» » Соус з базиліка

Соус з базиліка

Соус з базиліка
Базилік є незамінним компонентом безлічі соусів, без яких важко уявити значний список страв кавказької та європейської кухні.
Нижче ми розповімо, як заготовити на зиму базиліковий соус з томатами і опишемо нюанси приготування соусу песто.

Італійський томатний соус з помідорів з базиліком - рецепт на зиму


Інгредієнти:

  • стиглі помідори – 15 кг;

  • базилік свіжий – 1 середнього розміру пучок;

  • часникові великі зубці – 2 шт.;

  • олія оливкова першого віджиму – 20 мл;

  • олія оливкова рафінована – 35 мл;

  • цукровий пісок – 20 г або по смаку;

  • йодована сіль не велика – за смаком;

  • італійські трави (за бажанням) – за смаком.


  • Приготування
    Основою соусу в даному випадку виступають свіжі стиглі помідори. Безпосередньо перед приготуванням їх необхідно помити, зробити на кожному плоді хрестоподібні поверхневі надрізи і помістити на пару хвилин в окріп. Після цього окатываем томати крижаною водою і легко і невимушено знімаємо шкірку. Розрізаємо після цього кожен помідор на кілька частин. У сотейник або казан наливаємо рафінована і оливкова олія першого віджиму, прогріваємо його і закладаємо очищені і крупно нарізані часникові зубці. Після того як часникові шматочки трохи обсмажаться, додаємо до них підготовлені помідори і припускаємо на помірному вогні при частому помішуванні до випарювання рідини приблизно вдвічі.
    Тепер додаємо подрібнені довільно гілочки базиліка, сіль, цукровий пісок і при бажанні італійські трави за смаком, тушкуємо ще хвилин десять, після чого знімаємо з плити і пробиваємо заглибним блендером. Якщо текстура соусу на даному етапі схожа зі сметаною, то можна тільки довести його до кипіння й відразу приступати до розкладання по банках. При рідкої консистенції уварюємо заготівлю ще, і тільки після цього розливаємо по стерильним судинах і герметично укупориваем.
    В ідеалі необхідно помістити баночки з соусом для природної самостерилизации під теплу ковдру, перевернувши ємності кришками вниз.

    Рецепт соусу песто з базиліком


    Інгредієнти:

  • базилік свіжий зелений – 75 г;

  • горіхи кедрові очищені – 35 г;

  • великі часникові зубці – 2 шт.;

  • сир пармезан – 65 г;

  • сир пекоріно – 35 г;

  • олія оливкова першого віджиму – 85 мл;

  • сіль морська – щіпка.


  • Приготування
    Пікантний соус песто яскраво зеленого кольору готується безпосередньо перед вживанням і в ідеалі використовується для цього тільки мармурова ступка. Якщо спростити собі завдання і просто подрібнити всі інгредієнти в блендері, то зростає ймовірність отримання замість яскраво-зеленого бурого за кольором соусу з-за швидкого окислення базиліка.
    Спочатку готуємо сирну стружку, пропустивши обидва види сиру через дрібну тертку. Потім очищені часникові зубці, базилік зелений і кедрові горішки перетираємо з дрібкою морської солі до отримання зеленої пасти. Тепер всипаємо сирну стружку, ще раз розтираємо масу і доводимо до бажаної текстури додаванням оливкової олії.
    Додав: admin | 18-11-2016, 18:01
    Переглядів: 119