Як заготовити базилік на зиму?
Базилік не дарма отримав звання «царської трави». Незвичайний смак і користь є причиною заготівлі листя на зимовий період.
Перед тим, як заготовити базилік запас, необхідно визначитися зі способом заготівлі. Існує три способи того, як заготовити базилік на зиму: заморожування, сушіння та консервування, і про кожного з них ми докладно розповімо в рецептах нижче.
Листя фіолетового базиліка мають тонкий і пряний смак, характерний для південних сортів цієї приправи, тому найпоширеніший спосіб для збереження аромату – сушка. Розглянемо кілька технологій сушіння, які дозволять нам зрозуміти, як заготовити базилік на зиму і зберегти аромат.
Промийте листочки базиліка, добре просушіть їх і дрібно нарубаєте. Розкладіть базилік рівномірним шаром на папері і підсушуйте природним способом у теплому провітрюваному приміщенні, періодично перевертаючи листочки. Після висихання перекладіть базилік в скляну тару із щільною кришкою, щоб аромат зберігався тривалий час.
Існує і експрес-версія технології. В її рамках рослини поміщають в розігріту до мінімуму (близько 40 градусів) духовку на годину. Після вимкнення духовки, її дверцята залишають відкритою і досушують листя ще протягом години.
Якщо ви вирішите повторити процедуру висушування в мікрохвильовій печі, то процес займе близько 3-35 хвилин при 700 Вт.
У більшості сортів базиліка зелене забарвлення. Ці сорти стійкі до холодів і невибагливі. Вони довго зберігають аромат ефірних масел при низьких температурах і тому найчастіше зелений базилік зберігають в охолодженому вигляді.
Промитий і просушений базилік укладаємо в простерилізовані банки шарами, пересипаючи їх сіллю і міцно притискаючи один шар до іншого. Після того як зелень пустила сік, щільно закочує банки і зберігати в холодильнику при температурі не вище двох градусів. Сіль є чудовим консервантом, бо зелена заготівля надовго збереже свій пікантний смак.
Якщо ви полюбляєте салати зі свіжих овочів, то для салатних заправок відмінно підходить базилік в маслі. Крім того, оливкова олія є добрим консервантом, бо така заготовка збереже свої корисні властивості тривалий час.
Інгредієнти:
листя зеленого базиліка – 180 г;
часник – 3 зубчики;
сіль – 45 г;
олія оливкова – 110 мл
Приготування
Промиті і обсушені листочки базиліка наріжте і покладіть в підготовлений посуд. Роздушіть зубчики часнику плоскою стороною ножа і відправте до листочків базиліка. Отриману суміш залийте оливковою олією так, щоб масло покривало заготовку, і помістіть в пластиковому контейнері в морозилку. Велика кількість масла не дозволить суміші промерзнути, тому використовувати заморожену заправку можна без особливої праці, відібравши для страви необхідну кількість.
Один з варіантів заморозки – сухий спосіб, часто використовуваний в домашніх умовах. Зібраний базилік замочуємо в холодній воді на годину, ретельно промиваємо і просушуємо, приготовану зелень розкладаємо по пакетах, випускаємо з них повітря і зав'язуємо. Через добу необхідно потрясти пакети, щоб листочки розпалися, а не смерзлись в єдиний ком. При такому способі зелень зберігається близько року.
Перед тим, як заготовити базилік запас, необхідно визначитися зі способом заготівлі. Існує три способи того, як заготовити базилік на зиму: заморожування, сушіння та консервування, і про кожного з них ми докладно розповімо в рецептах нижче.
Як заготовити фіолетовий базилік на зиму?
Листя фіолетового базиліка мають тонкий і пряний смак, характерний для південних сортів цієї приправи, тому найпоширеніший спосіб для збереження аромату – сушка. Розглянемо кілька технологій сушіння, які дозволять нам зрозуміти, як заготовити базилік на зиму і зберегти аромат.
Промийте листочки базиліка, добре просушіть їх і дрібно нарубаєте. Розкладіть базилік рівномірним шаром на папері і підсушуйте природним способом у теплому провітрюваному приміщенні, періодично перевертаючи листочки. Після висихання перекладіть базилік в скляну тару із щільною кришкою, щоб аромат зберігався тривалий час.
Існує і експрес-версія технології. В її рамках рослини поміщають в розігріту до мінімуму (близько 40 градусів) духовку на годину. Після вимкнення духовки, її дверцята залишають відкритою і досушують листя ще протягом години.
Якщо ви вирішите повторити процедуру висушування в мікрохвильовій печі, то процес займе близько 3-35 хвилин при 700 Вт.
Як правильно заготовити зелений базилік на зиму?
У більшості сортів базиліка зелене забарвлення. Ці сорти стійкі до холодів і невибагливі. Вони довго зберігають аромат ефірних масел при низьких температурах і тому найчастіше зелений базилік зберігають в охолодженому вигляді.
Промитий і просушений базилік укладаємо в простерилізовані банки шарами, пересипаючи їх сіллю і міцно притискаючи один шар до іншого. Після того як зелень пустила сік, щільно закочує банки і зберігати в холодильнику при температурі не вище двох градусів. Сіль є чудовим консервантом, бо зелена заготівля надовго збереже свій пікантний смак.
Як заготовити на зиму базилік в маслі?
Якщо ви полюбляєте салати зі свіжих овочів, то для салатних заправок відмінно підходить базилік в маслі. Крім того, оливкова олія є добрим консервантом, бо така заготовка збереже свої корисні властивості тривалий час.
Інгредієнти:
Приготування
Промиті і обсушені листочки базиліка наріжте і покладіть в підготовлений посуд. Роздушіть зубчики часнику плоскою стороною ножа і відправте до листочків базиліка. Отриману суміш залийте оливковою олією так, щоб масло покривало заготовку, і помістіть в пластиковому контейнері в морозилку. Велика кількість масла не дозволить суміші промерзнути, тому використовувати заморожену заправку можна без особливої праці, відібравши для страви необхідну кількість.
Як заготовити базилік на зиму в морозилці?
Один з варіантів заморозки – сухий спосіб, часто використовуваний в домашніх умовах. Зібраний базилік замочуємо в холодній воді на годину, ретельно промиваємо і просушуємо, приготовану зелень розкладаємо по пакетах, випускаємо з них повітря і зав'язуємо. Через добу необхідно потрясти пакети, щоб листочки розпалися, а не смерзлись в єдиний ком. При такому способі зелень зберігається близько року.
Рекомендуємо добрі рецепти
Базилік – заготівля на зиму
Багато хто, щоб заготовити базилік запас, просто його сушать і потім використовують як приправу. Насправді, варіантів зберегти цю запашну травичку
Базилік – застосування в кулінарії
В наших краях базилік стали додавати в різноманітні страви відносно недавно, проте така приправа стала настільки популярною, що багато господині вже
Заготівля базиліка на зиму в домашніх умовах
Ароматні листя базиліка не втрачають смакових і ароматичних властивостей при традиційних способах заготовки, а тому зможуть нагадувати вам про літо
Базилік на зиму – рецепти
Багато заготовляють всілякі трави шляхом сушіння, іноді заморожують їх. У цьому матеріалі наведено цікаві ідеї, як зберегти на зиму базилік. Крім
Як сушити базилік?
Найпростіший і тому особливо популярний спосіб заготівлі про запас різноманітних ароматних трав - сушка. Далі опишемо кілька базових варіантів
Як заморозити базилік на зиму?
Незважаючи на те, що поза базилікового сезону на полицях супермаркетів без проблем можна знайти пачку висушених трав, не можна посперечатися з тим,