По суті справи, голубці у виноградному листі, або долма (толма), є стравою з неймовірно багатою історією і географією. Долма під різними назвами присутня в кухні Туреччини, Лівану, Сирії, Абхазії, Узбекистану та інших країнах Центральної і Південної Азії. Настав час спробувати нові варіації цього популярного страви.
Вірменські голубці з виноградним листям
Інгредієнти: фарш (яловичина) - 500 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; консервовані виноградні листя; рис - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком; томати у власному соку - 1 банка (800 г); баранячі реберця - 1 кг; м'ята, кінза, базилік - пучок; рослинне масло. Приготування Рис відварюємо до повної готовності і обдаємо холодною водою. Остиглий рис змішуємо з фаршем, слідом додаємо сіль, перець і рубану кинзу з базиліком.
Чайною ложкою викладаємо фарш з рисом на консервовані виноградні листя і звертаємо їх конвертиком. Для долми не принципово використовувати саме консервовані виноградне листя. Ви сміливо можете взяти і свіжий лист, обдати його окропом і використовувати в якості оболонки.
Беремо казан і укладаємо на його дно порубані ребра. Цей трюк не випадковий, адже таким чином ми запобігаємо пригорання виноградних листків до дна посуду. Поверх кладемо листя долму і м'яту. Слідом ідуть томати у власному соку, які в сезон можна замінити свіжими.
Тепер залишається залити долму водою, на палець вище вмісту казана і щільно закрити тарілкою, придавити її. Готуємо виноградні голубці близько години на повільному вогні, а потім подаємо з томатним соусом, або мацоні з часником.
Молдавські голубці у виноградному листі
Голубці у виноградному листі, рецепт яких ми розповімо нижче, присутній на молдавських столах під час бенкету з будь-якого приводу. Це і не дивно, таке смачне блюдо просто не можна обділити увагою.
Інгредієнти: фарш (свинина) - 500 г; молоді виноградні листя; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; рис - 1/2 ст.; кукурудзяна крупа - 1/2 ст.; свіжі томати - 4 шт.; молдавський квас - 250 мл; бульйон - 500 мл; зелень; сіль, перець. Приготування Пасеруємо На рослинній олії дрібно нарізану цибулю і терту моркву до м'якості. Нарізаємо томати невеликими шматочками і додаємо до пассеровке. Обсмажуємо овочі до випаровування вологи, а після змішуємо з фаршем. Рис також відварюємо до готовності і додаємо до фаршу разом з кукурудзяною крупою.
Виноградні листя промиваємо гарячою водою і наповнюємо фаршем. Укладаємо сформовані голубці в глиняний горщик і заливаємо бульйоном і квасом з висівок. Тушкуємо страву на малому вогні близько півтори годин, після чого подаємо до столу зі сметаною.
Грузинські голубці у виноградному листі
Ми вже встигли розібратися з тим, що з себе представляють голубці з виноградного листя і як приготувати, але найвідоміший рецепт ми залишили на десерт. Отже, просимо любити і жалувати голубці по-грузинськи, рецепт з виноградного листя!
Інгредієнти: фарш (баранина) - 500 г; консервовані виноградні листя; ріпчаста цибуля - 1 шт.; свіжа зелень; рослинна олія; лимонний сік; сіль, перець. Приготування Баранячий фарш змішуємо з сіллю, перцем і подрібненою зеленню. Окремо дрібно нарізаємо цибулю і також додаємо його в фарш. Знову ретельно все перемішуємо і доповнюємо фарш невеликою кількістю масла, або води, щоб долма він зберіг свою розсипчастість, а не перетворився в котлету.
Консервований лист розправляємо і кладемо на дошку шорсткою стороною вниз. В центр листа кладемо порцію фаршу і звертаємо всі рулетиком. Тушкуємо долму півтори години і подаємо з маслом і лимонним соком.