Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Печиво із житнього борошна

Печиво із житнього борошна

17-01-2015, 16:23
13 908
Печиво із житнього борошна
Іноді хочеться якогось смачного печива до чаю, кави, какао і навіть до пива. Домашнього печива, без всяких некорисних добавок. Смачне домашнє печиво можна пекти не тільки з пшеничного борошна, але і з житнього. Вироби з житнього борошна, безумовно, корисніше виробів з пшеничного, особливо для тих, хто стежить за своєю стрункістю. Можливі варіанти з солодким, нейтральним і солонуватим смаком.

Рецепт пісного печива із житнього борошна


Інгредієнти:

  • борошно житнє тонкого помелу - близько 2 склянок;

  • вода або молоко - близько 1 склянки;

  • кухонна сіль - 1 щіпка;

  • масло рослинне - 2-3 ст. ложки.


  • Приготування
    Просіваємо борошно гіркою в миску. Робимо поглиблення, додаємо дрібку солі, рослинна олія, і, потроху додаючи молоко або воду, замішуємо тісто (це зручно робити виделкою). Тісто не повинно бути занадто крутим або занадто рідким. Змазаними маслом руками ретельно вимішуємо тісто, щоб зробити його еластичним.
    З тіста розкочуємо пласт і вирізаємо печенюшки, користуючись склянкою або спеціальної пробивний формою. Виделкою наносимо довільні візерунки на поверхні. Печиво можна спекти на сухій сковороді або на листі в духовій шафі.
    Якщо готуємо печиво у великих кількостях, останній спосіб значно зручніше; деко, зрозуміло, треба змастити маслом або простелити промасленим пекарської папером. Якщо хочете, щоб печиво мало глянсову поверхню - перед запіканням змастіть поверхню яєчним білком (з допомогою силіконової кисті). Якщо печиво передбачається вживати під пиво, непогано додати в нього насіння кмину, коріандру фенхелю, можна і збільшити кількість солі (покласти в тісто не 1 щіпку, а 3) - буде смачно і цілком гармонійно. Якщо планується подати печиво із житнього борошна з молоком або кисломолочними напоями, добре включити до складу тесту кунжутне насіння.
    Діючи приблизно згідно тієї ж рецептурою, можна спекти вівсяне печиво з житнім борошном. Таке поєднання цілком гармонійно і корисно. Ви можете широко варіювати суміш борошна житнього і вівсяної в різних пропорціях.

    Ситне і щільне печиво із житнього борошна


    Інгредієнти:

  • борошно житнє - близько 2 склянки;

  • цукор-пісок - 2-3 ст. ложки;

  • яйце куряче - 1-2 шт.;

  • сметана натуральна - 2-4 ст. ложки;

  • сода харчова - 1 щіпка;

  • масло вершкове натуральне - 50 р.


  • Приготування
    Яйця розбиваємо в миску, додаємо цукор, розтоплене (до кипіння не доводимо) вершкове масло і сметану. Додаємо щіпку соди і, підмішуючи просіяне борошно, замішуємо тісто (воно має бути досить крутим). Тісто ретельно вимішуємо-промешиваем, потім розкочуємо тонким шаром. Склянкою або з допомогою спеціальної форми вибиваємо печенюшки і наколюємо виделкою довільні візерунки. Випікаємо в розігрітій до середньої температури духовій шафі на змащеному або простеленном пекарської папером деко. Готове печиво змащуємо яєчним білком за допомогою пензля.
    Можна спекти смачне печиво із житнього борошна, використовуючи дріжджове тісто. Таке печиво (або міні-булочки) з нейтральним смаком буде дуже доречно до будь-якої трапези.

    Печиво із житнього борошна


    Інгредієнти:

  • житнє борошно - близько 3-х склянок;

  • пшеничне борошно - 1-2 склянки;

  • молоко або вода - близько 3-х склянок;

  • цукор - 2 ч. ложки;

  • насіння льону та кунжуту - 2 ст. ложки;

  • рослинна олія;

  • сіль.


  • Приготування
    Печиво із житнього борошна
    Опара: змішаємо трохи тепле молоко (або воду) з цукром і дріжджами. Помістимо в тепле місце хвилин на 20. Коли опара підійшла і добре запенилась, додаємо дрібку солі і підмішуємо просіяне борошно. Додаємо лляне та/або кунжутне насіння і вимішуємо тісто. Скачуємо ком, накриваємо чистою серветкою і ставимо в тепле місце. Коли тісто підійшло і добре збільшилася в обсязі, обминаємо його і промешиваем.
    Цикл повторюємо 1-2 рази. Ділимо тісто на невеликі грудочки приблизно однакових розмірів, з яких формуємо круглі булочки, плоскі знизу. Маємо майбутні булочки на змащеному або простеленном деко і випікаємо до готовності. Подаємо з сиром і вершковим маслом.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Млинці з житнього борошна
    Млинці з житнього борошна
    Млинці з житнього борошна виходять ніжними і мають солодкуватий смак. І якщо у вас під рукою залишилося мало пшеничного борошна зробіть млинці з
    Хліб з житнього борошна
    Хліб з житнього борошна
    Житній хліб набагато корисніше білого пшеничного та інших видів хлібобулочних виробів, тому що в ньому міститься набагато більше вітамінів і
    Сирне печиво
    Сирне печиво
    Сирне печиво послужить прекрасною альтернативою багатьом не корисним закусок кшталт чіпсів і сухариків. Таке печиво можна подати дітям, до склянці
    Солоне печиво
    Солоне печиво
    Солоне печиво - це прекрасна закуска до пива, а також відмінне доповнення до чашки чаю в сімейному колі. Додаткові інгредієнти у вигляді прованських
    Домашні пряники - рецепт
    Домашні пряники - рецепт
    Домашня випічка завжди краще магазинної. І сьогодні мова піде про дивовижних ароматних пряниках, які досить просто приготувати в домашніх умовах.
    Печиво з інжиром
    Печиво з інжиром
    Печиво з інжиром - корисне і смачне ласощі до чаю в колі сім'ї. Інжир сприяє гарному травленню і роботі дихальної системи. Давайте детально