Як готувати спаржу?
Спаржа - дуже корисна рослина, з її стебел можна готувати різні делікатесні страви, смачні і корисні. Деякі не наважуються купувати спаржу в супермаркетах просто тому, що не знають, як її правильно приготувати.
Найбільш поширений спосіб приготування спаржі - варка (можна на пару). Варену спаржу використовують як основи для різних салатів або інших страв, а можна просто заправити готову відварну спаржу маслом або соусом.
Процес приготування
Перед приготуванням необхідно очистити спаржу. Два основних відомих виду харчової спаржі (білу і зелену) чистять по-різному. Білу спаржу чистять тільки під верхівкою, а зелену - вниз з середини стебла. Краще використовувати для цього спеціальний ніж-овощечистку з лезом особливої форми і заточування. У вже очищених стебел спаржі потрібно відрізати з кінця по 1-2 сантиметри. Далі пагони спаржі слід скласти в пучок 6-10 штук і підрівняти їх. Перед варінням треба зв'язати пучки простий білої або кухарської ниткою, а краще - гілочкою петрушки або кропу: так вийде ароматніше.
Варимо спаржу правильно
Варити спаржу треба в підсоленій воді, недовго. При бажанні можна додати у воду трохи меду і лимон. Скільки хвилин варити спаржу? Білу спаржу зазвичай варять довше, ніж зелену - приблизно хвилин 10-15 хвилин, зеленої ж, щоб зваритися, вистачає 3-8 хвилин. Слід врахувати, що кінчики спаржі варяться дещо швидше, ніж самі стебла, тому пучок спаржі краще поміщати в ємність з киплячою водою кінчиками вгору, причому добре б, щоб кінчики знаходилися над поверхнею. Краще всього готувати спаржу в спеціальному ситі циліндричної форми з ручкою. В сито ставлять пучок спаржі, потім сито занурюють в каструлю, де кипить вода. Коли спаржа зварилася, потрібно вийняти сито, дати стекти воді. Готову спаржу перекладаємо на сервірувальну тарілку і поливаємо олією (можна розтопленим вершковим, а можна оливковою) або яким-небудь соусом.
Найбільш гармонійно смак спаржі поєднується зі смаком голландського соусу на основі вершкового масла, лимонного соку і яєчних жовтків. Можна використовувати сметанно-часниковий соус, лимонно-часниковий, майонез власного приготування, розплавлений сир типу камамбер, тертий пармезан з оливковою олією, натуральний несолодкий йогурт, оливково-горіховий соус.
Звичайно ж, існують інші способи приготування та інші рецепти зі спаржею. Її можна запікати, маринувати, а також додавати в різотто, омлети і різні соуси. Також можна використовувати спаржу в якості начинки для запіканок, оладок і пирогів.
Інгредієнти:
400 г спаржі;
2 курячих яйця;
100 мл натуральних вершків;
2-3 столових ложки рослинного масла;
сік половинки лимона;
зелень;
сіль;
2 зубчики часнику.
Приготування:
Пагони спаржі відваримо в невеликій кількості води і протремо через сито або опрацюємо в блендері. Приготуємо крем-суп, використовуючи відвар. Додамо круто зварені і протерті яйця, масло, вершки, подрібнені зелень і часник, сік лимона. Посолити, поперчити і перемішати. Можна розливати в супові чашки і подавати до столу.
Незвичайний рецепт
Якщо хочеться чогось гострого, дізнайтеся, як готувати спаржу по-корейськи. На жаль, так звану «спаржу по-корейськи» готують не з корисною спаржі, а з менш корисного соєвого напівфабрикату з назвою «суха спаржа».
Інгредієнти:
100 г сої фу-чжу (так званої «соєвого спаржі»);
2 зубчики часнику;
1 цибулина;
1 столова ложка кунжутного масла;
1 столова ложка соєвого соусу;
приправа «Лотос»;
гострий перцевий соус.
Приготування:
Приготування спаржі по-корейськи не займе багато часу. Напівфабрикат «суха спаржа» потрібно залити окропом і залишити на годинку, а після закінчення цього часу відкинути на друшляк. На сковороді в олії з кунжуту обсмажити ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями. Додати роздавлений часник, соєвий і перцевий соуси, і гарненько протомитися. Вміст сковороди додати в готовий продукт «суха спаржа», перемішати, додати приправу «Лотос», злегка остудити і подавати з чашкою маккори, соджу або чжонху.
Найбільш поширений спосіб приготування спаржі - варка (можна на пару). Варену спаржу використовують як основи для різних салатів або інших страв, а можна просто заправити готову відварну спаржу маслом або соусом.
