Південної Азії. Настав час спробувати нові варіації цього популярного страви.
Інгредієнти:
фарш (яловичина) - 500 г;
ріпчаста цибуля - 2 шт.;
консервовані виноградні листя;
рис - 1/2 ст.;
сіль, перець - за смаком;
томати у власному соку - 1 банка (800 г);
баранячі реберця - 1 кг;
м'ята, кінза, базилік - пучок;
рослинне масло.
Приготування
Рис відварюємо до повної готовності і обдаємо холодною водою. Остиглий рис змішуємо з фаршем, слідом додаємо сіль, перець і рубану кинзу з базиліком.
Чайною ложкою викладаємо фарш з рисом на консервовані виноградні листя і звертаємо їх конвертиком. Для долми не принципово використовувати саме консервовані виноградне листя. Ви сміливо можете взяти і свіжий лист, обдати його окропом і використовувати в якості оболонки.
Беремо казан і укладаємо на його дно порубані ребра. Цей трюк не випадковий, адже таким чином ми запобігаємо пригорання виноградних листків до дна посуду. Поверх кладемо листя долму і м'яту. Слідом ідуть томати у власному соку, які в сезон можна замінити свіжими.
Тепер залишається залити долму водою, на палець вище вмісту казана і щільно закрити тарілкою, придавити її. Готуємо виноградні голубці близько години на повільному вогні, а потім подаємо з томатним соусом, або мацоні з часником.
Голубці у виноградному листі, рецепт яких ми розповімо нижче, присутній на молдавських столах під час бенкету з будь-якого приводу. Це і не дивно, таке смачне блюдо просто не можна обділити увагою.
Інгредієнти:
фарш (свинина) - 500 г;
молоді виноградні листя;
ріпчаста цибуля - 2 шт.;
морква - 2 шт.;
рис - 1/2 ст.;
кукурудзяна крупа - 1/2 ст.;
свіжі томати - 4 шт.;
молдавський квас - 250 мл;
бульйон - 500 мл;
зелень;
сіль, перець.
Приготування
Пасеруємо На рослинній олії дрібно нарізану цибулю і терту моркву до м'якості. Нарізаємо томати невеликими шматочками і додаємо до пассеровке. Обсмажуємо овочі до випаровування вологи, а після змішуємо з фаршем. Рис також відварюємо до готовності і додаємо до фаршу разом з кукурудзяною крупою.
Виноградні листя промиваємо гарячою водою і наповнюємо фаршем. Укладаємо сформовані голубці в глиняний горщик і заливаємо бульйоном і квасом з висівок. Тушкуємо страву на малому вогні близько півтори годин, після чого подаємо до столу зі сметаною.
Ми вже встигли розібратися з тим, що з себе представляють голубці з виноградного листя і як приготувати, але найвідоміший рецепт ми залишили на десерт. Отже, просимо любити і жалувати голубці по-грузинськи, рецепт з виноградного листя!
Інгредієнти:
фарш (баранина) - 500 г;
консервовані виноградні листя;
ріпчаста цибуля - 1 шт.;
свіжа зелень;
рослинна олія;
лимонний сік;
сіль, перець.
Приготування
Баранячий фарш змішуємо з сіллю, перцем і подрібненою зеленню. Окремо дрібно нарізаємо цибулю і також додаємо його в фарш. Знову ретельно все перемішуємо і доповнюємо фарш невеликою кількістю масла, або води, щоб долма він зберіг свою розсипчастість, а не перетворився в котлету.
Консервований лист розправляємо і кладемо на дошку шорсткою стороною вниз. В центр листа кладемо порцію фаршу і звертаємо всі рулетиком. Тушкуємо долму півтори години і подаємо з маслом і лимонним соком.
Вірменські голубці з виноградним листям
Інгредієнти:
Приготування
Рис відварюємо до повної готовності і обдаємо холодною водою. Остиглий рис змішуємо з фаршем, слідом додаємо сіль, перець і рубану кинзу з базиліком.
