Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Базилік – застосування в кулінарії

Базилік – застосування в кулінарії

19-11-2016, 08:46
991
Базилік – застосування в кулінарії
Дивно ароматне рослина під назвою базилік з сімейства м'ятних трав спочатку вирощувалося як ліки. Містяться в запашних листочках ефірні масла володіють болезаспокійливими і протизапальними властивостями, що досить широко застосовували на практиці в старовину аптекарі та сімейні лікарі. У кулінарії базилік почали використовувати пізніше, але результат його застосування в їжі був настільки разючим, що популярність цієї трави зростала з кожним днем, стрімко набираючи обертів.

Базилік лимонний – застосування


Існує кілька різновидів базиліка, які в даний час широко використовуються для ароматизації кулінарних страв і надання їм особливого смаку. Найбільш поширений овочевий зелений і фіолетовий базилік. Але іноді використовується і зелень базиліка з лимонним ароматом. Такі листочки з цитрусовою ноткою прекрасно відтіняють смак рибних блюд і страв з морепродуктів, а також використовуються для приготування соусів, найбільш підходящих для доповнення дарів моря.

Базилік сушений – застосування


У кулінарії в рівній мірі застосовуються як свіжі листя базиліка, так і сушені, які повною мірою зберігають всі ароматичні та цінні властивості. Для їх заготівлі свіже листя висушують в темному, теплому місці далеко від прямих сонячних променів.
Сушений базилік додають найрізноманітніші страви, заправки до салатів, маринади і соуси, а також готують з них корисні трав'яні чаї. Будь-яку страву, приправлене сушеними базиликовыми листочками, набуває неповторний, оригінальний, ні з чим незрівняний смак, який ніколи не приїдається, навіть при частому вживанні.
Сушений базилік чудово доповнює пасту, піцу, страви зі свіжих томатів та інших овочів, а також різні супи і навіть деякі десерти.

Базилік - застосування в консервуванні


Останнім часом базилік все частіше додають в маринади при консервуванні овочів , а іноді і фруктів. Чимало рецептів, в яких базиликовые листя домінують над іншими ароматичними і смаковими добавками або й зовсім їх замінюють. Пряний неповторний пікантний аромат базиліка з терпкими нотками додасть помидоркам або огірочків особливого смаку, якого не можна досягти шляхом використання інших спецій.
Неабиякою цінністю також при консервуванні та бактерицидні властивості базиліка, які зіграють роль свого роду консерванту.

Застосування базиліка як приправи до м'яса


Свіжі листя базиліка – не тільки незамінний компонент салатів, а також перших і других страв. Без них, особливо на Кавказі, не подадуть шашлик. Там же пряну траву додають практично в усі страви з м'яса. В крайньому випадку, в сушеному вигляді, але базилік повинен незмінно присутні в них, наповнюючи смак м'ясної страви пікантними фарбами.
З тією ж метою в Італії готують із свіжого базиліка соус «Песто» , яким доповнюють більшість м'ясних страв. У французькій кухні також існує безліч варіацій базиликовых соусів до м'яса, без яких страви втрачають свою привабливість і апетитність.
Для застосування свіжого базиліка в їжі не рекомендується подрібнювати ножем. Найкраще порвати листочки руками, так вони будуть ще сильніше пахнути, виділяючи приголомшливий аромат. З тією ж метою слід додавати базилік в кінці приготування, якщо мова йде про термічній обробці. При застосуванні ж сушеного базиліка, скажімо для соусів або заправок, його необхідно напроти додати заздалегідь і дати настоятися, щоб аромат зміг розкритися повною мірою.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як заготовити базилік на зиму?
Як заготовити базилік на зиму?
Листя базиліка багаті вітамінами і ароматними маслами. Саме тому в зимовий час, коли хочеться відчути трохи літньої свіжості на тарілці, ми з
Як сушити базилік?
Як сушити базилік?
Найпростіший і тому особливо популярний спосіб заготівлі про запас різноманітних ароматних трав - сушка. Далі опишемо кілька базових варіантів
Базилік лимонний - застосування
Базилік лимонний - застосування
Особливістю лимонного базиліка є його неповторний аромат, що дозволяє застосовувати його в абсолютно різних областях традиційної кулінарії. Далі
Напій з базиліка
Напій з базиліка
Насичені ароматними ефірними маслами листя базиліка чудово підходять в якості добавки до коктейлів і прохолодних напоїв. Далі підкажемо, як
Бадьян - застосування в кулінарії
Бадьян - застосування в кулінарії
Багатьом з нас бадьян знаком як спеція у вигляді маленької зірочки. Але не всі знають, де і як краще використовувати цю приправу. Найкраще бадьян
Приправа орегано
Приправа орегано
Всім давно відомо, що приправи не тільки покращують смакові якості страв, але й сприятливо діють на наш організм. Так, наприклад, приправа орегано