» » Базилік – заготівля на зиму

Базилік – заготівля на зиму

Базилік – заготівля на зиму
Запашний аромат і пікантний смак базиліка підкорив серця багатьох любителів смачно поїсти. Влітку базилік можна як виростити у себе на ділянці, так і вільно купити на будь-якому ринку або в магазині. А що ж робити в не сезон, коли свіжа зелень якщо і пропонується покупцям в спеціалізованих магазинах, то за шаленою ціною? Рекомендуємо зробити смачні і корисні заготовки з базиліка, які допоможуть вам насолоджуватися улюбленим смаком круглий рік.

Заморожування базиліка – заготівля на зиму


При наявності вільного місця в морозильній камері найрозумніше буде свіжий базилік заморозити. Причому для цього можна брати як листя цілком, так і подрібнити їх ножем або в блендері. Практичні розфасовувати зелену масу порційно в маленьких пакетиках або загорнути базилік в харчову плівку у вигляді ковбаски і відрізати по потребі.

Паста з базиліка – рецепт заготівлі на зиму


Простий і доступний спосіб заготівлі базиліка на зиму – це приготування з нього ароматною пасти. Причому її можна просто заморозити у формочках для льоду, після чого скласти в пакети, так і розфасувати по банках для подальшого зберігання. Всі подробиці реалізації даної ідеї в даному рецепті.
Інгредієнти:

  • базилік свіжий – 1 великий пучок;

  • олія оливкова – 65 мл;

  • сіль кам'яна не йодована – 35 р.


  • Приготування
    Для заготівлі пасти підійде базилік будь-якого сорту. Необхідно взяти його великий пучок, сполоснути його під проточною водою і обсушити. Тепер обриваємо з гілочок всі листочки і вкладаємо їх в ємність блендера. Туди ж відправляємо сіль і масло оливкове (50 мл) і пробиваємо компоненти на високій швидкості роботи приладу протягом двох хвилин.
    Отриману пасту з базиліка або заморожуємо, або розкладаємо у стерильні баночки для зберігання їх у холодильнику. В останньому випадку необхідно зверху залити пасту чайною ложечкою оливкової олії.

    Базилік – заготівля на зиму в олії з часником і горіхами


    Приготувавши заготовку з базиліка з часником і горіхами, ви зможете забезпечити себе на зиму відмінною основою для соусу песто, яку необхідно буде просто доповнити тертим сиром.
    Інгредієнти:

  • базилік свіжий – 1 великий пучок;

  • горіхи волоські – 130 г;

  • олія оливкова – 65 мл;

  • часникові зубці – 4 шт.


  • Приготування
    Для приготування такої заготовки моєму базилік, обсушуємо, обриваємо листочки і разом з очищеними ядрами волоських горіхів і зубцями часниковими закладаємо в ємність блендера. Вливаємо олію оливкова і пробиваємо вміст чаші до отримання однорідної пасти. Розфасовуємо заготовку по банках, прикривають кришками, стерилізуємо в киплячій воді п'ятнадцять хвилин, а потім укупориваем і після охолодження відправляємо на зберігання в прохолодне місце.

    Приправа з зеленого базиліка з селерою і петрушкою – заготівля на зиму


    Доповнивши базилік селерою і петрушкою, а також приправивши зелень прянощами і часником, отримаємо відмінну приправу, яка, якщо розбавити її сметаною або майонезом, стане прекрасним супроводом до страв з м'яса, або просто доповнить скибочку хрусткого тосту.
    Інгредієнти:

  • базилік зелений – 190 г;

  • петрушка (зелень) – 190 г;

  • селера – 1 невеликий пучок;

  • хмелі-сунелі – 30 г;

  • стручки перцю чилі – 1-2 шт.;

  • часникові великі головки – 2-3 шт.;

  • сіль кам'яна не йодована – 95 р.


  • Приготування
    Щоб заготовити приправу на зиму за цим рецептом, споліскуємо зелень базиліка зеленого, а також петрушку і листя селери, а потім розстилаємо на рушник для просушування. Очищаємо також промиті стручки перчика чилі від плодоніжок і насіння, а часникові головки розбираємо на зубці, які в свою чергу також чистимо від лушпиння.
    Тепер необхідно всі підготовлені компоненти подрібнити. Для цього можна використовувати як м'ясорубку, так і блендер зі стаціонарною чашею. До отриманої перемеленої зеленої маси додаємо хмелі-сунелі сіль кам'яну не йодовану, перемішуємо і розфасовуємо за завчасно підготовленим сухим, простерилизованным ємкостей. Залишилося тільки закупорити заготівлю і відправити її в прохолодне місце для зберігання.
    Додав: admin | 19-11-2016, 08:55
    Переглядів: 82