Хвіртки - рецепт

Традиція готувати хвіртки поширена не тільки в Карелії, а також на Північному Сході Росії за Уралом і у Фінляндії, де їх називають kalittoa або karjalan piirakka, буквально «карельські пиріжки» (финск.).
Карельське вислів-правило про приготуванні хвірток: «Kalittoa - kyzyy kaheksoa» буквально означає «Хвіртка просить вісім». Насправді, щоб приготувати традиційні хвіртки, потрібні вісім складових: житнє борошно, кисле молоко, молоко, вода, сіль, сметана, масло і начинка.
Рецепт карельських хвірток з житнього борошна з картоплею
Інгредієнти (на 12 хвірток)
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
Спочатку начинка. Очистимо й відваримо картоплю, трохи остудимо і розімніть його в пюре. Додамо злегка збите яйце і розтоплене масло. Трохи присолим, ретельно перемішати до однорідності і відставимо убік, нехай остигає.
Тепер тісто. Змішаємо в окремій мисці сметану та молоко. Перемішаємо. Просеем житнє борошно в миску, додати трохи солі і, поступово додаючи сметанно-молочну суміш, замішуємо тісто. Тісто повинне вийти еластичним і податливим. Загортаємо його в харчову плівку (або накриваємо миску сухим чистим рушником) і даємо підійти протягом 20-30 хвилин.
Як приготувати хвіртки?
Коли тісто досить расстоялось, сформуємо з нього «ковбаску» і розділимо ножем приблизно на 12 рівних частин (у цей момент можна включити вогонь в духовій шафі, нехай нагрівається заздалегідь). На присипаної борошном робочій поверхні розкачуємо круглі коржі товщиною 15-2 мм (що після певної практики виходить легко і невимушено). Викладаємо в середину кожного коржика по 2 ст. ложки начинки. З двох сторін підверніть краю до середини і защипуємо з приблизним інтервалом в 1 див. Виходять відкриті пиріжки овальної форми. Можна, звичайно ж, додати хвіртки і круглу форму, бо сакральна традиція приготування цієї випічки сходить до стародавніх солярним культів. Можна зробити їх і багатокутники.
Випікаємо. Акуратно перекладаємо хвіртки на деко, змащене маслом (непогано б простелити його пекарської папером, а вже потім змастити її). Ставимо деко з хвіртками в розігріту до 180-200 градусів духовку. Випікаємо протягом 20-25 хвилин. На кожну з готових гарячих хвірток кладемо по маленькому шматочку вершкового масла і зверху присипаємо сиром. Чекаємо, поки сир трохи розплавився. Ще хвилин 15 потрібно почекати, поки хвіртки трохи подстинут. Подаємо до столу і насолоджуємося чудовим блюдом північній кухні. До хвіртки можна подавати чай, кава, трав'яні настої, ягідні морси, кисле молоко.

Іноді роблять тісто з суміші житнього і пшеничного борошна. У старовину пшениця в північних краях не виростала, тому пшенична мука була занадто дорогою.
В якості начинок можна використовувати готову гречку, рис або інші каші, змішані з подрібненими грибами. Гриби можуть використовуватися солоні або мариновані - тоді їх попередньо промивають. Можна використовувати і свіжі гриби, в цьому випадку їх попередньо відварюють або пасерують з цибулею - теж виходить дуже смачно.
Рекомендуємо добрі рецепти

Шаньги з картоплею - рецепт
Як ви думає, що таке шаньги? Як би екзотично не була назва, блюдо це російське, поширення набуло на півночі Росії. Готувати шаньги можна з різними

Картопляний пиріг
Якщо вам не хочеться возитися з тестом, радимо приготувати картопляний пиріг. Для цього рецепта згодиться відварна картопля, або вчорашнє пюре, пара

Шаньги наливні - рецепт
Шаньги - це відкриті пиріжки, змащені зверху начинкою. Їх можна подавати як хлібець до перших страв або просто окремо. Сьогодні ми розповімо, як

Сирна ватрушка
Ватрушки - це смачні відкриті пиріжки з начинкою. Їх досить багато різновидів: королевська, французька, угорська, з повидлом. Сьогодні ми поговоримо

Рогалики з маком
Рогалики - це смачна випічка до чаю або кави. Вони являють собою рулетики з різноманітними начинками. І зараз ми розповімо, як їх смачно і

Печиво із житнього борошна
Якщо не знаєте щоб такого смачненького приготувати до чаю, кави, какао в недільний день, пропонуємо спекти печиво із житнього борошна. Таке корисне