Процес приготування
Перед приготуванням необхідно очистити спаржу. Два основних відомих виду харчової спаржі (білу і зелену) чистять по-різному. Білу спаржу чистять тільки під верхівкою, а зелену - вниз з середини стебла. Краще використовувати для цього спеціальний ніж-овощечистку з лезом особливої форми і заточування. У вже очищених стебел спаржі потрібно відрізати з кінця по 1-2 сантиметри. Далі пагони спаржі слід скласти в пучок 6-10 штук і підрівняти їх. Перед варінням треба зв'язати пучки простий білої або кухарської ниткою, а краще - гілочкою петрушки або кропу: так вийде ароматніше.
Варимо спаржу правильно
Варити спаржу треба в підсоленій воді, недовго. При бажанні можна додати у воду трохи меду і лимон. Скільки хвилин варити спаржу? Білу спаржу зазвичай варять довше, ніж зелену - приблизно хвилин 10-15 хвилин, зеленої ж, щоб зваритися, вистачає 3-8 хвилин. Слід врахувати, що кінчики спаржі варяться дещо швидше, ніж самі стебла, тому пучок спаржі краще поміщати в ємність з киплячою водою кінчиками вгору, причому добре б, щоб кінчики знаходилися над поверхнею. Краще всього готувати спаржу в спеціальному ситі циліндричної форми з ручкою. В сито ставлять пучок спаржі, потім сито занурюють в каструлю, де кипить вода. Коли спаржа зварилася, потрібно вийняти сито, дати стекти воді. Готову спаржу перекладаємо на сервірувальну тарілку і поливаємо олією (можна розтопленим вершковим, а можна оливковою) або яким-небудь соусом.
Заправка для спаржі
Найбільш гармонійно смак спаржі поєднується зі смаком голландського соусу на основі вершкового масла, лимонного соку і яєчних жовтків. Можна використовувати сметанно-часниковий соус, лимонно-часниковий, майонез власного приготування, розплавлений сир типу камамбер, тертий пармезан з оливковою олією, натуральний несолодкий йогурт, оливково-горіховий соус.
Звичайно ж, існують інші способи приготування та інші рецепти зі спаржею. Її можна запікати, маринувати, а також додавати в різотто, омлети і різні соуси. Також можна використовувати спаржу в якості начинки для запіканок, оладок і пирогів.
Суп з спаржі
Інгредієнти:
Приготування:
Пагони спаржі відваримо в невеликій кількості води і протремо через сито або опрацюємо в блендері. Приготуємо крем-суп, використовуючи відвар. Додамо круто зварені і протерті яйця, масло, вершки, подрібнені зелень і часник, сік лимона. Посолити, поперчити і перемішати. Можна розливати в супові чашки і подавати до столу.
Незвичайний рецепт
Якщо хочеться чогось гострого, дізнайтеся, як готувати спаржу по-корейськи. На жаль, так звану «спаржу по-корейськи» готують не з корисною спаржі, а з менш корисного соєвого напівфабрикату з назвою «суха спаржа».
Інгредієнти:
Приготування:
Приготування спаржі по-корейськи не займе багато часу. Напівфабрикат «суха спаржа» потрібно залити окропом і залишити на годинку, а після закінчення цього часу відкинути на друшляк. На сковороді в олії з кунжуту обсмажити ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями. Додати роздавлений часник, соєвий і перцевий соуси, і гарненько протомитися. Вміст сковороди додати в готовий продукт «суха спаржа», перемішати, додати приправу «Лотос», злегка остудити і подавати з чашкою маккори, соджу або чжонху.
Рекомендуємо добрі рецепти
Крем-суп з спаржі
Крем-суп зі спаржею є дуже корисним першою стравою. Адже спаржа - це джерело вітамінів і мікроелементів. Приготувати його досить просто і ми зараз
Салат зі спаржею
А ви знаєте, що спаржа дуже корисна? Якщо так, то ви точно повинні вживати її в їжу. Не знаєте як її приготувати? Що ж, тоді ми поділимося з вами
Яєчня - рецепт
Якщо ви думаєте, що вмієте готувати яєчню смачно, швидко і апетитно, то прочитайте цю статтю. Ви зрозумієте, що існує стільки різних і надзвичайно
Страви з спаржі
Спаржа - дуже корисний продукт, хоча багато господинь її практично не використовують в кулінарії. І тому сьогодні ми з вами поділимося кількома
Смажена спаржа
Спаржу незаслужено вважають невдалим овочем, адже при правильному приготуванні вона може стати гідним гарніром, і замінити вже набридлі картопля або
Спаржа по-корейськи
Любителям гострих корейських страв пропонуємо ще один рецепт у скарбничку - соєву спаржу фуджу по-корейськи. При бажанні соєвий варіант можна