Хліб з житнього борошна
Житній хліб набагато корисніше пшеничного, білого та інших видів хлібобулочних виробів. Чому? Та тому, що в житньому борошні міститься безліч вітамінів і корисних мінералів, які роблять благотворний вплив на організм і допомагають стежити за фігурою.
Інгредієнти:
Для закваски:
сирі дріжджі - 6 г;
тепла вода - 375 мл;
борошно - 125 р.
Для тіста:
житня мука - 2 кг;
тепла вода - 750 мл;
сіль - 20 р.
Приготування
Хліб з житнього борошна готується протягом кількох днів. У перший день ми робимо закваску. Для цього розчиняємо дріжджі в теплій воді, додаємо трохи борошна, замішуємо однорідне густе тісто, трохи присипаємо його борошном, накриваємо щільною тканиною і прибираємо в тепло рівно на добу. У другий день, поступово розчиняємо отриману закваску в склянці води до тих пір, поки воно не стане рідким. Тепер беремо зручну глибоку посуд, вливаємо в неї залишки теплої кип'яченої води і викладаємо всю рідку закваску. Додаємо в отриману суміш приблизно 1/3 частину житнього борошна, дуже швидко все перемішуємо, розрівнюємо ложкою і присипаємо зверху борошном.
Закрити посуд кришкою і ставимо на підлогу дні в тепле місце. Після закінчення цього часу додаємо трохи солі і висипаємо залишки борошна. Тепер починаємо вимішувати тісто - це потрібно робити дуже довго й ретельно. Після вимішування поділяємо його на частини, формуємо короваї, накриваємо їх тканиною і залишаємо в теплому місці для підняття і збільшення в розмірі в 2 рази. Якщо ви будете випікати хліб з житнього борошна у справжній сільській печі, то його смак вийде просто незабутнім, а час запікання складе приблизно 2-25 години. При виготовленні ж хліба в хлібопічці час готування буде залежати тільки від моделі вашого приладу.
Інгредієнти:
кефір - 1 склянка;
борошно житнє - 15 ст.;
злакові пластівці - 05 ст.;
масло рослинне - 2 ст. ложки;
льняна макуха - 2 ст. ложки;
насіння льону - 15 ст. ложки;
сода - 05 ч. ложки;
розпушувач - 05 ч. ложки;
сіль - 05 ч. ложки;
цукор - 2 ч. ложки.
Приготування
Для приготування хліба з житнього борошна, кефір з'єднуємо з рослинним маслом, кладемо пластівці, сіль, макуха, додаємо цукровий пісок, борошно і соду з розпушувачем. Перемішуємо масу і даємо тісту постояти хвилин 20. Далі формуємо з нього коровай і запікаємо в духовці близько 30-40 хвилин при 200 градусах. Ось і все, м'який і ароматний хліб готовий.
Рецепт хліба з житнього борошна
Інгредієнти:
Для закваски:
Для тіста:
Приготування
Хліб з житнього борошна готується протягом кількох днів. У перший день ми робимо закваску. Для цього розчиняємо дріжджі в теплій воді, додаємо трохи борошна, замішуємо однорідне густе тісто, трохи присипаємо його борошном, накриваємо щільною тканиною і прибираємо в тепло рівно на добу. У другий день, поступово розчиняємо отриману закваску в склянці води до тих пір, поки воно не стане рідким. Тепер беремо зручну глибоку посуд, вливаємо в неї залишки теплої кип'яченої води і викладаємо всю рідку закваску. Додаємо в отриману суміш приблизно 1/3 частину житнього борошна, дуже швидко все перемішуємо, розрівнюємо ложкою і присипаємо зверху борошном.
Закрити посуд кришкою і ставимо на підлогу дні в тепле місце. Після закінчення цього часу додаємо трохи солі і висипаємо залишки борошна. Тепер починаємо вимішувати тісто - це потрібно робити дуже довго й ретельно. Після вимішування поділяємо його на частини, формуємо короваї, накриваємо їх тканиною і залишаємо в теплому місці для підняття і збільшення в розмірі в 2 рази. Якщо ви будете випікати хліб з житнього борошна у справжній сільській печі, то його смак вийде просто незабутнім, а час запікання складе приблизно 2-25 години. При виготовленні ж хліба в хлібопічці час готування буде залежати тільки від моделі вашого приладу.
Бездріжджовий хліб із житнього борошна
Інгредієнти:
Приготування
Для приготування хліба з житнього борошна, кефір з'єднуємо з рослинним маслом, кладемо пластівці, сіль, макуха, додаємо цукровий пісок, борошно і соду з розпушувачем. Перемішуємо масу і даємо тісту постояти хвилин 20. Далі формуємо з нього коровай і запікаємо в духовці близько 30-40 хвилин при 200 градусах. Ось і все, м'який і ароматний хліб готовий.
Рекомендуємо добрі рецепти
Житній хліб в духовці
Якщо ви віддаєте перевагу всі готувати самостійно, а не купувати в магазині, то варто задуматися і про випіканні хліба. Приготувати булочку пишного,
«Бородинський» хліб - рецепт
Бородінський - це назва знайоме багатьом людям. Адже хліб з цією назвою їдять багато, воліючи його звичайному білому цеглинці. Хочете зробити
Житній хліб на заквасці
Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. А як його правильно і смачно приготувати ми розповімо в нашій статті.
Хліб без дріжджів в хлібопічці
Любителів бездріжджового хліба дуже багато, а тому сьогодні ми вирішили розповісти про рецепти його приготування, причому не про простих, а для вашої
Житній хліб в хлібопічці
Житній хліб - один з небагатьох корисних представників хлібобулочних виробів, який має щільний і дуже ароматний м'якуш, зажаристую скоринку і злегка
Хліб без дріжджів - рецепти
Дріжджі є основною складовою повітряного хліба. Але в деяких випадках можна обійтися і без них. Як? Ми розповімо в нашій сьогоднішній статті. Читаємо