Як сушити базилік?
Базилік є однорічних трав'янистих культурним рослиною, яку господині часто вирощують на грядках або в горщиках. Чудові властивості цієї трави зробили її надзвичайно популярною і затребуваною у кулінарії , косметології і навіть в медицині. Запашний аромат базиліка перетворить будь-яку страву, а його унікальний склад наповнить меню вітамінами і цінними елементами. У свій час цілителі використовували траву в якості засобу для лікування багатьох захворювань, домагаючись при цьому значного поліпшення стану хворого. Завдяки цьому на Русі в свій час базилік вважався царською травою, а в Індії – священною рослиною.
Безумовно, зручніше всього використовувати в своїх цілях свіжі гілочки і листочки базиліка. Але не завжди є можливість постійно підтримувати наявність молодого врожаю. Доцільно просто заготовити влітку пахучу траву на зиму. Одним з найбільш доступних і зручних способів збереження рослини і всіх його властивостей є сушка. Про неї ми сьогодні і поговоримо розповімо, коли збирати і як правильно сушити базилік в домашніх умовах.
Для сушіння, також як і для застосування базиліка в свіжому вигляді необхідно брати молоді гілочки по чотири-шість листів, не допускаючи їх цвітіння. Саме на цьому етапі росту рослини в листочках сконцентровано максимальна кількість ефірних масел і цінних властивостей. Збір рекомендується проводити в суху погоду. Сушити можна як стебла, так і листя. Останні чудово підійдуть для додавання в різні страви, а стебла можна використовувати для ароматизації і настоювання на них олії рослинного або ж для збагачення смаку різних маринадів і солінь.
Безперечно, самим простим способом сушіння є підвішування зібраних в невеликі пучки гілочок у сухому, теплому і чудово провітрюваному місці. В даному випадку необхідно уникати попадання на базилік прямих сонячних променів, які будуть сприяти улетучиванию ефірних масел і втрати всіх цінних і ароматичних властивостей трави. Сушитися базилік таким способом буде в середньому приблизно близько трьох тижнів.
Щоб прискорити процес, можна скористатися духовкою або при наявності електросушилкою .
Перед тим як сушити базилік у електросушарці, необхідно гілочки сполоснути, обсушити і обірвати листочки, відокремивши їх від гілочок. Стебла розрізаємо на фрагменти довжиною приблизно по три сантиметри. Розкладаємо листочки і підготовлені шматочки стебел на різних піддонах і розташовуємо в електросушарці. Температура під час сушіння не повинна перевищувати сорока градусів, тоді листочки залишаться такими ж ароматними, запашними і корисними, як і свіжі.
Стебла сушаться довше листя і на відміну від останніх, яким знадобиться приблизно шість годин, залишаться в електросушарці при тих же умовах приблизно на добу.
Якщо немає електросушарки, то базилік можна висушити в духовці. Точно також готуємо гілочки, ополоснувши їх, обсушивши, розділивши на листя і стебла і розклавши окремо на різних листах. Температура під час усього процесу сушіння повинна підтримуватися на рівні сорока градусів, а дверцята духовки злегка прочинені, щоб виходила волога. Ступінь готовності перевіряємо періодично. В залежності від розміру листя і їх соковитості для сушіння листя таким способом знадобиться від п'яти до восьми годин. Стебла ж будуть сохнути трохи довше, а час їх перебування в духовці буде залежати від їх товщини.
Безумовно, зручніше всього використовувати в своїх цілях свіжі гілочки і листочки базиліка. Але не завжди є можливість постійно підтримувати наявність молодого врожаю. Доцільно просто заготовити влітку пахучу траву на зиму. Одним з найбільш доступних і зручних способів збереження рослини і всіх його властивостей є сушка. Про неї ми сьогодні і поговоримо розповімо, коли збирати і як правильно сушити базилік в домашніх умовах.
Коли збирати базилік, і які його частини можна сушити?
Для сушіння, також як і для застосування базиліка в свіжому вигляді необхідно брати молоді гілочки по чотири-шість листів, не допускаючи їх цвітіння. Саме на цьому етапі росту рослини в листочках сконцентровано максимальна кількість ефірних масел і цінних властивостей. Збір рекомендується проводити в суху погоду. Сушити можна як стебла, так і листя. Останні чудово підійдуть для додавання в різні страви, а стебла можна використовувати для ароматизації і настоювання на них олії рослинного або ж для збагачення смаку різних маринадів і солінь.
Безперечно, самим простим способом сушіння є підвішування зібраних в невеликі пучки гілочок у сухому, теплому і чудово провітрюваному місці. В даному випадку необхідно уникати попадання на базилік прямих сонячних променів, які будуть сприяти улетучиванию ефірних масел і втрати всіх цінних і ароматичних властивостей трави. Сушитися базилік таким способом буде в середньому приблизно близько трьох тижнів.
Щоб прискорити процес, можна скористатися духовкою або при наявності електросушилкою .
Як сушити базилік у електросушарці?
Перед тим як сушити базилік у електросушарці, необхідно гілочки сполоснути, обсушити і обірвати листочки, відокремивши їх від гілочок. Стебла розрізаємо на фрагменти довжиною приблизно по три сантиметри. Розкладаємо листочки і підготовлені шматочки стебел на різних піддонах і розташовуємо в електросушарці. Температура під час сушіння не повинна перевищувати сорока градусів, тоді листочки залишаться такими ж ароматними, запашними і корисними, як і свіжі.
Стебла сушаться довше листя і на відміну від останніх, яким знадобиться приблизно шість годин, залишаться в електросушарці при тих же умовах приблизно на добу.
Як сушити базилік в духовці?
Якщо немає електросушарки, то базилік можна висушити в духовці. Точно також готуємо гілочки, ополоснувши їх, обсушивши, розділивши на листя і стебла і розклавши окремо на різних листах. Температура під час усього процесу сушіння повинна підтримуватися на рівні сорока градусів, а дверцята духовки злегка прочинені, щоб виходила волога. Ступінь готовності перевіряємо періодично. В залежності від розміру листя і їх соковитості для сушіння листя таким способом знадобиться від п'яти до восьми годин. Стебла ж будуть сохнути трохи довше, а час їх перебування в духовці буде залежати від їх товщини.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як сушити шипшина?
Напевно всі знають про цінні властивості плодів шипшини, тому необхідно встигнути заготовити його взапас будь-якими можливими способами. Далі
Як сушити перець чилі в домашніх умовах?
Ідеальний спосіб заготовити про запас гострі перці - засушити їх. У такому вигляді чилі зберігається довго, не займає багато місця, а головне не
Базилік на зиму – рецепти
Багато заготовляють всілякі трави шляхом сушіння, іноді заморожують їх. У цьому матеріалі наведено цікаві ідеї, як зберегти на зиму базилік. Крім
Як сушити шипшину в духовці?
Щоб забезпечити себе і всю родину вітамінами на зиму, запасайтеся корисними рецептами. У цьому матеріалі зібрані детальні рекомендації, які
Як сушити лисички?
Самий компактний спосіб зберегти гриби на зиму - засушити їх. Звичайно цей процес не дуже складний, однак, коли справа стосується лісових лисичок, то
Як сушити глід в домашніх умовах?
Звичайно ж, заготовки з глоду можна придбати в аптеці. Але якщо є найменша можливість зробити їх самостійно вдома, неодмінно скористайтеся нею. Далі