Вернуться назад Распечатать

Хліб з житнього борошна

Хліб з житнього борошна
Житній хліб набагато корисніше пшеничного, білого та інших видів хлібобулочних виробів. Чому? Та тому, що в житньому борошні міститься безліч вітамінів і корисних мінералів, які роблять благотворний вплив на організм і допомагають стежити за фігурою.

Рецепт хліба з житнього борошна


Інгредієнти:
Для закваски:

  • сирі дріжджі - 6 г;

  • тепла вода - 375 мл;

  • борошно - 125 р.


  • Для тіста:

  • житня мука - 2 кг;

  • тепла вода - 750 мл;

  • сіль - 20 р.


  • Приготування
    Хліб з житнього борошна готується протягом кількох днів. У перший день ми робимо закваску. Для цього розчиняємо дріжджі в теплій воді, додаємо трохи борошна, замішуємо однорідне густе тісто, трохи присипаємо його борошном, накриваємо щільною тканиною і прибираємо в тепло рівно на добу. У другий день, поступово розчиняємо отриману закваску в склянці води до тих пір, поки воно не стане рідким. Тепер беремо зручну глибоку посуд, вливаємо в неї залишки теплої кип'яченої води і викладаємо всю рідку закваску. Додаємо в отриману суміш приблизно 1/3 частину житнього борошна, дуже швидко все перемішуємо, розрівнюємо ложкою і присипаємо зверху борошном.
    Закрити посуд кришкою і ставимо на підлогу дні в тепле місце. Після закінчення цього часу додаємо трохи солі і висипаємо залишки борошна. Тепер починаємо вимішувати тісто - це потрібно робити дуже довго й ретельно. Після вимішування поділяємо його на частини, формуємо короваї, накриваємо їх тканиною і залишаємо в теплому місці для підняття і збільшення в розмірі в 2 рази. Якщо ви будете випікати хліб з житнього борошна у справжній сільській печі, то його смак вийде просто незабутнім, а час запікання складе приблизно 2-25 години. При виготовленні ж хліба в хлібопічці час готування буде залежати тільки від моделі вашого приладу.

    Бездріжджовий хліб із житнього борошна


    Інгредієнти:

  • кефір - 1 склянка;

  • борошно житнє - 15 ст.;

  • злакові пластівці - 05 ст.;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • льняна макуха - 2 ст. ложки;

  • насіння льону - 15 ст. ложки;

  • Хліб з житнього борошна

  • сода - 05 ч. ложки;

  • розпушувач - 05 ч. ложки;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • цукор - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Для приготування хліба з житнього борошна, кефір з'єднуємо з рослинним маслом, кладемо пластівці, сіль, макуха, додаємо цукровий пісок, борошно і соду з розпушувачем. Перемішуємо масу і даємо тісту постояти хвилин 20. Далі формуємо з нього коровай і запікаємо в духовці близько 30-40 хвилин при 200 градусах. Ось і все, м'який і ароматний хліб готовий.