Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як заготовити базилік на зиму?

Як заготовити базилік на зиму?

19-11-2016, 08:46
1 634
Як заготовити базилік на зиму?
Базилік не дарма отримав звання «царської трави». Незвичайний смак і користь є причиною заготівлі листя на зимовий період.
Перед тим, як заготовити базилік запас, необхідно визначитися зі способом заготівлі. Існує три способи того, як заготовити базилік на зиму: заморожування, сушіння та консервування, і про кожного з них ми докладно розповімо в рецептах нижче.

Як заготовити фіолетовий базилік на зиму?


Листя фіолетового базиліка мають тонкий і пряний смак, характерний для південних сортів цієї приправи, тому найпоширеніший спосіб для збереження аромату – сушка. Розглянемо кілька технологій сушіння, які дозволять нам зрозуміти, як заготовити базилік на зиму і зберегти аромат.
Промийте листочки базиліка, добре просушіть їх і дрібно нарубаєте. Розкладіть базилік рівномірним шаром на папері і підсушуйте природним способом у теплому провітрюваному приміщенні, періодично перевертаючи листочки. Після висихання перекладіть базилік в скляну тару із щільною кришкою, щоб аромат зберігався тривалий час.
Існує і експрес-версія технології. В її рамках рослини поміщають в розігріту до мінімуму (близько 40 градусів) духовку на годину. Після вимкнення духовки, її дверцята залишають відкритою і досушують листя ще протягом години.
Якщо ви вирішите повторити процедуру висушування в мікрохвильовій печі, то процес займе близько 3-35 хвилин при 700 Вт.

Як правильно заготовити зелений базилік на зиму?


У більшості сортів базиліка зелене забарвлення. Ці сорти стійкі до холодів і невибагливі. Вони довго зберігають аромат ефірних масел при низьких температурах і тому найчастіше зелений базилік зберігають в охолодженому вигляді.
Промитий і просушений базилік укладаємо в простерилізовані банки шарами, пересипаючи їх сіллю і міцно притискаючи один шар до іншого. Після того як зелень пустила сік, щільно закочує банки і зберігати в холодильнику при температурі не вище двох градусів. Сіль є чудовим консервантом, бо зелена заготівля надовго збереже свій пікантний смак.

Як заготовити на зиму базилік в маслі?


Якщо ви полюбляєте салати зі свіжих овочів, то для салатних заправок відмінно підходить базилік в маслі. Крім того, оливкова олія є добрим консервантом, бо така заготовка збереже свої корисні властивості тривалий час.
Інгредієнти:

  • листя зеленого базиліка – 180 г;

  • часник – 3 зубчики;

  • сіль – 45 г;

  • олія оливкова – 110 мл


  • Приготування
    Промиті і обсушені листочки базиліка наріжте і покладіть в підготовлений посуд. Роздушіть зубчики часнику плоскою стороною ножа і відправте до листочків базиліка. Отриману суміш залийте оливковою олією так, щоб масло покривало заготовку, і помістіть в пластиковому контейнері в морозилку. Велика кількість масла не дозволить суміші промерзнути, тому використовувати заморожену заправку можна без особливої праці, відібравши для страви необхідну кількість.

    Як заготовити базилік на зиму в морозилці?


    Один з варіантів заморозки – сухий спосіб, часто використовуваний в домашніх умовах. Зібраний базилік замочуємо в холодній воді на годину, ретельно промиваємо і просушуємо, приготовану зелень розкладаємо по пакетах, випускаємо з них повітря і зав'язуємо. Через добу необхідно потрясти пакети, щоб листочки розпалися, а не смерзлись в єдиний ком. При такому способі зелень зберігається близько року.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Базилік – заготівля на зиму
    Базилік – заготівля на зиму
    Багато хто, щоб заготовити базилік запас, просто його сушать і потім використовують як приправу. Насправді, варіантів зберегти цю запашну травичку
    Базилік – застосування в кулінарії
    Базилік – застосування в кулінарії
    В наших краях базилік стали додавати в різноманітні страви відносно недавно, проте така приправа стала настільки популярною, що багато господині вже
    Заготівля базиліка на зиму в домашніх умовах
    Заготівля базиліка на зиму в домашніх умовах
    Ароматні листя базиліка не втрачають смакових і ароматичних властивостей при традиційних способах заготовки, а тому зможуть нагадувати вам про літо
    Базилік на зиму – рецепти
    Базилік на зиму – рецепти
    Багато заготовляють всілякі трави шляхом сушіння, іноді заморожують їх. У цьому матеріалі наведено цікаві ідеї, як зберегти на зиму базилік. Крім
    Як сушити базилік?
    Як сушити базилік?
    Найпростіший і тому особливо популярний спосіб заготівлі про запас різноманітних ароматних трав - сушка. Далі опишемо кілька базових варіантів
    Як заморозити базилік на зиму?
    Як заморозити базилік на зиму?
    Незважаючи на те, що поза базилікового сезону на полицях супермаркетів без проблем можна знайти пачку висушених трав, не можна посперечатися з тим,