Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Шаньги з картоплею - рецепт

Шаньги з картоплею - рецепт

21-03-2015, 17:45
673
Шаньги з картоплею - рецепт
Незважаючи на екзотичну назву, шаньги - це страва російської кухні, широко поширене на півночі Росії. На відміну від своїх найближчих «родичок» -ватрушок, шаньги завжди готувалися вигляді шайбочок з розмазаною по верхівці начинкою, і ніяких спеціальних поглиблень для неї не робилося. До того ж начинкою для шанежек ніколи не служили солодкі і рідкі інгредієнти, тому такого поняття як «заливні шаньги» у грамотного кулінара існувати не повинно.
Найбільш поширеним рецептом цієї здоби є варіант з використанням картоплі, тому дану статтю ми присвятимо тому, як приготувати картопляні шаньги. Відштовхуючись від прочитаних рецептів, ви надалі зможете приготувати ці «пиріжки» використовуючи практично будь-яку начинку.

Сибірські картопляні шаньги


Інгредієнти:
Для тіста:

  • кисле молоко - 1 ст.;

  • борошно житнє - 300 г;

  • масло вершкове - 2 ст. ложки;

  • яйце - 1 шт.;

  • сіль - за смаком.


  • Для начинки:

  • картопля - 3 шт.;

  • сметана - 3 ст. ложки;

  • вершки - 50 мл;

  • яйце - 1 шт.


  • Приготування
    Перед тим як приготувати шаньги з картоплею, необхідно поставити сам картопля вариться в підсоленій воді, не забувши попередньо вимити і очистити його.
    В цей час готуємо тісто. Воно робиться прісним, тобто, в автентичному рецепт його приготування немає ні дріжджів, ні пекарського порошку, а своєю м'якістю і ситністю тісто зобов'язана великим кількістю здоби у своєму складі.
    Приготування тіста не таїть особливої складності: сухі інгредієнти спочатку ретельно змішують, і потім до них додають заздалегідь підготовлену здобу у вигляді яєць, кислого молока і топленого вершкового масла. З готового м'якого тіста розкачують круглі заготовки, краї яких, по периметру, злегка прощипивают.
    Коли шанежки зліплені - приступаємо до начинки: картоплю розминаємо з вершками в щільне пюре, додаємо сіль, додаємо яєчний жовток і розмазуємо готову масу по поверхні шаньги. Перед тим як спекти шаньги з картоплею по цьому рецепту, кожну з них промащують сметаною, а після поміщають в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин.
    Готові шаньги повторно промащують вершковим маслом і подають до столу.

    Картопляні шаньги з салом, з прісного тіста


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно - 300 г;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • сіль - 1/3 ст. ложки;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • молоко - 100 мл


  • Для начинки:

  • картопля - 3 шт.;

  • яйце - 1 шт.;

  • масло вершкове - 30 г;

  • вершки - 100 мл;

  • сіль - за смаком;

  • сало - 100 р.


  • Приготування
    Почнемо з тіста: м'яке вершкове масло змішуємо зі сметаною до однорідності. Туди ж додаємо рослинне масло і сіль, наливаємо молоко. Доводимо тісто до потрібної консистенції підсипаючи просіяне борошно (готове тісто має бути однорідним і м'яким, але не липнути до рук). Відправляємо тісто «відпочивати» на 20-30 хвилин у холодильник, а тим часом займемося начинкою:
    Шаньги з картоплею - рецепт
    картоплю очистимо й наріжемо, поставимо варитися в підсоленій воді; сало наріжемо кубиками і обсмажимо до шкварок (можна разом з ріпчастою цибулею).
    Коли картопля буде готовий - пюрируем його з додаванням вершків, яєчного жовтка і вершкового масла. Як тільки консистенція стане однорідною - начинка готова, і до неї можна підсипати шкварки.
    Тісто дістаємо з холодильника і ділимо на рівні кульки, кожен злегка розкачуємо і рясно змащуємо картопляною начинкою. Як тільки шаньги з картоплею будуть готові, їх можна ставити випікатися в духовку при 180 градусах 15 хвилин. Перед подачею пиріжки повинні постояти, закутані рушником, хвилин 10-15. Приємного апетиту!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як приготувати чебуреки?
    Як приготувати чебуреки?
    Чебуреки з сиром - відмінне блюдо, яке може стати як сніданком, так і чудовим перекусом. Чому саме з сиром? Так адже не всі люблять м'ясо. Ну а для
    Шаньги з сиром
    Шаньги з сиром
    Любите пиріжки з сиром? Тоді вам припадуть до смаку шаньги. Це блюдо можна назвати відкритими пиріжками. Хочете спробувати приготувати таку смакоту?
    Хвіртки - рецепт
    Хвіртки - рецепт
    Шаньги - здавна відоме блюдо Республіки Карелія, яке нагадує знайомі всім шаньги, або ватрушки. У даній статті ми познайомимося з рецептів цієї
    Заливний пиріг з капустою
    Заливний пиріг з капустою
    Заливний пиріг - це смачне і ніжне блюдо, яке отримало свою назву завдяки рідкого тесту, яким буквально заливають начинку. Вона може бути з чого
    Шаньги наливні - рецепт
    Шаньги наливні - рецепт
    Шаньги - це відкриті пиріжки, змащені зверху начинкою. Їх можна подавати як хлібець до перших страв або просто окремо. Сьогодні ми розповімо, як
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили