Житній хліб набагато корисніше пшеничного, білого та інших видів хлібобулочних виробів. Чому? Та тому, що в житньому борошні міститься безліч вітамінів і корисних мінералів, які роблять благотворний вплив на організм і допомагають стежити за фігурою.
Рецепт хліба з житнього борошна
Інгредієнти: Для закваски:
сирі дріжджі - 6 г; тепла вода - 375 мл; борошно - 125 р. Для тіста:
житня мука - 2 кг; тепла вода - 750 мл; сіль - 20 р. Приготування Хліб з житнього борошна готується протягом кількох днів. У перший день ми робимо закваску. Для цього розчиняємо дріжджі в теплій воді, додаємо трохи борошна, замішуємо однорідне густе тісто, трохи присипаємо його борошном, накриваємо щільною тканиною і прибираємо в тепло рівно на добу. У другий день, поступово розчиняємо отриману закваску в склянці води до тих пір, поки воно не стане рідким. Тепер беремо зручну глибоку посуд, вливаємо в неї залишки теплої кип'яченої води і викладаємо всю рідку закваску. Додаємо в отриману суміш приблизно 1/3 частину житнього борошна, дуже швидко все перемішуємо, розрівнюємо ложкою і присипаємо зверху борошном.
Закрити посуд кришкою і ставимо на підлогу дні в тепле місце. Після закінчення цього часу додаємо трохи солі і висипаємо залишки борошна. Тепер починаємо вимішувати тісто - це потрібно робити дуже довго й ретельно. Після вимішування поділяємо його на частини, формуємо короваї, накриваємо їх тканиною і залишаємо в теплому місці для підняття і збільшення в розмірі в 2 рази. Якщо ви будете випікати хліб з житнього борошна у справжній сільській печі, то його смак вийде просто незабутнім, а час запікання складе приблизно 2-25 години. При виготовленні ж хліба в хлібопічці час готування буде залежати тільки від моделі вашого приладу.
Бездріжджовий хліб із житнього борошна
Інгредієнти: кефір - 1 склянка; борошно житнє - 15 ст.; злакові пластівці - 05 ст.; масло рослинне - 2 ст. ложки; льняна макуха - 2 ст. ложки; насіння льону - 15 ст. ложки; сода - 05 ч. ложки; розпушувач - 05 ч. ложки; сіль - 05 ч. ложки; цукор - 2 ч. ложки. Приготування Для приготування хліба з житнього борошна, кефір з'єднуємо з рослинним маслом, кладемо пластівці, сіль, макуха, додаємо цукровий пісок, борошно і соду з розпушувачем. Перемішуємо масу і даємо тісту постояти хвилин 20. Далі формуємо з нього коровай і запікаємо в духовці близько 30-40 хвилин при 200 градусах. Ось і все, м'який і ароматний хліб готовий.