Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як сушити лисички?

23-09-2016, 10:10
1 764
Як сушити лисички?
Гриби лисички не лише надзвичайно смачні, але і вважаються найбільш корисними серед довгого переліку представників грибного царства. Значний арсенал вітамінів, різних елементів і мінералів, що міститься в лисичках, не тільки сприяє поліпшенню роботи всіх систем організму, але і ефективно допомагає впоратися з низкою хвороб. Особливо багаті лисички вітаміном C і D, а також містять селен та інсектицидні речовини. Останні відомі своєю згубною дією на шкідливі організми і паразити, що є чудовою профілактикою від гельмінтозу та інших подібних захворювань.
Як відомо, лисички необхідно спожити або переробити протягом перших п'яти годин після зрізу, інакше вони починають накопичувати шкідливим метаболіти. Ідеальним варіантом буде поза всяких сумнівів заморожування. Але що ж робити, якщо можливості зберегти лисички в морозильному відділенні немає? Альтернативним способом збереження цих цінних грибочків і всіх їх властивостей, як смакові, так і корисних є їх сушіння. Про те, як правильно сушити лисички вдома ми розповімо далі.
Для сушіння необхідно відібрати свіжі, міцні екземпляри без червоточин і вм'ятин. Ніжки для сушіння не використовують, а капелюшки очищають від забруднень, моху і піску за допомогою серветки, але ні в якому разі не миють.

Можна сушити лисички на зиму на сонці?


Багато хто задається питанням, чи можна сушити лисички на сонці. Насправді це найкращий спосіб заготівлі грибів. Для повітряної сушки підготовлені капелюшки нанизують на щільні нитки або розкладають на решітці, додатково прикривають марлевим відрізу від мух та комах і розташовують під сонячними променями. Така сушка можлива тільки в спекотні дні і повинна тривати приблизно тиждень. Ідеально подвяліть лисички на сонці, а потім досушити іншим доступним способом. Таким може бути використання духовки, печі або електросушарки .

Як сушити лисички в духовці?


Перш ніж відправляти лисички для сушіння в духовку її необхідно прогріти до температури 60-65 градусів, а капелюшки грибів розстелити на деку або решітці. Дверцята пристрою під час усього процесу сушіння повинна бути відчинені для забезпечення кращої циркуляції повітря.

Як сушити лисички в електросушарці?


Для сушіння лисичок у електросушарці їх розкладають на піддони і налаштовують прилад на температурні умови при заготівлі в духовці. При шістдесяти градусах лисички подсушатся як треба і стануть придатними для тривалого зберігання.
Не можна сказати точно, скільки часу знадобиться для сушіння лисичок тим чи іншим способом. Все залежить від розміру і соковитості грибів, а також від супутніх умов. В середньому в сушарці лисички сушаться від семи до десяти годин.
Періодично перевіряємо ступінь готовності продукту і при необхідності прибираємо готові екземпляри. В процесі сушіння лисички всихають зазвичай в десять разів. З десяти кілограм сировини отримаємо в підсумку тільки один кілограм сушених грибочків.
Правильно висушені лисички добре згинаються і гнуться, трохи пружинять і не ламаються. Обов'язково потрібно навчитися визначати візуально таку ступінь просушування і вчасно прибрати гриби на зберігання. Якщо ж ви упустили момент і лисички пересушили - вони стали крихкими, то їх краще перемолоти в кавомолці в грибний порошок.

Як сушити лисички в мікрохвильовці?


Лисички можна висушити і в мікрохвильовці. Для цього викладаємо грибочки одним шаром на решітку і витримуємо на мінімальній потужності два цикли по двадцять хвилин, з інтервалом п'ять хвилин для провітрювання і виходу пари з пристрою.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як сушити лисички в домашніх умовах?
Як сушити лисички в домашніх умовах?
Зрозуміло, способів заготівлі лисичок предостатньо: можна просто заморозити свіжі гриби або законсервувати їх в пряному розсолі. Але коли мова
Як зберігати лисички?
Як зберігати лисички?
Деколи відразу впоратися з великою кількістю зібраних грибів не виходить, тому цілком закономірним є питання про їх подальшому зберіганні. У цій
Як сушити гриби?
Як сушити гриби?
Серед кількох варіантів заготівлі грибів основним можна впевнено назвати їх сушіння. Адже цей метод дозволяє компактно розміщувати їх у період
Лисички з вершками - рецепт
Лисички з вершками - рецепт
Якщо ви любите гриби, зокрема, лисички тоді сьогоднішня наша стаття для вас. Ми пропонуємо вам кілька оригінальних, але в теж час цікавих рецептів
Як чистити лисички?
Як чистити лисички?
Один з найулюбленіших господинями видів грибів - це лисички. Їх і на зиму заготовити можна, і висушити, і приготувати. Але ось як чистити лисички?
Як правильно сушити гриби?
Як правильно сушити гриби?
Восени улюблене заняття всіх дачників - "грибалка". Але часом ми так захоплюємося цим, що діти гриби стає просто нікуди. Не намагайтеся додати їх у