Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пшенично-житній хліб

Пшенично-житній хліб

19-03-2015, 19:24
1 788
Пшенично-житній хліб
Що б не говорили, але з хлібом також можна експериментувати на кухні. Якщо вам вже доводилося готувати пшеничні і житні хлібини окремо, то чому б не спробувати змішати обидва види тіста і не приготувати новий смачний і цікавий мікс?

Рецепт пшенично-житнього хліба


Інгредієнти:
Для хліба:

  • житнє борошно - 350 г;

  • пшеничне борошно - 150 г;

  • сіль - 10 г;

  • сухі дріжджі - 10 г;

  • чорна патока - 50 мл;

  • вода - 140 мл;

  • ель - 250 мл


  • Для начинки:

  • ель - 150 мл;

  • житнє борошно - 100 г;

  • цукор - щіпка;

  • вівсяні пластівці - 1 жменя.


  • Приготування
    Обидва види борошна просіваємо і змішати в глибокій мисці з сіллю і дріжджами. У суміш додаємо патоку, 100 мл води і 150 мл еля. Змішуємо всі інгредієнти, поки тісто не сформується єдиний щільний шар. Поступово підливаємо залишився ель і воду і знову все ретельно перемішуємо. Отримане тісто має бути м'яким, але не липким.
    Тісто викладаємо на подпиленную борошном поверхню і вимішуємо 5-10 хвилин. Добре вимішане тісто викладаємо в змащену олією миску і залишаємо підходити в теплі 2 години.
    Для начинки змішуємо ель із борошном і цукром до утворення липкої маси. Змащуємо отриманою сумішшю поверхню буханця, присипаємо вівсяними пластівцями і залишаємо тісто підійти вдруге 15 години. Наш пшенично-житній хліб повинен випікатися в духовці 25 хвилин при 220 градусах, а потім ще 10 хвилин при 200 градусах.

    Пшеничний хліб житній заквасці


    Інгредієнти:

  • закваска - 340 г;

  • пшеничне борошно - 640 г;

  • свіжі дріжджі - 4 г;

  • вода - 350 мл;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Всі інгредієнти замішуємо з просіяним борошном і залишаємо тісто на 1 годину в теплі. Тісто вимішуємо, постійно розтягуючи і складаючи його. Повторюємо процедуру кілька разів, а потім викладаємо кулька з тіста в змащену маслом миску ще на 30 хвилин.
    Тісто, що підійшло формуємо в буханець, залишаємо підійти 2 години, надрізаємо і скроплюємо водою з пульверизатора. Випікаємо хліб в духовці, поставивши вниз ємність з окропом, при 240 градусах 10-15 хвилин. Потім ємність дістаємо, знижуємо температуру до 210 градусів, і продовжуємо готування ще 30-35 хвилин.
    Якщо ви готуєте пшенично-житній хліб в хлібопічці, то скористайтеся режимом "Французький хліб" на 6 годин.

    Як спекти пшенично-житній хліб з насінням?


    Смачний і корисний хліб з насінням має щільним м'якушем, а за рахунок великої кількості клітковини добре очищаємо травний тракт від шлаків.
    Інгредієнти:

  • суміш з насіння гарбуза і соняшнику - 100 г;

  • тепла вода - 300 мл;

  • коричневий цукор - 50 г;

  • сухі дріжджі - 2 ч. ложки;

  • рослинна олія - 25 мл;

  • житнє борошно - 250 г;

  • пшеничне борошно - 150 г;

  • сіль - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Насіння обсмажуємо в духовці при 180 градусах 15 хвилин. Жменю насіння відкладаємо, а все інше пересипаємо в миску і змішуємо з водою, цукром і дріжджами. Залишаємо суміш на кілька хвилин, а потім додаємо масло, просіяне борошно і сіль. Замішуємо щільне, не липнущее до рук тісто і залишаємо його на 10 хвилин, після чого обминаємо його ще 10 секунд і повертаємо
    Пшенично-житній хліб
    назад в миску. Даємо тісту відпочити 45 хвилин.
    Форму для випікання хліба покриваємо пекарської папером, викладаємо в неї тісто, накриваємо його і залишаємо підійти на чверть. Посипаємо верхівку буханця залишками насіння і ставимо хліб в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин. Приготовлений хліб досить крихкий, тому йому необхідно дати трохи осісти протягом дня.
    До речі, пшенично-житній хліб можна приготувати і в мультиварці. Виставте режим випічка на 1 годину 10 хвилин, обсмажену з одного боку, переверніть буханець і доготовьте ще 20-25 хвилин.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Житній хліб в духовці
    Житній хліб в духовці
    Якщо ви віддаєте перевагу всі готувати самостійно, а не купувати в магазині, то варто задуматися і про випіканні хліба. Приготувати булочку пишного,
    Житній хліб на заквасці
    Житній хліб на заквасці
    Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. А як його правильно і смачно приготувати ми розповімо в нашій статті.
    Житній хліб в мультиварці
    Житній хліб в мультиварці
    Без хліба не обходиться жодна трапеза. І, звичайно ж, домашня випічка краще покупної. І сьогодні ми розповімо, як спекти корисний житній хлібець в
    Житній хліб в хлібопічці
    Житній хліб в хлібопічці
    Житній хліб - один з небагатьох корисних представників хлібобулочних виробів, який має щільний і дуже ароматний м'якуш, зажаристую скоринку і злегка
    Хліб без дріжджів - рецепти
    Хліб без дріжджів - рецепти
    Дріжджі є основною складовою повітряного хліба. Але в деяких випадках можна обійтися і без них. Як? Ми розповімо в нашій сьогоднішній статті. Читаємо
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками
    Хліб з родзинками - відмінний варіант для ранкового сніданку: можна зробити тост з джемом або канапе з маслом і рибою. Давайте розберемося, як