Базилік є незамінним компонентом безлічі соусів, без яких важко уявити значний список страв кавказької та європейської кухні.
Нижче ми розповімо, як заготовити на зиму базиліковий соус з томатами і опишемо нюанси приготування соусу песто.
Італійський томатний соус з помідорів з базиліком - рецепт на зиму
Інгредієнти: стиглі помідори – 15 кг; базилік свіжий – 1 середнього розміру пучок; часникові великі зубці – 2 шт.; олія оливкова першого віджиму – 20 мл; олія оливкова рафінована – 35 мл; цукровий пісок – 20 г або по смаку; йодована сіль не велика – за смаком; італійські трави (за бажанням) – за смаком. Приготування Основою соусу в даному випадку виступають свіжі стиглі помідори. Безпосередньо перед приготуванням їх необхідно помити, зробити на кожному плоді хрестоподібні поверхневі надрізи і помістити на пару хвилин в окріп. Після цього окатываем томати крижаною водою і легко і невимушено знімаємо шкірку. Розрізаємо після цього кожен помідор на кілька частин. У сотейник або казан наливаємо рафінована і оливкова олія першого віджиму, прогріваємо його і закладаємо очищені і крупно нарізані часникові зубці. Після того як часникові шматочки трохи обсмажаться, додаємо до них підготовлені помідори і припускаємо на помірному вогні при частому помішуванні до випарювання рідини приблизно вдвічі.
Тепер додаємо подрібнені довільно гілочки базиліка, сіль, цукровий пісок і при бажанні італійські трави за смаком, тушкуємо ще хвилин десять, після чого знімаємо з плити і пробиваємо заглибним блендером. Якщо текстура соусу на даному етапі схожа зі сметаною, то можна тільки довести його до кипіння й відразу приступати до розкладання по банках. При рідкої консистенції уварюємо заготівлю ще, і тільки після цього розливаємо по стерильним судинах і герметично укупориваем.
В ідеалі необхідно помістити баночки з соусом для природної самостерилизации під теплу ковдру, перевернувши ємності кришками вниз.
Рецепт соусу песто з базиліком
Інгредієнти: базилік свіжий зелений – 75 г; горіхи кедрові очищені – 35 г; великі часникові зубці – 2 шт.; сир пармезан – 65 г; сир пекоріно – 35 г; олія оливкова першого віджиму – 85 мл; сіль морська – щіпка. Приготування Пікантний соус песто яскраво зеленого кольору готується безпосередньо перед вживанням і в ідеалі використовується для цього тільки мармурова ступка. Якщо спростити собі завдання і просто подрібнити всі інгредієнти в блендері, то зростає ймовірність отримання замість яскраво-зеленого бурого за кольором соусу з-за швидкого окислення базиліка.
Спочатку готуємо сирну стружку, пропустивши обидва види сиру через дрібну тертку. Потім очищені часникові зубці, базилік зелений і кедрові горішки перетираємо з дрібкою морської солі до отримання зеленої пасти. Тепер всипаємо сирну стружку, ще раз розтираємо масу і доводимо до бажаної текстури додаванням оливкової олії.