Незважаючи на екзотичну назву, шаньги - це страва російської кухні, широко поширене на півночі Росії. На відміну від своїх найближчих «родичок» -ватрушок, шаньги завжди готувалися вигляді шайбочок з розмазаною по верхівці начинкою, і ніяких спеціальних поглиблень для неї не робилося. До того ж начинкою для шанежек ніколи не служили солодкі і рідкі інгредієнти, тому такого поняття як «заливні шаньги» у грамотного кулінара існувати не повинно.
Найбільш поширеним рецептом цієї здоби є варіант з використанням картоплі, тому дану статтю ми присвятимо тому, як приготувати картопляні шаньги. Відштовхуючись від прочитаних рецептів, ви надалі зможете приготувати ці «пиріжки» використовуючи практично будь-яку начинку.
Сибірські картопляні шаньги
Інгредієнти: Для тіста:
кисле молоко - 1 ст.; борошно житнє - 300 г; масло вершкове - 2 ст. ложки; яйце - 1 шт.; сіль - за смаком. Для начинки:
картопля - 3 шт.; сметана - 3 ст. ложки; вершки - 50 мл; яйце - 1 шт. Приготування Перед тим як приготувати шаньги з картоплею, необхідно поставити сам картопля вариться в підсоленій воді, не забувши попередньо вимити і очистити його.
В цей час готуємо тісто. Воно робиться прісним, тобто, в автентичному рецепт його приготування немає ні дріжджів, ні пекарського порошку, а своєю м'якістю і ситністю тісто зобов'язана великим кількістю здоби у своєму складі.
Приготування тіста не таїть особливої складності: сухі інгредієнти спочатку ретельно змішують, і потім до них додають заздалегідь підготовлену здобу у вигляді яєць, кислого молока і топленого вершкового масла. З готового м'якого тіста розкачують круглі заготовки, краї яких, по периметру, злегка прощипивают.
Коли шанежки зліплені - приступаємо до начинки: картоплю розминаємо з вершками в щільне пюре, додаємо сіль, додаємо яєчний жовток і розмазуємо готову масу по поверхні шаньги. Перед тим як спекти шаньги з картоплею по цьому рецепту, кожну з них промащують сметаною, а після поміщають в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин.
Готові шаньги повторно промащують вершковим маслом і подають до столу.
Картопляні шаньги з салом, з прісного тіста
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 300 г; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1/3 ст. ложки; масло рослинне - 2 ст. ложки; молоко - 100 мл Для начинки:
картопля - 3 шт.; яйце - 1 шт.; масло вершкове - 30 г; вершки - 100 мл; сіль - за смаком; сало - 100 р. Приготування Почнемо з тіста: м'яке вершкове масло змішуємо зі сметаною до однорідності. Туди ж додаємо рослинне масло і сіль, наливаємо молоко. Доводимо тісто до потрібної консистенції підсипаючи просіяне борошно (готове тісто має бути однорідним і м'яким, але не липнути до рук). Відправляємо тісто «відпочивати» на 20-30 хвилин у холодильник, а тим часом займемося начинкою:
картоплю очистимо й наріжемо, поставимо варитися в підсоленій воді; сало наріжемо кубиками і обсмажимо до шкварок (можна разом з ріпчастою цибулею).
Коли картопля буде готовий - пюрируем його з додаванням вершків, яєчного жовтка і вершкового масла. Як тільки консистенція стане однорідною - начинка готова, і до неї можна підсипати шкварки.
Тісто дістаємо з холодильника і ділимо на рівні кульки, кожен злегка розкачуємо і рясно змащуємо картопляною начинкою. Як тільки шаньги з картоплею будуть готові, їх можна ставити випікатися в духовку при 180 градусах 15 хвилин. Перед подачею пиріжки повинні постояти, закутані рушником, хвилин 10-15. Приємного апетиту!