» » Базилік на зиму – рецепти

Базилік на зиму – рецепти

Базилік на зиму – рецепти
Базилік, як і будь-яка інша зелень, гарний у свіжому вигляді. Але при великій кількості влітку запашних гілочок на кущах на грядці доцільно зробити з них запашні і корисні заготовки на зиму. Найпростіше зберегти зелень шляхом заморожування.
Як заморозити базилік на зиму?
Свіжий базилік можна заморожувати як цілими гілочками або листочками, так і в подрібненому вигляді. У першому випадку досить просто сполоснути зелень під прохолодною проточною водою, добре просушити, після чого розфасувати в пакети. Набагато зручніше робити порціонну заготівлю або просто розкласти перетворений в пасту базилік по формочках для льоду і після заморожування скласти в один загальний пакет або контейнер.
Як сушити базилік на зиму?
Якщо заморозити базилік немає можливості, його можна засушити. Це більш клопітка справа, але разом з тим, дозволяє по максимуму зберегти пряний аромат і цінні властивості зелені.
Для сушіння переважно використовувати тільки листочки. Їх потрібно обірвати з добре промитих гілочок, після чого розкласти на тканинному відрозі і помістити в затемнене, тепле, добре провітрюване місце. Не рекомендується сушити базилік під прямими сонячними променями або ж, навпаки, сиру і прохолодну погоду. В умовах міської квартири для сушіння доцільніше скористатися для цього духовкою або електросушилкою. Температура пристрою при цьому повинна підтримуватися протягом всього циклу сушіння на рівні сорока градусів.
Як зберігати базилік на зиму з сіллю?
Інгредієнти:

  • базилік – скільки є в наявності;

  • сіль крупна не йодована.


  • Приготування
    Ще одним нескладним способом збереження свіжого базиліка на зиму є його засолювання. Для цього добре промиту базиліковим зелень обсушуємо, відокремлюємо листочки від стебел і укладаємо в стерильні сухі скляні банки, чергуючи шари з великою не йодованою сіллю. Зберігати таку заготовку необхідно тільки в холодильнику або льосі.
    Соус з базиліком на зиму – рецепт
    Інгредієнти:

  • базилік – 65 г;

  • часникові головки – 2 шт.;

  • горіхи кедрові – 4 ст. ложки;

  • олія оливкова (розмаринова) – 195 мл;

  • пармезан – 195 г;

  • сіль кам'яна не йодована – 15 р.


  • Приготування
    Спочатку споліскуємо базилік під проточною водою, розстеляємо на рушник і даємо обсохнути. Тим часом підсушуємо на сухій сковороді або на листі в прогрітій духовці кедрові горішки. Для подальшого приготування нам знадобитися блендер зі стаціонарною чашею. Вкладаємо в неї підготовлений базилік і кедрові горішки, відправляємо туди ж очищені часникові зубчики і перетертий пармезан, вливаємо олію оливкова (бажано настояне на розмарин), додаємо сіль і пробиваємо вміст до одержання пастоподібної його текстури. Тепер для тривалого збереження соусу його необхідно розкласти по формочках для льоду і заморозити. Зберігати отримані брикети краще в пакеті або в закритому контейнері.
    Заготівля пасти з базиліка на зиму – рецепт
    Інгредієнти:

  • базилік – великий пучок;

  • оливкова олія – 70 мл;

  • сіль крупна не йодована – 30 р.


  • Приготування
    Щоб заготовити з базиліка пасту на зиму, споліскуємо гілочки зелені під проточною водою і обсушуємо. Тепер укладаємо їх у ємність блендера, вливаємо столову ложку оливкової олії, додаємо сіль і пробиваємо вміст до отримання пасти. Далі розфасовуємо заготовку по стерильним і сухим ємкостей, зверху заливаємо олією, укупориваем і маємо обов'язково в прохолодному темному місці.
    Такий базилік в маслі, заготовлений на зиму, можна використовувати в якості основи для приготування більш складних соусів, додавати в заправки до салатів або ж просто приправити їм пасту перед подачею.
    Додав: admin | 19-11-2016, 08:44
    Переглядів: 72