Що б не говорили, але з хлібом також можна експериментувати на кухні. Якщо вам вже доводилося готувати пшеничні і житні хлібини окремо, то чому б не спробувати змішати обидва види тіста і не приготувати новий смачний і цікавий мікс?
Рецепт пшенично-житнього хліба
Інгредієнти: Для хліба:
житнє борошно - 350 г; пшеничне борошно - 150 г; сіль - 10 г; сухі дріжджі - 10 г; чорна патока - 50 мл; вода - 140 мл; ель - 250 мл Для начинки:
ель - 150 мл; житнє борошно - 100 г; цукор - щіпка; вівсяні пластівці - 1 жменя. Приготування Обидва види борошна просіваємо і змішати в глибокій мисці з сіллю і дріжджами. У суміш додаємо патоку, 100 мл води і 150 мл еля. Змішуємо всі інгредієнти, поки тісто не сформується єдиний щільний шар. Поступово підливаємо залишився ель і воду і знову все ретельно перемішуємо. Отримане тісто має бути м'яким, але не липким.
Тісто викладаємо на подпиленную борошном поверхню і вимішуємо 5-10 хвилин. Добре вимішане тісто викладаємо в змащену олією миску і залишаємо підходити в теплі 2 години.
Для начинки змішуємо ель із борошном і цукром до утворення липкої маси. Змащуємо отриманою сумішшю поверхню буханця, присипаємо вівсяними пластівцями і залишаємо тісто підійти вдруге 15 години. Наш пшенично-житній хліб повинен випікатися в духовці 25 хвилин при 220 градусах, а потім ще 10 хвилин при 200 градусах.
Пшеничний хліб житній заквасці
Інгредієнти: закваска - 340 г; пшеничне борошно - 640 г; свіжі дріжджі - 4 г; вода - 350 мл; сіль - щіпка. Приготування Всі інгредієнти замішуємо з просіяним борошном і залишаємо тісто на 1 годину в теплі. Тісто вимішуємо, постійно розтягуючи і складаючи його. Повторюємо процедуру кілька разів, а потім викладаємо кулька з тіста в змащену маслом миску ще на 30 хвилин.
Тісто, що підійшло формуємо в буханець, залишаємо підійти 2 години, надрізаємо і скроплюємо водою з пульверизатора. Випікаємо хліб в духовці, поставивши вниз ємність з окропом, при 240 градусах 10-15 хвилин. Потім ємність дістаємо, знижуємо температуру до 210 градусів, і продовжуємо готування ще 30-35 хвилин.
Якщо ви готуєте пшенично-житній хліб в хлібопічці, то скористайтеся режимом "Французький хліб" на 6 годин.
Як спекти пшенично-житній хліб з насінням?
Смачний і корисний хліб з насінням має щільним м'якушем, а за рахунок великої кількості клітковини добре очищаємо травний тракт від шлаків.
Інгредієнти: суміш з насіння гарбуза і соняшнику - 100 г; тепла вода - 300 мл; коричневий цукор - 50 г; сухі дріжджі - 2 ч. ложки; рослинна олія - 25 мл; житнє борошно - 250 г; пшеничне борошно - 150 г; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Насіння обсмажуємо в духовці при 180 градусах 15 хвилин. Жменю насіння відкладаємо, а все інше пересипаємо в миску і змішуємо з водою, цукром і дріжджами. Залишаємо суміш на кілька хвилин, а потім додаємо масло, просіяне борошно і сіль. Замішуємо щільне, не липнущее до рук тісто і залишаємо його на 10 хвилин, після чого обминаємо його ще 10 секунд і повертаємо
назад в миску. Даємо тісту відпочити 45 хвилин.
Форму для випікання хліба покриваємо пекарської папером, викладаємо в неї тісто, накриваємо його і залишаємо підійти на чверть. Посипаємо верхівку буханця залишками насіння і ставимо хліб в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин. Приготовлений хліб досить крихкий, тому йому необхідно дати трохи осісти протягом дня.
До речі, пшенично-житній хліб можна приготувати і в мультиварці. Виставте режим випічка на 1 годину 10 хвилин, обсмажену з одного боку, переверніть буханець і доготовьте ще 20-25 хвилин.