Чайною ложкою викладаємо фарш з рисом на консервовані виноградні листя і звертаємо їх конвертиком. Для долми не принципово використовувати саме консервовані виноградне листя. Ви сміливо можете взяти і свіжий лист, обдати його окропом і використовувати в якості оболонки.
Беремо казан і укладаємо на його дно порубані ребра. Цей трюк не випадковий, адже таким чином ми запобігаємо пригорання виноградних листків до дна посуду. Поверх кладемо листя долму і м'яту. Слідом ідуть томати у власному соку, які в сезон можна замінити свіжими.
Тепер залишається залити долму водою, на палець вище вмісту казана і щільно закрити тарілкою, придавити її. Готуємо виноградні голубці близько години на повільному вогні, а потім подаємо з томатним соусом, або мацоні з часником.
Молдавські голубці у виноградному листі
Голубці у виноградному листі, рецепт яких ми розповімо нижче, присутній на молдавських столах під час бенкету з будь-якого приводу. Це і не дивно, таке смачне блюдо просто не можна обділити увагою.
Інгредієнти:
Приготування
Пасеруємо На рослинній олії дрібно нарізану цибулю і терту моркву до м'якості. Нарізаємо томати невеликими шматочками і додаємо до пассеровке. Обсмажуємо овочі до випаровування вологи, а після змішуємо з фаршем. Рис також відварюємо до готовності і додаємо до фаршу разом з кукурудзяною крупою.
Виноградні листя промиваємо гарячою водою і наповнюємо фаршем. Укладаємо сформовані голубці в глиняний горщик і заливаємо бульйоном і квасом з висівок. Тушкуємо страву на малому вогні близько півтори годин, після чого подаємо до столу зі сметаною.
Грузинські голубці у виноградному листі
Ми вже встигли розібратися з тим, що з себе представляють голубці з виноградного листя і як приготувати, але найвідоміший рецепт ми залишили на десерт. Отже, просимо любити і жалувати голубці по-грузинськи, рецепт з виноградного листя!
Інгредієнти:
Приготування
Баранячий фарш змішуємо з сіллю, перцем і подрібненою зеленню. Окремо дрібно нарізаємо цибулю і також додаємо його в фарш. Знову ретельно все перемішуємо і доповнюємо фарш невеликою кількістю масла, або води, щоб долма він зберіг свою розсипчастість, а не перетворився в котлету.
Консервований лист розправляємо і кладемо на дошку шорсткою стороною вниз. В центр листа кладемо порцію фаршу і звертаємо всі рулетиком. Тушкуємо долму півтори години і подаємо з маслом і лимонним соком.
Рекомендуємо добрі рецепти
Голубці в сметанному соусі
Голубці - смачна, ситна та поживна страва, добре підходить для сімейних трапез у вихідні дні, а також для меню урочисто-ритуальних подій. Зараз
Заготівля виноградного листя для долми
Долма - східне блюдо, що нагадує наші голубці, але загорнуті не в листя капусти, а у виноградне листя. Влітку проблем з приготуванням долми немає,
Як маринувати виноградні листя для долми?
Багатьом з нас довелося по душі східне блюдо - долма. Але не завжди є під рукою виноградні листя, один з головних компонентів долми. Ми пропонуємо
Як приготувати заморожені голубці?
Напівфабрикати в наш час - незамінний підручний засіб для кожної господині. З їх допомогою можна, без особливих зусиль, швидко приготувати смачну
Голубці в мікрохвильовці
У мікрохвильовій печі можна приготувати абсолютно все що завгодно, від відварених яєць до повітряного бісквіта. У цій статті ми розповімо, як
Долма в мультиварці
Долма - дуже смачна страва. Воно схоже з нашими голубцями, тільки загортають начинку не в капустяні листи, а виноградні. Рецепти долми дуже багато,